«Kroneis» med gresk yoghurt, bær og granola

«Kroneis» med gresk yoghurt, bær og granola

Bilde

Kjøp ferdig iskjeks og lag sunnere is selv 

Varmen har slått over oss og jeg fikk lyst til å prøve å lage min egne is i kjeks – helt uten fløtekrem eller ismaskin. Etter litt prøving og feiling kom jeg frem til et helt ok resultat laget med gresk yoghurt, bær og granola.  
La meg bare få si dette først: dette er ikke en kroneis, slik du kjenner den. Både konsistens og smak er annerledes, men stiller du med et åpent sinn kan dette kanskje være din nye is-favoritt?

Det begynte med at jeg hadde noen iskjeks i skapet. Hvorfor ikke forsøke å finne på noe godt å putte oppi der? Noe man kan fryse inn og spise med god samvittighet også, kanskje? 

Så, jeg rørte sammen det jeg fikk lyst på – yoghurt, bær og granola, og fikk plassert godsakene i de innpakkede kjekskremmerhusene. Men det gikk ikke så bra. Yoghurten inneholdt for mye vann, kjeksen ble soggy og iskrystallene knaste. Det var som å spise en vannete, hvit isklump. Etter en stund kunne man ikke lenger holde i kjeksen. Den ble for bløt.

Løsningen ble å la yoghurten få renne av seg (jeg lot den stå natten over i kjøleskap). Så smeltet jeg litt 70% sjokolade som jeg penslet kjeksen med. Bare et tynt, tynt lag. Det gikk mye bedre! Kjeksen ble så fort myk, og iskonsistensen – joda, litt krystaller fortsatt, men godkjent. 

Jeg har frosne bær i fryseren, og har du en smoothie-mix, ja så har du det også. Ellers kan du bruke friske bær – hva du måtte ha lyst på.  

Is-konsistensen er jeg fortsatt ikke helt fornøyd med, og har du heller lyst på en litt mer kremete is, prøv denne super-duper-enkle isen. Den kan du også helle i kjeksen (men husk å pensle med sjokolade først). 

Yoghurt-is med bær og granola

ca. 500 g Gresk yoghurt med vaniljesmak (eller bærsmak) – hvor væsken er godt avrent
ca. 100 -120 g bringebær
ca. 50 -70 g blåbær
Granola
2-3 ss honning
10-20 g smeltet sjokolade (gjerne 70%)

Slik gjør du:
1. Fyll yoghurt i et klede som plasseres i en sikt. Sett sikten over en bolle slik at vannet får renne av. Alternativt kan du fylle kaffefilter med yoghurt og plassere i sikten. La yoghurten få renne av seg over natten. 
2. Pensle iskjeksen med et tynt lag med smeltet sjokolade (gjerne 70%). Sjokoladen smelter du over vannbad (sett en bolle over en kjele med kokende vann) eller smelt sjokoladen i mikroovn (rør etter hvert 15 sekund).
3. Pakk iskjeksen inn i folie (se bilde under). Klem godt til akkurat rundt kanten av kjeksen. 
4. Sett iskjeksen i en eggekartong eller plasser dem i litt høye glass.
5. Rør sammen yoghurt, bær og honning og fordel massen i kjeksene. Bruk gjerne en sprøytepose med stort hull.
6. Dryss på granola på toppen. 
7. Frys i 3-6 timer.
8. Må tines litt før den kan spises (den blir veldig hard – og varer i så måte leeeenge)

Klikk for å sette tilpasset HTML
Bilde

Smelt litt sjokolade og pensle innsiden av kjeksen. Dersom du ikke gjør det vil hele isen bli bløt som en slapp fisk i løpet av få minutter etter at den er tatt ut av fryseren.
Bilde

Pakk hver iskjeks inn i folie. Press godt rundt kanten. (bildene er tatt ved første forsøk – husk å pensle iskjeksen med sjokolade)
Bilde

Fest med tape og sett i en eggekartong (opp ned).
Bilde

Jeg bruker frosne bær jeg har i fryseren – da vil isen også bli fortere ferdig. Hell på litt flytende honning før du blander inn yoghurt.
Bilde

Fordeles i ca. 5 iskjeks, gjerne ved hjelp av en sprøytepose (husk å klippe stort hull). 
Bilde

Legg på granola og litt bær på toppen og sett i fryseren i noen timer. 
Bilde

Isen fremstår som hard og konsistensen er ikke som vanlig is. Likevel ble den ikke så verst! Dette er en is du bruker lang tid på å spise – og den blir bare bedre jo mer den får tid til å smelte. 
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...