Lemon meringue pie med pasjonsfruktsmak

Lemon meringue pie med pasjonsfruktsmak

Det drar seg i mot den skumle dagen, den jeg slett ikke kan like, men likevel syntes er ørlittegrann morsom. Av den grunn ble det laget små spøkelser på kjøkkenet i dag. Dere kjenner jo lemon meringue pie, men de jeg lagde i dag er rett og slett mindre og enda godere!

Jeg fant nemlig seks stykker pasjonsfrukt som lå til halv pris her en dag. Husk: skrukkete pasjonsfruk smaker best, derfor skal du ALDRI nøle med å raske med deg nedpriset pasjonsfrukt. De ble så delt, innholdet skrapt ut og lagt i pose, så – rett i fryseren.

Posen ble tatt opp da jeg skulle lage disse herrrrlige, søte småkakene som jo egner seg til hvilken som helst anledning. Jeg brukte ikke fruktkjøttet av alle seks, men siden jeg ikke vet hvor mange har brukt brukte jeg mål (altså, jeg veide). Tipper det er 3-4 pasjonsfrukt (du kan bare tilsette mer sitron om du ikke får nok pasjonsfrukt). Det skal nemlig sitron til også i denne denne aldeles utenomjordiske curden. Den er laget over samme lest som denne oppskriften.

Har du ikke sandkakeformer kan du bruke større tartelettformer. Eller lag det som en rund kake i en 22-24 cm form.

Små tarteletter med pasjonsfruktcurd og marengs (ca. 15-20 stk)

Mørdeig
150 g hvetemel
100 g smør/ margarin
50 g melis
2 ss vann
Bruk romtempererte ingredieser, kna deigen sammen og legg den kjølig en halv time.

Pasjonsfruktcurd
3-4 stk (?) pasjonsfrukt, totalt 1 dl (100 gram)
2 ss sitronsaft (12 gram)
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme

Slik lager du curd:

1. Del pasjonsfrukt i to, skrap ut innholdet. Tilsett 2 ss sitronsaft.
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker, pasjonsfrukt og sitronsaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.


Marengs
100 g eggehvite (hvite fra 3 egg)
150 g finkornet sukker

Slik lager du marengs:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. ⅓ del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Ha marengsen i en sprøytepose.

Slik lager du mini pies:
1. Start med å lage curd og mørdeig.

2. Kjevle mørdeig, den skal være ca 1–2 mm tykk. Rull mørdeigen opp på en kjevle og legg deigen over formene (Kjevle litt og litt av deigen og gjør dette i flere omganger). Rull en kjevle over formene og klem deigen godt ut i hver enkelt form. Prikk formene i midten, slik at de ikke blåser seg opp under steking. Sett alle de ferdigforede formene i kjøleskap i ca. 30 minutter. Stek av på 180 grader i ca. 20-25 minutter (til de har gyllen farge). Avkjøl.

3. Smelt ca. 10-15g hvit sjokolade enten i mikroovn (15 sekunder på full effekt – to til tre ganger) eller over vannbad. Pensle den ferdigstekte mørdeigen med sjokolade. Sjokoladen vil forhindre fuktighet fra å trekke gjennom. Dette punktet kan sløyfes om du vil.
3. Fyll mørdeigsskallene med curd slik at det fyller opp til kanten.

4. Pisk marengs og fyll den i en sprøytepose. Legg i en stor, rund tyll, eller klipp tuppen rett av så du får en åpning som et kronestykke. Sprøyt marengs på toppen. Bruk en brenner for å brenne av marengsen, eller sett inn i ovnen (gratinering/ grill-effekt) i noen få minutter.

Ta litt av deigen, dypp i mel og klem ned i formene.
Finn frem ca. 15-20 stk sandkakeformer
Sett formene i kjøleskapet til de er gjennomkalde – 15-20 min
Prikk formene i bunnen før steking. 200 grader over/ undervarme til de er gylne.
Ta mørdeigsbunnene ut av formene mens de er varme.
Pensle evt. med smeltet hvit sjokolade, fyll med pasjonsfruktcurd
Pisk marengs, bruk finkornet sukker…
Ha marengsen i en sprøytepose. Klipp et stort hull og lag topper
Brenn av med en brenner. Pass på at de ikke blir for mye brent
Akkurat passe stor porsjon med søtt og syrlig. Dette er nok en voksen-favoritt mer enn det er en kake for barn. Passer forøvrig hele året rundt, ikke bare til Halloween!



Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits