Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Lussekattboller dyppet i sukker

Lussekattboller dyppet i sukker

 

Det er snart Lucia og her får du min beste lussekatt-oppskrift (tangzhong). Denne gang har jeg gitt deigen et smørfyll med vaniljesmak, samt smurt på smør og dyppet i sukker etter steking. For en luksus! Vil du se hvordan jeg har fått til denne fasongen? Se bildene lenger ned på siden.

Det er fritt frem for å lage disse på den klassiske måten (uten tangzhong), som julekatter (uten safransmak) eller med et marsipanfyll. 

Deigen er fantastisk, men kan sikker bli litt i mykeste laget for noen. Blir den for myk for deg anbefaler jeg deg å sette deigen en time eller to i kjøleskapet før du baker ut. Da blir den fastere.

Sørg for at smørfyllet er supermykt, sånn at det er lett å smøre ut. Jeg delte deigen i to og fikk 24 lussekattboller av halve deigne. Resten av lagde jeg til en flettet kringle. Du kan selvfølgelig lage litt større boller (mine veide mellom 45 og 55 gram) men lager du dem som jeg har gjort her gir denne deigen her totalt rundt 4 brett.

Tangzhongdeigen gjør at disse bollene holder seg myke, saftige og gode leeenge. Bak dem gjerne dagen før de skal spises. Pakk bollene inn i plast og oppbevar på benken.

Vil du heve deigen over natten og bake ut på morgenen, eller bake ut og la de stå i kjøleskapet over natten? Bruk bare halvparten av gjærmengden. Ta platene ut og la heve på benken eller over en oppvaskkum med varmt vann en times tid før de stekes som vanlig.

 

Lussekattboller dyppet i sukker (ca. 40-50 stk) (vil du lage halv porsjon deig, trykk her)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk  (4 dl)


770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
30 g gjær (fersk, blå)
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

Fyll:
200 g mykt smør eller margarin
200 g sukker
25 g vaniljesukker
15 g maisennamel

1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til modning i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose). Sett den gjerne kjølig.
5. Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 70 x 50-60 cm. Smør på fyllet og brett deigen i et treslag: Først en del inn mot midten, deretter brettes andre del av deigen over. Del deigen i to, legg ene delen i kjøleskapet mens du jobber med den første delen av deigen.
6. Kjevle sånn at deigen blir ca. 20 cm i høyde. Lag strimler på ca. 1.5 cm. Hvert deigstykke skal veie mellom 45-55 gram.
7. Form strimlene som vist på bildene under.
8.  Settes til heving ca. 35-45 minutter.
9.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) eller 215 grader varmluft i 10-15 minutter.
10. Med det samme de kommer ut av ovnen, pensle bollene med smeltet smør og dypp i sukker.

Lag tangzhongjevning. Tilsett safran. (oppskriften finnes også i boka mi Søt bakst)

 

Avkjøl jevningen i bakebollen. La den bli HELT avkjølt.

 

Vei opp resten av ingrediensene og ha i bollen. Vent med å tilsette smøret til deigen har eltet ca. 10 min.

 

Etter at deigen har hvilt en times tid (gjerne kjølig) er deigen klar for utbaking.

 

Kjevle deigen ut ca. 70 cm x 60 cm

 

Brett deigen inn mot midten, før siste del brettes over der igjen, sånn at det blir tre lag deig. Del deigen i to. Legg den andre delen kjølig mens du former boller av første del av deigen. 

 

Kjevle deigen så den er ca. 20 cm høy. Del deigen i strimler på rundt 1.5 cm. Form den som en bakvendt s..

 

..dytt endene på deigen i hvert sitt hull..

 

…på denne måten.

 

Snu den rundt og legg på plate med bakepapir eller bakeunderlag.

 

Jeg fikk 25 stk av halve deigen.

 

La etterheve i ca. 30-45 minutter, spray gjerne med vann for å holde dem fuktige.

 

Etter steking, pensle på smeltet smør og dypp i sukker.

 

Knallgode! Kan oppbevares i pose på benken til dagen etter. Eller putt i fryseren.

 

Gadd ikke å lage flere lussekattboller, så andre halvdel av deigen ble til en flettet kringle. Stekt på 200 grader i ca. 20-25 minutter.

 


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Lussekattboller dypp..

  Det er snart Lucia og her får...

Pepperkaker du kan h..

  Her skal du få noen tips til...

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...