Mandelbunn med mokkakrem (glutenfri)

Mandelbunn med mokkakrem (glutenfri)

 

Kaker med kaffekrem er SÅ godt, og i dag har jeg testet å lage denne tradisjonsrike kaken med en ny sprøyteteknikk. Den skal serveres i en konfirmasjon der mange har cøliaki, derfor ble den laget glutenfri. Det gjør det litt vanskeligere å få bunnen over på fat, men lar du den få en time i fryseren er problemet løst. Vil du ha bunnen til å henge bedre sammen (ikke lenger glutenfri), tilsett 50 g hvetemel. Og du – jo grovere mandlene er malt jo dårligere henger den sammen, mal dem derfor så fint du kan.

Kaka er i utgangspunktet enkel å lage, man smører bare kremen utover på toppen av bunnen, men jeg fikk lyst til å teste ut noe jeg ikke har prøvd før, nemlig å lage et fint mønster UTEN tyll. Jeg har bare klippet i sprøyteposen for å få til et fint mønster.

 

For å få en fast konsistens på kremen har jeg tilsatt en stabilisator som er å få kjøpt i de største Coop-butikkene, kalt cream fix. Pulveret tilsettes helt på slutten av piskingen og gjør kremen veldig fast (veldig fort!). Etter at pulveret er tilsatt tåler den svært lite pisking, men til gjengjeld holder den konsistensen – lenge. Jeg hadde kremen i en sprøytepose og lot den ligge i kjøleskapet en halv times tid før jeg startet sprøytingen. (Det kan du ikke gjøre uten at kremen er tilsatt en stabilisator, da vil den fort bli for bløt til sprøyting). Har brukt et instant espresso-pulver for å sette kaffesmak, du får kjøpt det i alle dagligvareforretninger.

Brukte en kombinasjon av to oppskrifter jeg har fått tilsendt av mine fine følgere (takk Sidsel og Trine)

Mandelbunn med mokkakrem
Glutenfri mandlebunn:
225 g malte mandler
150 g sukker
2 egg

Kremen:
3 dl kremfløte
2-3 ss sukker
1.5 ts espresso-pulver
1 ts kakao
(evt. 1 pose cream fix)

Pynt: 30-50 g hakket sjokolade

Slik gjør du:
1. Start med å male mandler. Jeg bruker en foodprocessor.
2. Pisk eggedosis av romtempererte egg og sukker til du får en tykk, lys masse.
3. Vend inn mandlene med en slikkepott og hell i en springform ca. 22. – 24. cm.
4. Stek på ca. 190 grader midt i ovnen påover/ undervarme eller varmluft i 20-30 min. Avkjøl. For lettere å få bunnen over på fat: Putt hele bunnen i fryseren til den blir fast.
5. Pisk kremfløte, tilsett sukker, espressopulver og kakao. Ikke overpisk kremen. Vil du tilsette en stabilisator, dryss den i hel til slutt.
6. Legg bunnen på fat, stryk kremen på. Pynt eventuelt med revet sjokolade. Vil du lage mønster – se bilder lenger ned på siden.

Lag bunnen, stek midt i ovnen på ca. 190 grader i 20-30 minutter. Min bunn blåste seg litt opp på toppen så jeg klemte den bare litt sammen etter at den kom ut av ovnen. Puttet hele bunnen i fryseren for lettere å få den over på fat.

Pisk kremfløte, tilsett kakao, sukker og espressopulver. Vil du tilsette stabilisator, tilsett det helt til slutt. Ha kremen i en sprøytepose, eller bare stryk den på mandelbunnen. Vil du lage mønster: Klipp av tuppen på sprøyteposen skrått, deretter rett over.

Sprøyt på kremen i en ring. Den skrå-kutta åpningen av posen skal vende opp. Resten av kremen strykes ut på midten.

Ha litt hakket sjokolade i midten (oppå kremen) – bruk gjerne en foodprocessor for å få sjokoladen finhakket.

Kaka oppbevares i kjøleskapet et par dager uten problem og kan gjerne fryses. Smaker spesielt godt til en god kopp kaffe.

Be the first to write a review
4 Kommentarer
 • Silje
  Svar
  Skrevet på00:41, 9. september 2019

  Fryses den med kremen på?

 • Torhild Heni
  Svar
  Skrevet på12:01, 3. mars 2020

  Snudde du bunnen ?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...