Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Marvposteier

Marvposteier

Bilde

Frem fra glemselen-kake

Marvposteier har jeg laget i hundrevis, men aldri helt fra bunnen av. Jeg har som de fleste andre konditorer i dette landet laget disse med pulver og vann. Formene kjøpes ferdig foret med butterdeig. Jeg måtte altså bli 44 år før jeg lagde marvposteier uten halvfabrikata. Noe tyder på at jeg begynner å bli en gammel dame.

Jeg var nysgjerrig – hva fantes av oppskrifter på denne klassikeren på nettet? Noen fantes det, men de aller fleste av disse såkalte marvposteien var laget med mørdeig. Ekte marvposteier lages med butterdeig. End of story.

For ikke så lenge siden lagde jeg en sak om den kjøpte butterdeigen. Den du finner i frysedisken, med påskriften: «smørdeg». Sannheten er at den ikke inneholder spor av smør. Den er laget med margarin. Så derfor har jeg laget butterdeig med smør. Oppskrift finner du her. Det tar en halv dag, men når du først har laget en porsjon har du i fryseren lenge.

Jeg måtte lage to porsjoner ettersom den første marvposteien min så ut som en makron på toppen. Med noen små justeringer fikk jeg det perfekte utseendet jeg var ute etter. Legger ikke på deig i kryss på toppen, syntes de er finere uten.

Formene har jeg kjøpt i Sverige, men du kan kjøpe former på Biltema eller bruke sandkakeformer.

Marvposteier (ca. 12 stk)
4 -5 plater butterdeig knadd sammen

100 g melis
130 g mandler

100 g eggehvite (ca. 3 stk)
en klype salt

Slik gjør du:
1. Tin butterdeigsplater under et håndkle. (eller bruk en dag på å lage den selv – med smør). Kna sammen og la ligge litt før du kjevler deigen utover. Ta pauser om deigen er strev. Du trenger å kjevle den så tynn som mulig. Prikk den godt med en gaffel.
2. Stikk ut rundinger med en utstikker (8.5 cm i diameter). Klem deigen godt ned i formen. La hvile ca. halv time.
3. Bland melis og mandler i en foodprocessor til du har en finkornet blanding.
4. Pisk eggehvite med en klype salt til den er stiv. Dryss inn melis/mandleblandingen og vend sammen til du har en fin og jevn masse.
5. Bruk en sprøytepose eller en skje og fordel massen i de tolv formene.
6. Stekes på 200 grader på nederste rille i ca. 15-20 minutter.

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Klassiker, ikke bare for damer med blått hår. Marvposteier er mye bedre enn sitt gæmlis-rykte. Disse kunne godt bli de nye makronene. Gjerne for meg.
5 based on 1 reviews
16 Kommentarer
  • Findus
    Svar
    Skrevet på09:38, 6. mars 2015

    Gammel dame..!?! Definitivt ikke; jeg vil på det sterkeste mene at det er mye som tyder på det motsatte. Jeg slo egentlig opp her for nok en gang å lage ostekaken fra februar, men innlegget om marvposteiene vakte gode minner om søte munnfuller i barndommen… Må prøves. Snarlig.
    God helg, hilsen Findus (44)

    • Gammel kremdame
      Svar
      Skrevet på10:23, 6. mars 2015

      Haha, takk Findus – jeg tar det som et kompliment. Sannheten er vel heller at det ikke finnes så mange i dag som faktisk vet hva marvposteier er. Sånn sett er jeg stolt av å ha formidlet (atter en gang) litt om mangfoldet som fantes engang før i verden. Før makroner og cupcakes.

  • Maren
    Svar
    Skrevet på11:11, 22. juni 2015

    Hei Elin,
    Jeg har tenkt å lage marvpostei også vil jeg lage butterdeigen selv ettersom du skriver at det blir best. Men jeg synes det er litt vanskelig å forstå akkurat hvordan man skal brette deigen. Har du mulighet til å forklare litt bedre? 🙂

  • Konditor - Elin
    Svar
    Skrevet på15:42, 22. juni 2015

    Jeg har laget en omfattende sak om butterdeig med bilder for klikk.no. Hvis du går inn på deres matsider og søker på butterdeig får du en grundig forklaring der.

  • Linda Marie
    Svar
    Skrevet på12:08, 8. april 2016

    Mmm, marvpostei, det er godt det! Lenge siden jeg har spist det, men du verden så godt jeg syns å huske det smakte. Men jeg har hverken sandkakeformer eller slike aluminiumsformer, så hva kan jeg bruke i stedet? Muffinsformer av papir i et muffinsbrett?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:15, 8. april 2016

      Muffinsbrettet funker fint. Dropp papirformene!

  • Monica
    Svar
    Skrevet på16:54, 28. november 2017

    Hei, hvordan skal vi få til den sprø deilige toppen? Mine blir ikke så tykk og sprø som de jeg får i butikken…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:13, 29. november 2017

      Hei Monica. Skjønner hva du mener og tror kanskje det er en kombinasjon av flere ting, men først og fremst trenger disse å steke seg sprø, altså at de steker lenge nok. Så tror jeg konsistensen på fyllet har noe å si. Jeg måtte lage disse to ganger før jeg ble fornøyd, ikke alltid man lykkes på første forsøk.

  • Tor Harald
    Svar
    Skrevet på22:25, 10. desember 2017

    Skoler du mandlene til marvposteiene ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:01, 11. desember 2017

      Nei, det gjør jeg ikke.

  • Torill Funderud
    Svar
    Skrevet på23:38, 6. juni 2019

    Egner de seg til å fryses?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:42, 7. juni 2019

      ja

  • Torill Funderud
    Svar
    Skrevet på12:11, 12. juni 2019

    Hvordan bør konsistensen på fyllet være for å få den sprø skorpa? Spiller varmen noe inn her også? Kan du evt si noe mer om hvor mye eggehviten skal vispes? 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på13:20, 12. juni 2019

      Med hensyn til konsistens, det beste er å se på bildene…eggehviten skal piskes stiv, men ikke «tørr». Ja, varmen er med å gjøre at de sprekker på toppen under steking.

  • Gro Marthe
    Svar
    Skrevet på21:02, 19. november 2023

    Hei! Kan man bruke ferdig mandelmasse til dette? F. eks kransekakemasse?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på22:21, 19. november 2023

      Nei, det blir ikke det samme.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...