Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Mmm….marsipan!

Mmm….marsipan!

Picture

Denne kaka lagde jeg på God Morgen Norge sammen med Wenche Andersen for maaange år siden. Nå trenger jeg din kreative hjelp for å finne ut hva jeg skal bruke flere kilo marsipan til.

Legg igjen en kommentar og vinn!

Jeg har i dag fått fler kilo marsipan som jeg trenger din hjelp for å få brukt opp. Hva vil du jeg skal lage?

Vær kreativ og del dine tanker og ideer i kommentarfeltet under, eller bare skriv en hilsen, og du er med i trekningen av tre gavesett som består av marsipanmodelleringspinner + 1/2 kg marsipan.

Trekningen vil skje fredag 8. mars 2013

Vinnere ble Mona, Liv og Ragnhild som alle har fått beskjed og tatt kontakt. Premie kommer i posten! TUSEN TAKK til alle for gode tips!

Klikk på read more for å lese om marsipanens historie 🙂

Historie og fakta om marsipan

Her kommer en artikkel om marsipan som tidligere har vært publisert på krem.no
– til glede for nye lesere 🙂

Du tenker kanskje ikke over det, men hver gang du spiser marsipan får du i deg store mengder mandler. Forresten. Å si «store mengder» er nok kanskje å ta i litt for mye. De fleste marsipanprodusentene er nemlig ikke særlig rause med bruken av mandler i sin marsipan. Påske/julemarsipanen fra Nidar inneholder hele 42% mandler, og de er nær sagt «best i klassen» her i landet. Den marsipanen vi vanligvis får kjøpt i butikkene består av mellom 20% og 30% mandler. Resten er sukker!
I Tyskland derimot, får man ikke lov å kalle det marsipan i det hele tatt hvis mandelinnholdet er mindre enn 50%. I Lübeck nøyer man seg ikke med slike kvalitetskrav. Der produseres marsipan i forholdene 70 % mandler 30 % sukker. Du kan også få kjøpt såkalt «Edelmarsipan» som består av hele 90% mandler.

Historie
Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. I senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. På 1600 tallet er mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere. Marsipan ble etterhvert sett på som en luksusvare, og man begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De velstående visste godt hvilken delikatesse (og status) det ga, og serverte ofte marsipan som konfekt på sine fester. For å forhindre at den søte mandelmassen ble en «folkelig» godsak ble et forbud vedtatt mot å gi marsipan som dåpsgave i Leipzig 1661.

Fakta
Marsipan er laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten finnes et hardt skall som rommer to frøkjerner; mandlene. Mandlene vokser på mandeltrær som i dag dyrkes under alle slags klimaforhold. Trærne blir 6-8 meter høye. Blomstene på mandeltreet er hvite og rosa og er usedvanlig vakre når de står i full blomst. Noen trær har bitre mandler og de brukes til å smaksette søte mandelmasser. De bitre mandlene er noe mindre og smalere, og inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre. Man er imidlertid ikke i direkte helsefare av å spise marsipan!

Kvalitet
Som tidligere nevnt er kvaliteten på marsipanen avhengig av hvor mange prosent mandler massen inneholder. Jo større prosentandel mandler, jo bedre kvalitet. Man kan selvfølgelig lage god marsipan hjemme på kjøkenbenken, men den beste marsipanen blir etter min mening fabrikkprodusert!
Enkelte produsenter tilsetter aprikos/ferskejkjerner for å lage en «billigere» vare, noe de fleste marsipankjennere vet å styre unna. Har du lyst på ordentlig kvalitetsvare skal du kjøpe såkalt Lübeckmarsipan. Dette navnet er nå merkevarebeskyttet, slik at det kun er marsipan produsert i denne byen som får lov til å bruke det i sin markedsføring. Byen som ikke helt selv vet hvorfor og hvordan den ble «marsipan-mekka» kan skryte av å ha fremstilt marsipan i flere hundre år, og stadig med de samme oppskriftene.

Be the first to write a review
82 Kommentarer
 • Liv
  Svar
  Skrevet på11:29, 7. mars 2013

  Ingen spesielle tips fra meg, men er marsipanelsker de luxe! Så premien hadde virkelig falt i smak:)

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på05:10, 9. mars 2013

   Du er med Liv 🙂

 • Skrevet på14:58, 7. mars 2013

  Ingen gode tips, men jeg elsker marsipan, så jeg vil gjerne være med i trekningen!
  Hilde 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på05:11, 9. mars 2013

   Hyggelig at du vil være med Hilde 🙂

 • I.H
  Svar
  Skrevet på22:37, 7. mars 2013

  Hei!
  Ser at det har kommet mange påsketema-ideer her. Noe jeg alltid har forbundet med påske er krim og kryssord.
  Så hva med å pynte (en kake med) et marsipanlokk som en stor kryssord?
  Eller forme en kake som en stor åpen (krim) bok, og legge marsipanlokk over?
  Små skiløpere med topplue, anorakk, nikkers og knestrømper hadde også vært morsomt. 🙂 Men sikkert vanskelig å få til så mye detaljer på små figurer.
  Ha en fin dag!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på05:12, 9. mars 2013

   Tusen Takk for tips alle sammen – tekning skjer i løpet av helgen og de heldige vinnerne blir kontaktet.

 • Veronica Orvedal-Kiil
  Svar
  Skrevet på13:55, 14. januar 2014

  Hei,
  Hvor kan man få tak i denne Lübeckmarsipanen? Egner denne seg til marsipanlokk, eller er det for mye mandler i den til det?
  Hilsen Veronica (som nettopp har fått bakedilla etter å ha laget min første marsipankake :))

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på01:12, 15. januar 2014

   Hei Veronica! Bakedilla er bra å ha 🙂 Lubeck-marsipan egner seg ikke særlig godt til overtrekk på marsipankake. Den er vanskelig å kjevle og vil olje seg fort. Men god er den! Og hvor du får tak i den er jeg neimen ikke sikker på. Spør på et konditori eller bakeri. De får kjøpt i store kvanta.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...