Mmm….marsipan!

Mmm….marsipan!

Picture

Denne kaka lagde jeg på God Morgen Norge sammen med Wenche Andersen for maaange år siden. Nå trenger jeg din kreative hjelp for å finne ut hva jeg skal bruke flere kilo marsipan til.

Legg igjen en kommentar og vinn!

Jeg har i dag fått fler kilo marsipan som jeg trenger din hjelp for å få brukt opp. Hva vil du jeg skal lage?

Vær kreativ og del dine tanker og ideer i kommentarfeltet under, eller bare skriv en hilsen, og du er med i trekningen av tre gavesett som består av marsipanmodelleringspinner + 1/2 kg marsipan.

Trekningen vil skje fredag 8. mars 2013

Vinnere ble Mona, Liv og Ragnhild som alle har fått beskjed og tatt kontakt. Premie kommer i posten! TUSEN TAKK til alle for gode tips!

Klikk på read more for å lese om marsipanens historie 🙂

Historie og fakta om marsipan

Her kommer en artikkel om marsipan som tidligere har vært publisert på krem.no
– til glede for nye lesere 🙂

Du tenker kanskje ikke over det, men hver gang du spiser marsipan får du i deg store mengder mandler. Forresten. Å si «store mengder» er nok kanskje å ta i litt for mye. De fleste marsipanprodusentene er nemlig ikke særlig rause med bruken av mandler i sin marsipan. Påske/julemarsipanen fra Nidar inneholder hele 42% mandler, og de er nær sagt «best i klassen» her i landet. Den marsipanen vi vanligvis får kjøpt i butikkene består av mellom 20% og 30% mandler. Resten er sukker!
I Tyskland derimot, får man ikke lov å kalle det marsipan i det hele tatt hvis mandelinnholdet er mindre enn 50%. I Lübeck nøyer man seg ikke med slike kvalitetskrav. Der produseres marsipan i forholdene 70 % mandler 30 % sukker. Du kan også få kjøpt såkalt «Edelmarsipan» som består av hele 90% mandler.

Historie
Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. I senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. På 1600 tallet er mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere. Marsipan ble etterhvert sett på som en luksusvare, og man begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De velstående visste godt hvilken delikatesse (og status) det ga, og serverte ofte marsipan som konfekt på sine fester. For å forhindre at den søte mandelmassen ble en «folkelig» godsak ble et forbud vedtatt mot å gi marsipan som dåpsgave i Leipzig 1661.

Fakta
Marsipan er laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten finnes et hardt skall som rommer to frøkjerner; mandlene. Mandlene vokser på mandeltrær som i dag dyrkes under alle slags klimaforhold. Trærne blir 6-8 meter høye. Blomstene på mandeltreet er hvite og rosa og er usedvanlig vakre når de står i full blomst. Noen trær har bitre mandler og de brukes til å smaksette søte mandelmasser. De bitre mandlene er noe mindre og smalere, og inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre. Man er imidlertid ikke i direkte helsefare av å spise marsipan!

Kvalitet
Som tidligere nevnt er kvaliteten på marsipanen avhengig av hvor mange prosent mandler massen inneholder. Jo større prosentandel mandler, jo bedre kvalitet. Man kan selvfølgelig lage god marsipan hjemme på kjøkenbenken, men den beste marsipanen blir etter min mening fabrikkprodusert!
Enkelte produsenter tilsetter aprikos/ferskejkjerner for å lage en «billigere» vare, noe de fleste marsipankjennere vet å styre unna. Har du lyst på ordentlig kvalitetsvare skal du kjøpe såkalt Lübeckmarsipan. Dette navnet er nå merkevarebeskyttet, slik at det kun er marsipan produsert i denne byen som får lov til å bruke det i sin markedsføring. Byen som ikke helt selv vet hvorfor og hvordan den ble «marsipan-mekka» kan skryte av å ha fremstilt marsipan i flere hundre år, og stadig med de samme oppskriftene.

Be the first to write a review
82 Kommentarer
  • Skrevet på09:35, 19. februar 2013

    Lag hjemmelaget troika…det er snadder :
    liten langpanne ( ca 35x 25 cm ) :
    500 g ferdig marsipan
    300 g nougat
    1 pk bringebærgelè
    300 g mørk kokesjokolade
    Du kan også bruke lys sjokolade om du liker det bedre 🙂
    Kjevl ut marsipanen og legg den i bunnen av langpanna.Smelt nougaten ( ..jeg smelter den i mikroen ) og smør den over marsipanen.Sett langpanna kaldt mens du lager geleèn. Lag gelèen som anvist på pakken ,men bruk halvparten av vannmengden.Avkjøl geleèn helt og hell den over marsipanen og nougaten.
    Sett langpanna kaldt over natten. Del så opp i små firkanter og dypp i smeltet sjokolade……namnam

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på09:55, 19. februar 2013

    Oi – takk! Denne oppskriften så veeeldig god ut 🙂

  • Wenche Sørgård
    Svar
    Skrevet på10:35, 19. februar 2013

    Begynner å komme i vårmodus, så mitt forslag er å lage koselige marsipanfigurer: blomster, kaniner, påskeharer osv.

    • Marsipan-Elin
      Svar
      Skrevet på13:21, 19. februar 2013

      Påskeharer kan jeg garantere kommer 🙂 Takk for vårlige forslag!

  • Cecilie G
    Svar
    Skrevet på11:41, 19. februar 2013

    Påskemarsipan figurer og konfekt og en påske marsipan kake : )

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:32, 19. februar 2013

      Takk for det, Cecilie. Det er notert 😉

  • Gro Tove Sandsmark
    Svar
    Skrevet på11:50, 19. februar 2013

    Heimelaga marsipan er ein av dei viktigaste juletradisjonane våre. Høgdepunktet er når den kreative delen av familien samlar seg rundt kjøkkenbordet for å laga figurar: maurpinnsvin, orangotangar, nebbdyr, krokodillar, ulike sopptypar, seglbåtar, fotballemblem og meir tradisjonell pynt. Mange av oss er spesielt glad i marsipan som er iblanda «rå» kakao. Då får han meir karakter og virkar mindre søt. Forslaget mitt er å laga eit tømmerhus av brun marsipan på ei grøn eng med blomar og andre vekster. Og dersom du framleis har noko du ikkje veit kva du skal gjera noko med, kan du gjerne senda det til meg. 😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:43, 19. februar 2013

      Skulle gjerne sett alle de marsipanfigurene som blir kreert rundt det kjøkkenbordet der. Skal si dere er kreative! Godt du har ambisjoner på mine vegne 🙂 Om det blir marsipan til overs får vi se…du er med i trekningen 🙂

  • Grethe
    Svar
    Skrevet på02:48, 20. februar 2013

    Bløtkaker med marsipanlokk synes jeg er veldig godt. Hvorfor ikke lage opp noen marsinpanlokk og gi de bort til de som vil ha, og det tror jeg er mange 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:36, 20. februar 2013

      Takk for god ide, Grethe!

  • Elisabeth
    Svar
    Skrevet på03:58, 20. februar 2013

    Jeg syns det er veldig godt med marsipanfyll i gjærbakst! Man kan lage kringle, boller eller horn med deilig marsipan inni som en overraskelse i midten. Da pleier jeg å raspe marsipanen først, og blande inn enten sjokoladebiter, rosiner eller nøtter sammen med marsipanen, eller man kan ha kun marsipan. Det smaker nydelig!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:35, 20. februar 2013

      Tusen takk for kjempeflott tips Elisabeth! Hørtes supergodt ut 🙂

  • Ragnhild
    Svar
    Skrevet på04:33, 20. februar 2013

    Is med varm sjokoladesaus og marsipanchips – det er nydelig til dessert! 🙂 Marsipanchips lages slik: Skjær marsipanen i tynne skiver. Legg dem på en plate med bakepapir. Pensle med egg og dryss på et tynt lag kanel og sukker. Steks i 7-8 min. i ovnen ved 200 °C. Avkjøles.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:38, 20. februar 2013

      Dette kan jo kun kalles snacks for marsipanelskere 🙂 Fikk veldig lyst til å prøve!

  • Hanne R
    Svar
    Skrevet på04:56, 20. februar 2013

    Marsipan petits fours! Nam. Denne oppskriften har jeg funnet på nettet, ikke kreert selv. 😉
    350 gr marsipan
    90 gr usaltet smør
    1 egg
    130 gr hvetemel
    Amaretto (kan sløyfes)
    litt hvit/mørk sjokolade
    Kjør marsipanen glatt med smør i en mikser.
    Tilsett egg og siktet hvetemel.
    Ha i Amaretto om ønskelig.
    Sprøytes i små konfektformer og stekes i ovnen på 190 grader i 7-12 minutter.
    Smelte litt hvit eller mørk sjokolade og ringle over kakene i et fint mønster.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:40, 20. februar 2013

      Petit Fours laget med marsipan. Helt enig – Nam! Takk for tips 🙂

  • Sissel
    Svar
    Skrevet på06:49, 20. februar 2013

    Ei stor skute( båt),trekt med sjokolade og fylt med forskjellige marsipanfigurer,marsipankonfekter.Kan bli en båt på vei til Påskeøya??

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:42, 20. februar 2013

      Fantastisk ide Sissel – jeg ser det for meg….på vei til Påskeøya 🙂

  • Anita J
    Svar
    Skrevet på13:06, 20. februar 2013

    Mitt ønske hadde vært å lagd 50-års kake til gemalen og den kaken skulle ha hatt en liten skog med trær, en elg, harepus og et par storfugler. Altså en kake verdig for en stor jeger 🙂 Hørtes ikke den stilig ut?!? Ha en strålende kveld 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:09, 20. februar 2013

      Jo, den kaka hørtes veldig fin ut! Tror det kunne gått med noen kilo marsipan der… 🙂

  • Lisbeth Nyborg
    Svar
    Skrevet på15:38, 20. februar 2013

    Nærmer seg påske, masse morsomt å lage til da. Krysser fingrene .Kanskje jeg og barna er heldige

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:35, 21. februar 2013

      Lykke til Lisbeth – du er med i trekningen:)

  • Hege Anita
    Svar
    Skrevet på15:58, 20. februar 2013

    Påskefigurer 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:35, 21. februar 2013

      Skal bli!

  • Isabel Aanes
    Svar
    Skrevet på01:12, 21. februar 2013

    Det jeg synes du skal lage av marsipanen, det er det du alltid har ønsket og lage eller kunne tenke deg og lage mest av :).
    Hilsen Isabel

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:37, 21. februar 2013

      Den må jeg tenke litt på. Noe jeg alltid har ønsket å lage? Dette kan ta tid merker jeg… 😉

  • Skrevet på02:08, 21. februar 2013

    søte små påskekyllinger hadde vært kjekt:-) ellers må jeg få si at det er en veldig fin blogg du har:-)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:38, 21. februar 2013

      Takker og bukker Margunn! Kyllinger i marsipan kommer snart på en skjerm nær deg 🙂

  • M
    Svar
    Skrevet på11:16, 21. februar 2013

    Eg elskar marsipan, og eg elskar hytteturar. Me har ei slik hytte som verkeleg er ei hytte. Det er ikkje vatn og dårlege moglegheitar for bakst. Eg ynskjer meg difor ei oppskrift på ei kake som inneheld marsipan, og som er svært haldbar slik at eg kan ta ho med på hyttetur i påska og (forhåpentligvis) imponera familien.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:07, 21. februar 2013

      Holdbar kake med marsipan tror jeg fint skal gå an å lage. Jeg takker for utfordringen 🙂

  • Skrevet på11:42, 21. februar 2013

    Til påske må jeg lage snurrer med marsipan, appelsin og sjokolade som fyll.
    Veldig godt. Så det på god morgen Norge for mange år siden.
    Må finne oppskriften igjen, det nærmer seg påske nå 🙂
    Marsipankake er jo alltid godt da.
    Kan pynte cupkakes med marsipan.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:08, 21. februar 2013

      Takk for gode påsketips – her var det mye godt 🙂

  • Sonja T
    Svar
    Skrevet på12:11, 21. februar 2013

    Min kreative og bakeglade datter hadde elsket å få en marsipanutfordring så hvis du har en oppskrift som er enkel nok for en 9-åring så hadde vi blitt glade.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:51, 21. februar 2013

      Så gøy å høre at du har en bakeglad datter, det har jeg også 🙂 Tror det skal gå fint for niåringen å lage mine søte små påskeender. Kommer snart!

  • Marie
    Svar
    Skrevet på22:53, 21. februar 2013

    Hei
    Jeg syns du skulle laget noen påske cupcakes(med smak av appelsin) og pyntet de med fine påskekyllinger du lager av den marsipanen:)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:59, 23. februar 2013

      Jeg ser disse for meg allerede 🙂 Takk fpr tips!

  • Simon Aleksander Berger
    Svar
    Skrevet på11:15, 23. februar 2013

    Hadde vært morsomt å se en påskehare i marsipan med små konditorfargede påskeegg! :))

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:01, 23. februar 2013

      Hei Simon! Du vil helt sikkert få se både harer og egg i marsipan her på krem.no når det nærmer seg påske 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...