Din handlekurv er nå tom!
Mmm….marsipan!
|
Legg igjen en kommentar og vinn!
|
Historie og fakta om marsipan
– til glede for nye lesere 🙂
Du tenker kanskje ikke over det, men hver gang du spiser marsipan får du i deg store mengder mandler. Forresten. Å si «store mengder» er nok kanskje å ta i litt for mye. De fleste marsipanprodusentene er nemlig ikke særlig rause med bruken av mandler i sin marsipan. Påske/julemarsipanen fra Nidar inneholder hele 42% mandler, og de er nær sagt «best i klassen» her i landet. Den marsipanen vi vanligvis får kjøpt i butikkene består av mellom 20% og 30% mandler. Resten er sukker!
I Tyskland derimot, får man ikke lov å kalle det marsipan i det hele tatt hvis mandelinnholdet er mindre enn 50%. I Lübeck nøyer man seg ikke med slike kvalitetskrav. Der produseres marsipan i forholdene 70 % mandler 30 % sukker. Du kan også få kjøpt såkalt «Edelmarsipan» som består av hele 90% mandler.
Historie
Marsipan er kjent så tidlig som år 900. Konfektmakere lagde en søt mandeldeig av mandler og sukker, noe som ble svært populært. I senere århundrer ble mandelmassen fremstilt av apotekere, særlig i den nordlige delen av Europa. På 1600 tallet er mandelmasse beskrevet i apotekernes bøker som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere. Marsipan ble etterhvert sett på som en luksusvare, og man begynte å gi hverandre små kaker av marsipan i gave for å vise sin velstand. De velstående visste godt hvilken delikatesse (og status) det ga, og serverte ofte marsipan som konfekt på sine fester. For å forhindre at den søte mandelmassen ble en «folkelig» godsak ble et forbud vedtatt mot å gi marsipan som dåpsgave i Leipzig 1661.
Fakta
Marsipan er laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten finnes et hardt skall som rommer to frøkjerner; mandlene. Mandlene vokser på mandeltrær som i dag dyrkes under alle slags klimaforhold. Trærne blir 6-8 meter høye. Blomstene på mandeltreet er hvite og rosa og er usedvanlig vakre når de står i full blomst. Noen trær har bitre mandler og de brukes til å smaksette søte mandelmasser. De bitre mandlene er noe mindre og smalere, og inneholder stoffer som kan spaltes til blåsyre. Man er imidlertid ikke i direkte helsefare av å spise marsipan!
Kvalitet
Som tidligere nevnt er kvaliteten på marsipanen avhengig av hvor mange prosent mandler massen inneholder. Jo større prosentandel mandler, jo bedre kvalitet. Man kan selvfølgelig lage god marsipan hjemme på kjøkenbenken, men den beste marsipanen blir etter min mening fabrikkprodusert!
Enkelte produsenter tilsetter aprikos/ferskejkjerner for å lage en «billigere» vare, noe de fleste marsipankjennere vet å styre unna. Har du lyst på ordentlig kvalitetsvare skal du kjøpe såkalt Lübeckmarsipan. Dette navnet er nå merkevarebeskyttet, slik at det kun er marsipan produsert i denne byen som får lov til å bruke det i sin markedsføring. Byen som ikke helt selv vet hvorfor og hvordan den ble «marsipan-mekka» kan skryte av å ha fremstilt marsipan i flere hundre år, og stadig med de samme oppskriftene.
Bjørg
Barnebarnet mitt liker bl.a star wars, og hobbiten. Hadde vært morsomt og sett ulike karakterer fra disse.
Legofigurer skulpturert i marsipan hadde også falt i smak 🙂
Konditor-Elin
Takk for morsomme utfordringer Bjørg!
Bente Hagen
Påskebløtkake, gul konditorfarge i marsipanen og lokket kjevles ut, og legges på! Herlig!
Konditor-Elin
Så enkelt kan det gjøres 🙂
Mette Minsaas
Jeg ville laget en mandelbunn, gjene med sjokolade, dekket den helt med ett lag sjokoladesmørkrem (til voksne blir det ekstra godt med f.eks litt cognac i smørkremen (bruker naturligvis meierismør), deretter ett lag marsipan – gjerne tykt, og så ett lag smeltet sjokolade, gjerne med høyt kakaoinnhold. Garantert holdbar kake til påsketuren, 🙂 Kaken kan dekoreres med ulike marsipanfigurere ut fra til hvilken anledning den skal nytes. Nytes i små stykker til en kopp god kaffe. Vel bekomme.
Konditor-Elin
mmm….mektige saker, Mette – tusen takk for tips 🙂
Heidi
små hjerter å gi vekk
Konditor-Elin
Takk for forslag Heidi!
Sanne G.
Hva med å lage noen små, søte påskelam? 🙂
Må også få lov å si at du er vanvittig dyktig, og jeg skulle ønske jeg hadde halvparten av dine ferdigheter. Men øvelse gjør mester, så jeg får vel bare fortsette å lage søte saker her hjemme. 🙂
Konditor-Elin
Påskelam i marsipan har jeg aldri prøvd meg på, men det hørtes jo veldig søtt ut da! Du har rett – øvelse gjør mester. Det var en veldig hyggelig tilbakemelding å få Sanne 🙂
Oddvar
Her i huset lages det sjeldent kaker etc. til påske.
Men jeg er veldig glad i marsipan, så ulike marsipansfigurer hadde vært fint, spesielt med marsipan som inneholder masse mandler (Nam nam). Mine forslag til marsipanfigurer er:
Drager, både 2- og 3 dimensjonale
Hekser (passer jo også godt til påske)
Troll
Andre eventyrfigurer
Konditor-Elin
Eventyrlige marsipanfigurer er notert 🙂 Takk Oddvar!
Marthe
Jeg bare elsker marsipan! Har ingen tips akkurat, men pleier å bake en kake med marsipanlokk utenfor, så tar jeg en lang remse med bake papir som er litt høyere enn kaka og som går rund hele kaka. Så sprøyta jeg på med smeltet sjokolade over remsa, lot den stivne litt, men at den fortsatt var bøylig, så gikk den rundt kaka, som et sjokoladegjerde 🙂 så pyntet jeg med hjemmelagde marsipanroser 🙂
Pleier også å gi marsipan i gave, former dem, drypper dem i sjokolade også noen i kokos og noen i mandelskiver 🙂
Jeg er med 🙂
Konditor-Elin
Du har visst teken på å lage flotte kaker Marthe! Takk for kommentar – du er med 🙂
kjerstin
Får vann i munnen bare ved tanken på marsipan. Sitter å gumler rester fra julemarsipanen, det er enda like god.
Hva med å lage en stor påskehare i masipan formet som en boks/påskeegg. . Dvs den åpnes på midten og oppi ligger marsipanpåskegg i forskjellige farger.
🙂
Konditor-Elin
Takk for tips Kjerstin. Jeg tar deg med i trekningen 🙂
Oddvar
Hei!
Siden trekningen blir den 8.mars, hvorfor ikke lage noe som passer til kvinnedagen?
Konditor-Elin
Haha – ja det var jo et godt forslag! Feministisk marsipanfigur….hmmm må tenke litt på den 🙂
Sissel
Det er snart påske.Hva med å lage en hel hønsegård med haner,høner og masse kyllinger.Alt selvfølgelig i marsipan,noen høner kan jo ha sjokoladetrekk( brune høner finnes jo)Og kyllingene må selvfølgelig være gule.God påske til deg:-)
Konditor-Elin
God påske til deg også Sissel 🙂 Og tusen takk for flott tips!
Ellen Marie Wold
Rabarbra og pecan-nøtt – smule kake, med marsipaniskrem
Konditor-Elin
Åh, for en fantastisk kombinasjon. Hørtes supergodt ut! Takk Ellen Marie 🙂
kari christensen
Lag ett sukkerbrød i langpanna og stikk ut små kaker med ett glass.Legg hermetisk pære (som er finhakket), på en asjett og legg ett lag med krem over pæra.Så legger du kaka over.Drypp litt kraft fra pæreboksen over kaka.Så ett nytt lag med krem.Skjær tynne skiver av ei marsipanpølse.Legg ei skive over kaka.Du kan pynte med litt revet kokesjokolade,eller sjokoladefigurer.Det går også an å bruke annen hermetisk frukt som fyll.Men,kombinasjonen av pære,sjokolade og marsipan er kjempegodt:-)
Konditor-Elin
Jeg er helt enig med deg, kombinasjonen er kjempegod 🙂 Takk for tips Kari!
Janne Kari Viken
du kan jo lage en stor påskehare, noen påskeegg og barn som letter etter påskeeggene 🙂
Konditor-Elin
Takk for tips, Janne 🙂
Signe Helene
Jeg likte så godt de fine påskefigurene du har laget. Ønsker gjerne enda fler 🙂 Blir så inspirert 🙂
Ellers syns jeg forskjellig marsipankonfekt passer ypperlig til påske! 🙂
Konditor-Elin
Det var hyggelig å høre at du blir inspirert av figurene mine, Signe Helene 🙂 Jeg tar med forslagene dine..du er med i trekningen.
Monica Karin
Eplekake med marsioan 🙂
Ingredienser :
250 g marsipan
2 dl hvetemel
150 g smør
1 dl brunt sukker
1 dl melis
3 stk egg
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
4 stk eple
2 ss ferskensyltetøy, eller aprikos etc
Tilberedning..
Forvarm ovnen til 180 grader.
Smør en kakeform (ca 24 cm).
Riv marsipanen på et rivjern. Bland det med smør (smøret bør være mykt). Ha i vaniljesukker, brunt sukker og kanel.
Skill eggeplommer og eggehviter. Ha eggeplommene i bollen med marsipanblandingen.
Sikt mel og bakepulver over i bollen med marsipanblandingen.
Pisk eggehvitene helt stive. Vend inn melis. Bland dette inn i bollen med marsipanblandingen. Forsøk å ikke slå ut luften av eggehvitene.
Ha røra i den smurte formen og fordel den jevnt.
Skrell eplene (om du vil) og fjern kjernehuset. Del eplene i skiver.
Legg dem på toppen slik du vil, men gjerne i sirkulært mønster.
Sett formen i ovnen. Senk temperaturen til ca 150
grader. Bak i 40-50 minutter. Dersom den ser ut til å bli for mørk, legg
over aluminiumsfolie.
Når kaka er ferdig, sett til den på benken til avkjøling (men ikke la den bli helt kald før servering).
Ha syltetøyet i en kjele og varm opp. Pensle over kaka ved servering.
Jeg har fått denne kaken engang,å synes den var kjempe god.
Denne oppskriften har jeg funnet på nett. Men den er kjempe god 🙂
Konditor-Elin
Takk for at du deler 🙂 Denne oppskriften så veldig deilig ut Monica Karin.
Sissel
Hva med et DIGERT påskeegg fylt med det fineste og beste i påskegodteri?? Marsipan haner,høner,kyllinger, pærer,epler,gulrøtter i marsipan.og også konfekter av ulik slag.Dette egget kan jo stå på ei gedigen påskemarsipankake.Det bare må jo bli FANTASTISK!!! Noe sånt ønsker jeg meg til påske.Familien ville blitt elleville:-))
Konditor-Elin
Hei Sissel og takk for tips – jeg tar de med alle sammen 🙂
Camilla
Hei, ønsker å være med i trekningen! Dette hadde vært supert å holde på med sammen med min treåring som elsker å være Bakermester Harepus! 😉 Du kan jo evnt. forme småfigurer som utgjør Hakkebakkeskogen 😉
Camilla, skogsmusa@hotmail.no
Konditor-Elin
Du er med i trekningen Skogmusa 🙂 Hakkebakkeskogen i marsipan tror jeg kan bli et syn…
Susanne
Oi, dette må jeg bli med på:)
Hadde vært morsomt å lagd en kake med inspirasjon fra feks. Ole Brumm, ol. Fine figurer, artige farger, og morro for barna! 🙂
fanwalker08s@hotmail.com
Konditor-Elin
Du er med Susanne – takk for tips 🙂