Panna cotta med appelsingele

Panna cotta med appelsingele

Bilde

Frisk, kremet vinterdessert med appelsin og vanilje

I denne desserten har jeg kombinert to favoritter – hjemmelaget appelsingele og panna cotta. Lettvint, friskt og veldig godt. ​Appelsinpannacotta! 
På denne tiden av året smaker appelsinene aller, aller best. Derfor kjøper jeg haugevis. Både billige i nett og de digre, saftige som koster noen kroner mer for kiloen. Jeg er en mester til å kjøpe de beste appelsinene og ser fort hvilke som smaker best. Plukker de som har “barn” inni seg, som er blanke i skallet og har gyllen oransje farge. De aller beste har ikke altfor tykt skall og en litt knudrete overflate. 

Til denne desserten har jeg brukt små first price appelsiner. De er supergode og egner seg godt til å presse, og til å lage fine, passe store appelsinfileter. 

Lag panna cottaen først, la den stivne litt før du legger på appelsinfileter og heller på (avkjølt) gele. Geleen må være avkjølt før den helles på, hvis ikke vil panna cottaen smelte. Jeg lagde begge bestanddeler samtidig og satte de i kjøleskapet. Rør i blandingene innimellom. Ventet lenge før jeg helte fløteblandingen i glass (så ikke alle vaniljekornene skulle falle til bunns). Da panna cottaen var begynt å stivne i glassene la jeg på appelsin og helte på gele. 

Du kan gjerne lage panna cottaen først og legge på appelsingeleen dagen etter. 

Panna Cotta (4-6 porsjoner)
3 dl kremfløte (en kartong)
3 dl helmelk
1- 1.5 stk vaniljestang 
60 g sukker
3-4 plater gelatin

Slik gjør du:
​Legg først 4 blader gelatin i kaldt vann. Del vaniljestengene og skrap ut vaniljefrø. Ha melk, fløte og sukker i en kjele sammen med vaniljefrø og vaniljestenger. Varm til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme fløteblandingen. Fjern vaniljestengene og hell opp i porsjonsglass, eller i en form. For at vaniljefrøene ikke skal samle seg i en klump i bunnen av glassene venter du til blandingen er nesten kald før du heller i glassene og setter kjølig. Settes i kjøleskap.

Appelsingele
125 g sukker
2,5 dl vann
2,5 dl god appelsinjus (jeg har brukt presset appelsinsaft fra 2-3 appelsiner)
saften av 1/2 sitron
5-6 plater gelatin

Appelsinfileter fra 2-3 appelsiner. Her kan du se hvordan du skjærer ut appelsinfileter

Slik gjør du:
1. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann og la de ligge der i minimum 5 minutter.
2. Ha vann og sukker i en kjele og la det koke til alt sukkeret er oppløst. 
3. Tilsett appelsinjusen i kjelen. 
4. Klem vannet ut av gelatinen og rør det inn i blandingen.
5. Helles i en form og settes kjølig 2-3 timer. 

Bilde

Sett blandingen(e) i kjøleskap og rør innimellom. Hell panna cotta i porsjonsglass først og la stivne. 
Bilde

Når pannacottaen har begynt å bli stiv, legg på appelsinfileter og hell på gele. 
Bilde

En supergod dessert som smaker friskt og kremete på en gang. Falt i smak hos både store og små her i huset. 
5 Comments
  • Elisabeth
    Reply
    Posted at 17:15, 11. March 2016

    Dette er snædder! Appelsinsausen er ille god!

  • Sarah
    Reply
    Posted at 17:29, 5. July 2016

    Kan man varme opp panna cotta blandingen på nytt , etter at den har begynt å bli litt fast ? Mine har skilt seg ut i to lag, der kremen ligger øverst :(. Tenkte at jeg skulle varme den opp igjen slik at melken og kremfløten blander seg. Eventuelt om du har noen andre gode tips som gjør at panna cotta blandingen ikke skiller seg =) Takk for svar.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:51, 6. July 2016

      Ja, du kan sikkert varme blandingen på nytt Sarah. Grunnen til at panna cottaen skiller seg er fordi melken er homogenisert, mens fløten ikke er det. Det betyr at fettkulene i fløten legger seg på toppen. Jeg har opplevd dette med karamellpudding en gang, men ikke med denne desserten. Et triks er å bruke en stavmikser når du blander melk og fløte sammen, et annet er å røre i blandingen til den begynner å stivne og så helle blandingen i prosjonsglass.

  • Anniken
    Reply
    Posted at 16:30, 30. April 2017

    Kjempegod oppskrift. Lagde panna cottaen dagen i forveien. Hvor kald kan den være før man heller den i porsjonsglassene slik at vaniljefrøene ikke faller til bunn ? , var redd den ville stivne pga gelantinen.
    Smakte supert m appelsingele til, avkjølte geleen til 40* før jeg helte den over. Neste gang skal jeg prøve 2/3 appelsinsaft og 1/3 vann da min ble litt tam på smaken. Brukte ferskpresset cevita appelsiner

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:17, 1. May 2017

      Hei Anniken. Så lenge gelatinen smeltes i den varme væsken sier det liksom ikke “klakk” – så stivner gelatiene. Det går lang tid før den blir avkjølt. Jeg har ofte ventet til den har begynt å bli så tykk at det nærmer seg kremkonsistens. Veldig godt tips med å lage appelsinsaften mer konsentrert. Smaker så godt enn om appelsinsmaken er “vannete”.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits