Panna cotta med jordbærsalat

Panna cotta med jordbærsalat

Bilde

Superenkel dessert for store og små

Jeg har en datter og en sønn som liker seg på kjøkkenet. Det setter jeg pris på! Derfor gir jeg dem med jevne mellomrom oppgaver de kan mestre. Sånn som for eksempel dagens dessert. Panna cotta er enkel å lage, dessuten har jeg gjort den litt ekstra barnevennlig så den ikke skal bli så mektig å spise.
Panna Cotta ( 4 porsjoner)

3 dl kremfløte (en kartong)
3 dl helmelk
1- 1.5 stk vaniljestang
90 g sukker
4 plater gelatin

1 kurv jordbær
Lime eller sitronsaft
litt sukker

For det voksne selskap: en god klunk Grand Marnier

Legg først 4 blader gelatin i kaldt vann. Del vaniljestengene og skrap ut vaniljefrø. Ha melk, fløte og sukker i en kjele sammen med vaniljefrø og vaniljestenger. Varm til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme fløteblandingen. Fjern vaniljestengene og hell opp i porsjonsglass, eller i en form. For at vaniljefrøene ikke skal samle seg i en klump i bunnen av glassene venter du til blandingen er nesten kald før du heller i glassene og setter kjølig. (Skal du lage desserten i en form som skal hvelves anbefales å tilsette et par plater ekstra med gelatin). Settes i kjøleskap i minimum en time før de skal serveres. Kan fint lages dagen i forvegen.

Jordbærsalat:
Vask jordbærene, tørk godt og skjær i strimler. Smak til med saft av en halv sitron eller lime, litt sukker og evt. litt likør. Du kan også rive litt av skallet og ha i. La salaten marinere i romtemperatur en times tid før du skal spise desserten. Legg på en god skje med jordbær på desserten rett før den skal serveres.

Jordbærene finner du i butikken nesten året rundt, men utover våren vil du oppleve stadig flere tilbud på de røde, søte bærene. De smaker kanskje ikke akkurat som de norske, men jeg har blitt positivt overrasket. Jordbær smaker best plukket rett fra åkeren. De du får i butikken i mars-april og utover er ikke helt borte de heller.

Desserten har jeg laget litt mer barnevennlig ved at jeg halvblander melk og fløte. Det er fordi den ikke skal bli for mektig. Liker du en mer tung og kremete dessert kan du gjerne bruke bare fløte.

Vaniljesmaken er viktig. Og den kommer gjerne ikke frem sånn på et par timer. Derfor pleier jeg å si, at denne desserten nok smaker best dagen etter at den er laget. Og det er jo ingen ting som er bedre enn desserter som kan lages ferdig før selskapet!

Jordbærsalaten er laget over slump-og-dæsj-lesten, noe som betyr at du må smake deg frem. Haha! Der ble du usikker, det merket jeg med det samme. Til deg som er avhengig av en oppskrift på alt – lev med det. Gå ut på dypt vann. Prøv, så skal du se at isen holder. Det blir godt. Uansett.

Denne desserten falt virkelig i smak hos de minste. Da jeg spurte dommerpanelet (de yngste i heimen) hva de mente kunne gjøres annerledes fikk jeg til svar: – Den var helt perfekt!

Så det så.

Bilde

Vask jordbærene og tørk godt av på et papir.
Bilde

Frøkna lagde lagde hele jordbærsalaten og tok seg av gelatinen. Det gjorde slettes ingen ting om halve bæret gikk i munnen…
Bilde

Forsythia i blomst. På Jessheim? Nå? Neida. Jeg har fått grener av mamma – tatt med fra vestfold. De spratt i dag. Måtte bare få med vårfølelsen på bildet. Ute snødde det jo, mener jeg…
Bilde

Be the first to write a review
12 Kommentarer
 • elin
  Svar
  Skrevet på00:29, 28. mars 2015

  Hva vil kokepunktet si?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:58, 28. mars 2015

   Til du ser den første kokeboblen

 • Ann C.
  Svar
  Skrevet på04:09, 28. mars 2015

  Denne jordbærsalaten har jeg tenkt til å servere til sjokolademousse i kveld. Det blir sikkert bra.
  En liten kartong kremfløte er 3 dl, ikke 3,3 dl. Det gjelder hvertfall for Tine kremfløte. Kanskje det er mer fløte i boksen fra Q?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på04:14, 28. mars 2015

   Det blir kjempebra! Joda, det er 3.3 dl i både Tine og Q-Meieriene sine kartonger. De inneholder 1/3 liter begge to.

   • Ann C.
    Svar
    Skrevet på04:34, 28. mars 2015

    Hehe, det står 3 dl på tine-kartongen jeg står med her. Jeg har til og med kontrollmålt 🙂

 • Ann C.
  Svar
  Skrevet på05:22, 28. mars 2015

  Kanskje de inneholdt 3,3 dl før? Jeg har sjekket hjemmesiden til begge meieriene, og nå er det 3 dl i begge.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på06:28, 28. mars 2015

   Du har rett! Jeg sjekket Q-meieriene sin kartong, og det står 3 dl. Men når jeg går på TINE sine sider står det at man får kremfløte i disse størrelsene: 1/3 liter, 1 liter, 0,75 liter. Men det står faktisk 3 dl. Nå skjønner jeg mindre. Når denne endringen skjedde vet jeg ikke – de har operert med 1/3 liter før…føler meg snytt her…

   • Ann C.
    Svar
    Skrevet på08:12, 28. mars 2015

    Jeg tror 1/3 liter må være skrivefeil på hjemmesidene til Tine. Det står 3 dl på selve kartongen. Jeg har kontrollmålt, og den inneholder 3 dl.
    Minner meg om da «halvliteren» ble redusert til 0,4 l. Nå får man vel ikke ekte halvlitere med øl lenger.

   • Linda
    Svar
    Skrevet på21:04, 19. mai 2016

    Før var oakkene 1/3 l eller 3.33 dl. Men for ca 4 år siden begynte Tine å lage mindre pakker. De er nå 3 dl. Litt dumt når det står 1 pk fkøte i oppskriften og man ikke vet om oppskriften ble laget før eller etter endringen.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på22:23, 19. mai 2016

   Enig, men det har lite å si i denne oppskriften – heldigvis. Det er alltid greit å skrive antall dl og ikke bare oppgi mål i «kartong».

 • Skrevet på17:11, 18. desember 2018

  Går det greit å tilsette kvit sjokolade i denne blandinga? Bør kanskje redusere mengde sukker feks, men lurer litt på dette med mengde gelatin, trur du en bør justere den?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på18:28, 18. desember 2018

   Det går fint. Denne er lite søt i utgangspunktet, men reduser gjerne litt på sukkermengde. Hvor mye gelatin du behøver (eller ei) kommer an på hvor mye hvit sjokolade du tilsetter. Anbefaler deg å prøvelage denne en gang, så justere etterpå om det trengs…

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...