Plommesaus

Plommesaus

Det er plommesesong og mange vet ikke hva de skal gjøre med alt sammen. Jeg orker ikke tenke på å sterilisere glass og koke til sylteprøven (haha) – derfor gjør jeg med plommene som jeg gjør med epleskrotter og skrell: Jeg koker saus av det.

Å koke saus betyr å ha alt i en kjele, tilsette så mye sukker du ønsker og koke til det er godt og mørt. Så rører jeg alt gjennom en ikke alt for fin sikt og heller det på bokser. Boksene går rett i fryseren (er holdbare i kjøleskap også, da). Både eplesaus og plommesaus er av den litt tynnere sorten, noe jeg liker å bruke på havregrøten hver morgen.

Plommer trenger jo sukker, og for at det skal bli et holdbart syltetøy og bli litt stivere enn suppe trenger det en hel del. Jeg brukte 300 g sukker på en halv kilo plommer, men det ble da veldig søtt? Hvis du vil kan du gjerne koke et syltetøy på denne måten, altså koke plommer uten stein med vann og sukker, la det koke til 105 grader og og helle over på sterile glass. Da kan du oppbevare glassene uten kjøling.

Jeg fant ut at jeg ikke gadd å ta ut steinene, ikke gadd å måle temperatur, bare kjørte alt i en kjele med sukker og vann, siktet det og helte over i bokser .

Sånn kan det også gjøres.
PS. Noen tilsetter litt sitronsaft for å få en god smak. Ønsker du mer smak – tilsett litt kanel eller kardemomme.

Plommesaus
ca. 500 g plommer
sukker fra 150-300 g (tilsett det du liker)
1/2 dl vann

Slik gjør du:
1. Skyll plommene.
2. Hell i en kjele sammen med vann og ønsket mengde sukker.
3. Kok i 20-30 minutter, til alt er mørt (ta bort skum om nødvendig).
4. Rør gjennom en sikt.
5. Hell over i bokser eller glass og frys.

Skyll plommene, putt i kjele. Du behøver ikke dele dem.
Tilsett vann og sukker. Kok til plommene er møre. Mine kokte rundt en halvtime.
Skum av underveis.
Hell over en sikt og rør..
Det du sitter igjen med ser sånn ut.
Rør sammen…
..og hell over i egnet emballasje og putt i fryseren (har god holdbarhet i kjøleskapet også). Det ble en full boks av 1/2 kg plommer.
Plukk plommene og lag plommesaus! Enklere går det ikke an å gjøre det.