Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Rabarbra- og jordbærpai

Rabarbra- og jordbærpai

Bilde

Frisk pai med sprø bunn

Rabarbra og jordbær er en deilig smakskombinasjon, og ved å forsteike paiskallet er du sikret en knasende sprø bunn. 
Jeg fikk en fiks ide om å erstatte noe av hvetemelet med malte mandler. Eller, forresten jeg malte ikke mandlene. Jeg kjørte de i en foodprocessor. Da ble det bittelitt tyggemotstand, noe jeg syntes er godt, selv om det ikke gir så mye smak til selve deigen. Når du erstatter noe av melet med mandler malt på denne måten kan du oppleve at deigen ikke henger så godt sammen. Jo finere mandler, jo bedre blir det. Hvis du ikke gidder – lag en helt vanlig mørdeig. 

Uansett – det ble en mørdeig, og mitt beste tips er å alltid sørge for å ha den avkjølt. Det er best å jobbe med når den er kald, og skulle du oppleve at den bare faller gjennom fingrene dine, legg den kaldt en stund og prøv på nytt. Hvis du ikke får til å kjevle deigen stor nok til en bunn, bare klem den ut med fingrene. Pass på at den ikke blir for tynn. 

Etter at jeg har kledd forma med deig setter jeg den kjølig en stund. Det er fordi smøret ikke skal smelte når paideigen settes i ovnen. Joda, smøret smelter på en måte, men hvis deigen er kald når du setter den i ovnen vil ikke deigen oppføre seg på samme måte som om deigen var bløt. 

Fyllet har jeg laget ved at jeg har gitt rabarbraen et lite oppkok, så latt det stå i sin egen lake (sammen med vanilje) noen timer – gjerne et døgn. All væske skal så siles fra. Hvis ikke blir dette en suppe og ikke en pai. Du tror det kanskje blir søtt med så mye sukker, men det blir det ikke. Rabarbra er svært syrlig og trekker ikke mye av sukkeret til seg i løpet av tiden det står. Sukkerlaken som blir igjen etter at du har silt av kan du ta vare på og koke inn til en deilig rabarbrasirup (som du kan bruke på pannekaker eller is)

Jordbærene er en boks med hjemmelaget, rørt jordbærsyltetøy, som tilsvarer ca. 200-250 gram friske jordbær rørt med littegranne sukker. Jeg bladet det bare sammen rett før jeg helte alt i forma. 

Pensle med litt egg på kantene dersom du skal ha en kant rundt, ellers bare legger du dekoren på rett etter at fyllet er helt i (så ikke det står og bløter opp paibunnen). Til slutt pensler du lett med egg på all pynten på toppen. Sett så rett i ovnen og stek til toppen er gyllen. 

Rabarbra- og jordbærpai
200 g mel
170 g smør
100 g melis
100 g malte mandler
1 egg
ca. 2 ss vann

eller lag en helt vanlig mørdeig

Ca 1 kg rabarbra, vasket og kuttet i avlange biter
ca. 250 g sukker
1 vaniljestang (og frøene inni)
ca.1 dl vann
250 g jordbærsyltetøy (eller 200-250 g moste jordbær tilsatt 3-4 ss sukker)

Slik gjør du:
1. Start med å ha romtemperert smør, melis, mel, malte mandler, egg og vann i en bolle. Bland sammen med fingrene til du har en deig, eller bruk en maskin. Legg deigen kjølig i minimum 30 minutter (gjerne til dagen etter).
2. Rens rabarbra og ha i en kjele sammen med vann, sukker og vanilje. La koke i 10-15 minutter, til rabarbraen er mør. Hell over i en beholder og la stå i noen timer. Behøver ikke stå kjølig, men dekk til og sett i kjøleskap dersom du lar den stå over natten. 
3. Kjevle mørdeigen litt større enn forma du skal bruke (min var ca. 27 cm med løs bunn) og rull den over på en bakepinne eller en kjevle. Klem deigen godt ut i forma, prikk den med en gaffel og fjern overflødig deig. Sett den kjølig i 15-20 minutter. 
4. Ha rabarbraen i en sikt eller et døslag og la den stå og renne godt av seg (ca. en halv time)
5. Krøll sammen et bakepapir større enn forma og legg det i over deigen. Hell i erter, ris eller mynter i. Forstek paiskallet i 10-15 minutter på 180 grader. Fjern ertene og stek videre i 10 minutter eller til du har fått en gyllen farge på bunnen.    
6. Ta bunnen ut av ovnen og la den avkjøles. 
7. Start med å kjevle ut resten av deigen og stikk ut pynt du selv ønsker på paien, enten blomster, blader eller bare remser med deig som legges i kryss. Legg alle elementene på et brett og sett i kjøleskap. 
8. Bland sammen rabarbra og jordbær og hell over i paiskallet. Legg på pynten og stek på 180 grader til den er gyllen (20-30 minutter)
9. Spises litt lun med pisket krem, is eller vaniljesaus til. 

Bilde

Kjevle ut deigen – bruk mel så den ikke setter seg fast – og legg over i forma. Skjøt på der hvor det blir ujevnheter og hull.
Bilde

Prikk med gaffel og sett kjølig før du fyller forma med…
Bilde

….erter (legg et bakepapir under) og sett i ovnen på 180 grader. Stek 10-15 minutter, fjern ertene og stek til bunnen er gyllen.
Bilde

Sil av saften fra rabarbraen ( la det renne av seg en god stund) og bland så den avsilte frukten med jordbær. Hell i foma og legg på resten av deigen i form av….
Bilde

…pynt du måtte finne på å lage. Legg på tynne lag slik at det blir skikkelig stekt. 
Bilde

Den ble knasende sprø – både under og over og veldig god! Passer veldig godt sammen med is, krem eller vaniljesaus. 
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...