Rabarbraterter

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe godt med rabarbracurd og resultatet ser du her: noen små tarteletter/terter og en litt større terte. Jeg lagde 11 små (brukte sandkakeformer) og en terte på 20 cm.
Hvis du vil lage bare en terte passer denne oppskriften til en form på ca. 24 cm i diameter.

Curden lages ved at du koker en halv kilo rabarbra og lar væsken renne av. Bruk 2 dl av væsken (kok den gjerne inn om du får får mye) og lag rabarbracurd som foreskrevet under. Ettersom jeg blander alt sammen samtidig er det viktig at rabarbrasaften ikke er for varm når du starter. Da vil eggene koagulere i den varme væsken.

Min curd hadde litt feil forhold og ble alt for rennende, men jeg har justert oppskriften sånn at det ikke blir et problem for deg.

Terter med rabarbracurd /en på 24 cm eller 10 små og en på ca. 20 cm
Mørdeig
150 g hvetemel
100 g smør/ margarin
50 g melis
2 ss vann
Bruk romtempererte ingredieser, kna deigen sammen og legg den kjølig en halv time.

Rabarbracurd
2 dl saft av rabarbra
Saften av 1/2 sitron
180 g sukker
100 g smør
3 eggeplommer

Slik lager du curd:

1. Vei opp ca. 500 vasket rabarbra i biter. Du behøver ikke skrelle den. Ha i en kjele med et par ss vann så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen (du behøver ikke mer). Kok opp og hell over i en sikt. La renne av. Bruk 2 dl av saften. Har du for mye kan du evt koke den ned.
2. Visp sammen eggeplommene, tilsett sukker, avkjølt rabarbrasaft og sitronsaft i en kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.


Marengs
100 g eggehvite (hvite fra 3 egg)
150 g finkornet sukker

Slik lager du marengs:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. ⅓ del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Ha marengsen i en sprøytepose.

Slik lager du mini terteletter/ terte:
1. Start med å lage curd og mørdeig.

2. Kjevle mørdeig, den skal være ca 1–2 mm tykk. Rull mørdeigen opp på en kjevle og legg deigen over formene (Kjevle litt og litt av deigen og gjør dette i flere omganger). Rull en kjevle over formene og klem deigen godt ut i hver enkelt form. Prikk formene i midten, slik at de ikke blåser seg opp under steking. Sett alle de ferdigforede formene i kjøleskap i ca. 30 minutter. Stek av på 180 grader i ca. 20-25 minutter (til de har gyllen farge). Avkjøl.

3. Smelt ca. 10-15g hvit sjokolade enten i mikroovn (15 sekunder på full effekt – to til tre ganger) eller over vannbad. Pensle den ferdigstekte mørdeigen med sjokolade. Sjokoladen vil forhindre fuktighet fra å trekke gjennom. Dette punktet kan sløyfes om du vil.
3. Fyll mørdeigsskallene med curd slik at det fyller opp til kanten.

4. Pisk marengs og fyll den i en sprøytepose. Legg i en stor, rund tyll, eller klipp tuppen rett av så du får en åpning som et kronestykke. Til de små tertene har jeg brukt tyll fra Wilton 2 D (en lukket stjernetyll). Sprøyt marengs på toppen. Bruk en brenner for å brenne av marengsen, eller sett inn i ovnen (gratinering/ grill-effekt) i noen få minutter.

La deigen bli kald før du kjevler. Er det vanskelig å kjevle deigen? Del den opp og kjevle mindre biter av gangen.
Rull deigen over formene. Eller rull den over en form.
Klem deigen ut i formene.
Prikk formene i bunnen og sett kjølig i minst 30 minutter
Etter steking kan de bare løftes ut av formene. Ingen pensling av formene nødvendig.
For å hindre at fuktighet trekker inn i tartelettene, pensle med med smeltet, hvit sjokolade.
Ha i curden.
Her er terteformen på ca. 20 cm. Bruk form med løs bunn.
Stek, avkjøl og pensle evt. med hvit sjokolade.
Pisk marengs ved å tilsette finkornet sukker litt etter litt. Pisk til du ikke kjenner sukkerkorn mellom fingrene.
Bruk en sprøytepose og sprøyt på marengsen.
Brenn av marengsen med en brenner. Oppbevares kjølig til de skal spises.
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...