Romkake

Romkake

Søndag skal far feires og jeg tror jeg vet hva han liker: ei kake med vaniljekrem og romsmak. Nesten som napoleonskake, bare litt mindre krem og med mjuke bunner. Den er ganske enkel å lage, men likevel, ikke fullt så enkel dersom du ikke passer på et par ting: bunnene må ikke bli for tynne, og kremen bør ikke bli for suppete. Enkelt for meg å si, ja. Men jeg skal prøve å gi deg noen tips undervegs her.

Det første du lager er vaniljekremen. Ettersom det kun er en halv porsjon som trengs rører jeg sammen alt i kjelen på en gang, koker til det tykner (du skal se at det bobler). For å gjøre kremen litt fastere kan du eventuelt røre inn bløtlagt gelatin, før du heller kremen over i en flat beholder. Dekk med plast og avkjøl i kjøleskap. Kremen må bli helt kald før kaken legges sammen.

Sukkerbrødbunnen er enkel å lage, men den bør ikke bli for tynn. I stede for å stryke massen helt ut i kanten på langpanna, forestill deg en litt mindre firkant som du stryker ut massen i. Da blir den litt tykkere og dermed lettere å håndtere. Vil du heller lage kaka rund – bruk min sukkerbrød-oppskrift tilpasset din form.

Jeg syntes det blir litt for mye med romsmak både i kremen og glasuren, men det heter jo romkake, så gjør akkurat som du vil med den saken. Pynten ble litt på halv tolv – sånn går det når jeg prøver å filme til instagram og knipse med et kamera, samtidig som jeg skal forte meg å lage disse stripene før sjokoladen stivner. Det klarte jeg ikke (som du sikkert ser). Melisglasuren på toppen kan du pynte med akkurat hva du vil, for eksempel revet sjokolade eller strøssel.

Romkake (til ca. 4-6 personer)

Vaniljekrem
2 eggeplommer
1 1/2 dl h-melk
1 1/2 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisennamel
1/4 vaniljestang eller 3-4 ts ekte vaniljesukker
evt. 2-3 dråper rom essens (eller 2-3 ss ekte rom)

Rør alle ingrediensene sammen i en kjele. Varm til kremen tykner. Rør eventuelt inn i 2-3 gelatinplater (må bløtlegges i kaldt vann i 5-10 minutter) og romsmak. Hell over i en beholder og sett kjølig.

Flatt sukkerbrød
3 egg
75 g sukker
75 g hvetemel
1 ts bakepulver

1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. 
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen. 
3. Stryk ut i en langpanne kledd med bakepapir. Pass på å få jevn tykkelse. 
4. Stek på 210 grader i 5-7 minutter.
5. Avkjøl bunnen litt før du snur den og drar av papiret. Bunnen legges tilbake på bakepapiret.

Til montering
2 dl kremfløte
melis
vann
Rom (enten ekte vare eller essens)
15 g smeltet sjokolade eller kakestrøssel etter ønske (til dekor)

Montering:
1. Del bunnen i to, slik at du får to like store firkanter. Legg over på fatet kaken skal serveres på. 
2. Pisk 2 dl kremfløte.
3. Rør opp den kalde vaniljekremen så den blir glatt, bland inn først litt av kremfløten, rør glatt, ha så i resten av den piskede kremfløten. 
4. Stryk på kremen på den nederste bunnen, legg den andre bunnen oppå.
5. Lag melisglasur av ca. 150-180 g melis + 20-25 g vann og 1 dråpe romessens, eller 2 ss ekte rom. Stryk glasuren på kaken.

6. Smelt sjokolade i mikro eller over vannbad, ha sjokoladen i et kremmerhus av papir. Klipp et lite hull. Dra en grillpinne eller noe annet spisst at og frem, slik at du lager et mønster.
7. La kaken stå kjølig fram til den skal spises. 

Start med å lage vaniljekrem, deretter lager du bunnen. Denne behøver du ikke stryke helt ut i kanten, lag gjerne en litt mindre firkant enn jeg har gjort her (da blir den litt tykkere). Stek på 220 grader i 7-10 minutter (over/undervarme) – eller til den er gyllen.
Når bunnen er litt avkjølt, legg den over på et annet bakepapir og dra av papiret. Legg tilbake til det papiret du dro av og del i to like deler.
Bland kremene som beskrevet i fremgangsmåten og stryk ut. Etter dette punktet er det vanskelig å flytte kaken, så legg den rett på fat.
Klem bunnen godt ned og stryk opp kantene med en palett (flat stekespade)
Stryk utover rom-glasur og lag evt mønster. Eller bare dryss på litt strøssel…
Kremen ble bløt, ja (jeg hadde ikke gelatin i kremen min) men dette går fint likevel. Supergodt!




4 Kommentarer
  • Berit Selberg
    Svar
    Skrevet på16:23, 7. november 2019

    Ikke varme ting i kjøleskapet! Temperaturen i skapet stiger og det som er laggret der kan ødelegges. Avkjøles først. Hilsen husstell- lærer.

  • Maria
    Svar
    Skrevet på11:17, 9. november 2019

    Hei!
    Jeg bare lurte på om det går an å bruke lett melk til vaniljekremen i stedet for H-melk? Eller må man bruke H-melk? 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits