Din handlekurv er tom.

Rugbrød
Jeg har bakt noe for første gang: Rugbrød! Aldri har jeg bakt et grovere brød (86%) og aldri hadde jeg trodd det skulle smake så godt. Jeg har nemlig bodd i Danmark og smakt utallige varianter av rugbrød. De har ikke falt i smak, mye fordi de er så sure i smak. Dette er bakt med gjær. Og litt hvetemel. Det smaker ikke surt. Tvert i mot, det er et litt nøtteaktig og søtlig preg på det. Akkurat sånn jeg kan like det.
Prosessen går over 3 dager, for først må du bløtlegge korn, dag 2 steker du brødene og spise brødene, det gjør du først dagen etter at de er stekt.
Ettersom det er første gang jeg baker dette er jeg åpen for tilbakemeldinger. Er det saftig nok? Hva mener dere om konsistensen? I det hele tatt: falt brødet i smak?
Rug helkorn er noen steinharde korn som må legges i bløt, helst i et helt døgn. De er ikke å få kjøpt på butikken, jeg måtte i helsekostforretningen. Når jeg skulle bake disse brødene gikk jeg til flinke folk for å finne gode oppskrifter. Jeg har i store trekk brukt oppskriften til en av Sveriges beste bakere, Johan Sörberg, men endret på saltmengden. Han hadde dobbelt så mye i i sin oppskrift.
Grunnen til at jeg har putta saltet i bløtleggingen, er for å gjøre brødet lettere å fordøye, for å redusere fytinsyre og for å aktivere enzymer. Jeg har også valgt å knuse ca. halvparten av bløtleggingen. Det gjør at brødet henger litt bedre sammen, så har jeg lest at det gjør det lettere for kroppen å ta opp viktige næringsstoffer.
Dette blir to brød, men har du ikke former som er like store som mine, bare bruk det du har og lag flere. Det er bare å fylle dem 2/3 fulle med deig.
Rugbrød (2-3 stk) 86% grovt
Dag 1
5 dl kokende vann
300 g rug helkorn (kjøpes på helsekostforretning)
200 g solsikkekjerner
50 g linfrø
20 g salt
Dag 2
300 g grovt sammalt rugmel
300 g fint sammalt rugmel
300 g hvetemel
60 g gjær
50 g mørk (eller lys) sirup
5 dl vann
Slik gjør du:
1. Start med å bløtlegge helkorn, linfrø, solsikkekjerner og salt. Hell på kokende vann og pakk inn bollen i plast eller dekk med et trekk. Sett på benken/ i kjøleskap i ca. 24 timer (over natta).
2. Dag 2. Ta av ca halvparten av det som er bløtlagt og kjør det i en foodprocessor (eller grovmal alt, da slipper du hele korn).
3. Vei opp resten av ingrediensene, smuldre i gjær og ha det i bakebollen, sammen med det som er bløtlagt. Rør sammen i en maskin med krok på lav fart, i ca. 20-25 min.
4. Smør to former (ca. 2 liter) og fordel deigen rett i formene. Fyll de 2/3 fulle. Ta vann på hendene og klem deigen ut i formene.
5. Hev under et klede i 1-1.5 timer.
6. Spray eller pensle med litt vann på toppen av brødene og sikt litt rugmel på toppen før de går i ovnen (valgfritt).
7. Stekes et hakk ned fra midten på ca. 200 grader over/undervarme (190 grader varmluft) i 1 time – 1 time og 10 minutter. Bruk gjerne et termometer. Det skal vise ca. 98 grader inni.
8. Tøm brødene ut av formene, sett på rist og avkjøl. La ligge i en brødpose (eller pakk inn i plast) og spis brødet først dagen etter.
Gunn Bjørkevoll
Dette skal jeg prøve meg på . Har prøvd meg på rugbrød før, men det ble murstein 😌
Vippser deg 39 for oppskriften🩷