Saftig plommekake med sprø topping

Saftig plommekake med sprø topping


 

Det er plommetid og jeg har fått en pose full av lilla kuler av opphavet. Vi spiser de fleste vi får, men i dag fikk jeg lyst til å lage en saftig kake. Denne kaken kan du godt lage med epler eller annen fast frukt også.  Jeg bruker ofte brunt sukker i kaker med plommer, eple eller krydder, det er fordi det gir en rund, fin karamellaktig smak. Om du ikke har brunt sukker, bruk vanlig sukker.

Min form var 24 cm, den kunne godt vært videre. Da vil steketiden også reduseres noe.  Legg gjerne dobbelt lag med plommer, jeg la kun ett og syntes det ble litt for lite plomme i kaka.  Smuldretoppingen skal være klumpete og vil gi en sprø overflate. Det er viktig at du ikke blander sammen smuldretoppingen for godt – den skal være klumpete.

Mandlene gjør denne kaka ekstra saftig og holdbar, men det gjør den også litt fast. Ikke alle egg er like store, derfor kan du gjerne tilsette 1/2 dl melk dersom du syntes røra er veldig fast. Da unngår du at den blir for kompakt. Kaka kan fryses, men smuldretoppingen vil da kanskje bli noe myk etter opptining.

Plommekake med sprø topping
140 g mykt smør
140 g brunt sukker
3 egg
140 g malte mandler
140 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver

Smuldretopping
50 g mykt smør
50 g brunt sukker
90 g hvetemel
1/2 ts kanel (valgfritt)
Ha alle ingrediensene i en bolle, smuldre sammen med fingrene til du har en ublandet, klumpete masse.

20-30 plommer (ca. 1/2 kg)

Slik gjør du:
1. Pisk sukker og smør sammen til du har en lysere farge brunfarge enn da du startet.
2. Tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg.
3. Rør inn mandler.
4. Sikt inn hvetemel, vaniljesukker og bakepulver.
5. Er massen veldig fast kan du tilsette 1/2 dl melk. Ha massen i en springform med bakepapir i bunnen ca. 24-27 cm.
6. Stryk ut massen, legg på halve plommer uten stein.
7. Lag smuldretopping og strø over.
8. Stek ett hakk ned fra midten på 180 grader i 40-50 minutter (avhenging av hvor stor form du bruker). Bruk en bakepinne for å se når kaken er ferdig stekt.
9. Avkjøl noe og server litt lun med krem, is eller vaniljesaus til.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Pisk egg og smør, tilsett egg og så til slutt, det tørre. Ha litt melk i røra om den er veldig fast. Ha kakerøra i en form, del plommer i to, ta ut steinene og legg på. Legg gjerne dobbelt lag.

Bruk fingrene og lag smuldretopping som strøs over. Stek på 180 grader til kaken er ferdig (avhenger av størrelse på formen). Min brukte 45 minutter. Skjær løs kaken fra ringen og avkjøl på rist.

Nyyyydelig, saftig plommekake. Kanskje ikke så instagram-vennlig, men drit i det. Dette SMAKER så godt!

2 Kommentarer
  • Ragnhild Stokka Dyngeland
    Svar
    Skrevet på08:33, 6. oktober 2019

    Går det å bruka frosne plommer?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits