Sarah Bernhardt i langpanne

Sarah Bernhardt i langpanne

Bilde

Konfektbiter du kan ha på lur

Jeg har ikke ord for hvor god denne kaka er. Som så mange vet fra før – Sarah Bernhard er min absolutte favoritt! Her har jeg laget den med en hjemmelaget mandelbunn og kuttet den i fryse-vennlige biter. Naaaaaam!

Sarah Bernhardt er en kake jeg vanligvis lager i små runde biter, med ferdigkjøpt kransekakemasse, men denne gang har jeg malt mandler og laget en mandelmasse som kan stekes i en liten langpanne. Om du ikke har en langpanne kan du bare klemme den ut på en stekeplate.  Massen er litt klissete – bruk hendene og press den utover. Den skal være ca. ½ cm høy.  Pass på at bunnen ikke steker for lenge, da blir den uspiselig hard (kan gjøres myk igjen om du putter den i en plastpose sammen med en brødskalk). Den blir også mykere etter en liten tur i fryseren

Kremen lager du dagen i forveg. Husk at sjokoladekremen skal piskes opp som vanlig krem før den strykes på bunnen. Ha en god kniv tilgjengelig og en dunk med varmt vann du kan dyppe den i. Bunnen kan være noe motstridig, du får bruk for litt muskelkraft. Jeg skar bunnen først i tre stenger før jeg delte disse opp mindre biter. Passer perfekt å ha i fryseren til uanmeldte gjester. Tiner på et øyeblikk.  

Sarah Bernhardt i liten langpanne

Krem:
4 dl kremfløte
200 g mørk sjokolade

Bunn:
250 g finmalte mandler
180 g melis
80 g eggehvite (2-3 stk)

20 g smeltet sjokolade til pynt

Slik gjør du det:
1. Kok sjokoladekrem: Varm fløten til kokepunktet og hell over finhakket sjokolade. La stå et par minutter før du rører massen glatt (bruk gjerne en stavmikser). Sett kjølig 4-6 timer, eller til dagen etter.
2. Mal mandler, tilsett melis og kna inn eggehviten med hendene. Press massen ut (så godt du kan) i en liten langpanne kledd med bakepapir (25 cm x 36).
3. Stek på 210 grader i 7-10 minutter. Avkjøl.
4. Pisk opp sjokoladekremen med håndmikser og stryk den ut på mandelbunnen. Ha på litt smeltet sjokolade med en skje (eller lag en sprøytepose).
5. Del kaken opp i stenger før du kutter stangen mindre biter. Bruk en god, skarp kniv. Det kan være litt vanskelig ettersom bunnen er noe kompakt og seig.  Bitene oppbevares best i kjøleskap eller i fryser.



Bilde

Bilde

Bilde

36 Comments
  • Posted at 10:51, 28. November 2014

    Ser helt fantastisk ut <3

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 11:45, 28. November 2014

      Takk, så hyggelig sagt Manuela 🙂

      • solveig.andreassen@unikvvs.no
        Reply
        Posted at 04:08, 30. November 2014

        Hei Elin, jeg begynte på fyllet i går, men det har ikke stivnet. Har du tips til hva jeg har gjort feil?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 04:11, 30. November 2014

      Du har ikke gjort noe feil. Kremen skal piskes til krem og så strykes på 🙂

      • Solveig Andreassen
        Reply
        Posted at 10:45, 30. November 2014

        så bra:) Kaken ser knall god ut, gleder meg 😃😃😃

  • Maja
    Reply
    Posted at 12:11, 30. November 2014

    Himmelskt godt og som vanlig så fristende bilder! Det er halve gleden med denne bloggen!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 01:38, 1. December 2014

      Det gleder meg å høre Maja!

  • Posted at 14:08, 30. November 2014

    Hei.
    I år blir det Sarah Bernard i langpanne – super ide!
    Har brukt oppskrifter fra krem.no i flere år , og har bare gode erfaringer:)
    Men hvorfor blir ikke oppskriftene du lanserer i bloggen, lagt til på oppskriftene?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 01:40, 1. December 2014

      Hei Ragnhild. Da jeg gjorde om krem.no fra nettside til blogg måtte jeg ha med oppskriftene over, men det er kun disse som ligger der. Det hadde blitt altfor mange å legg til. Nå kan du finne alt under kategorier, og dessuten søke deg frem til oppskriftene. Ettersom jeg nå har laget blogginnlegg av snart alt som ligger under fanen oppskrifter, vil jeg snart ta den bort.

  • Ida
    Reply
    Posted at 13:40, 10. December 2014

    Hva gjør jeg med alle eggeplommene som blir til overs? Ofte når jeg baker nøttebunner, marengs og så videre sitter jeg igjen med masse flotte plommer. Er det ikke noe lettvint og godt det går an å bruke dem i?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 00:25, 11. December 2014

      Du kan lage vaniljesaus, vaniljekrem, is (parfait) eller suksessterte – som noen tips. Alt finner du oppskrift på her på krem.no 🙂

    • Oldie
      Reply
      Posted at 13:55, 6. December 2016

      I min barndom bakte min mor en formkake eller to som het Gullkake. Det var visst ganske vanlig for å få brukt opp eggeplommer før jul. Man kastet jo ikke noe…
      Jeg søkte på nett og ser kaken er høyst eksisterende fremdeles. 🙂

  • elin
    Reply
    Posted at 07:07, 13. December 2014

    Hei Elin når moren min lagde kaken ble bunnen for tynn og kremen ble veldig tynn og mørk. Kunne jeg spørre hvorfor det blir sånn?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 07:14, 13. December 2014

      Bunnen blir litt tynn, men om den stekes i liten langpanne skal den få den rette tykkelsen. Angående kremen – husket hun å piske den?

  • Remi
    Reply
    Posted at 16:50, 30. December 2014

    Hei, mange er dette bergnet til? Altså, mange biter på hver? ☺ ser himmelsk ut, skal prøves på nyåret 😉

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 04:30, 31. December 2014

      Veldig vanskelig å svare, kommer an på hvor store biter du lager. Jeg vil anta det blir ca. 15 biter.

  • Marte
    Reply
    Posted at 20:26, 18. December 2015

    Hei! bruker like stor langpanne som deg men får ikke smurt det ut i kantene, blir for lite masse og da blir vel bunnen for tynn? hever mandelbunnen? Aldri lagd slik før:)

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 21:53, 18. December 2015

      Du behøver egentlig ikke langpannen, fordi denne bunnen bare presser du utover på et bakepapir til du ser den er passe tykk (se på bildet). Nei, den vil ikke heve i ovnen. Lykke til Marte, håper det går bra!

  • Merete Martinsen
    Reply
    Posted at 18:38, 25. March 2016

    Hei
    Snur du bunnen før du har på sjokoladekrem?
    Hva tror du om å ha litt Baileys i kremen?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 21:56, 25. March 2016

      Hei Merete – ja, jeg snur den. Tror ikke du vil smake det så godt om du har i Bailys, men prøv gjerne. Dog ikke for mye. Da vil du få problemer med å piske den opp til krem.

  • Posted at 10:23, 30. March 2016

    Hei, har du prøvd denne med lys kokesjokolade?
    tenker den kan bli for lys pga kremen??
    Skal lage denne til noen som ikke er fan av mørk (bitter) smaken
    Mvh John

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:50, 30. March 2016

      Hei John! Den kan godt lages med lys sjokolade – selv har jeg aldri prøvd. Et annet tips er å bytte ut halvparten av den mørke sjokoladen med lys. Da får du en litt mildere sjokoladesmak uten at det blir for søtt (innbiller meg at det kan bli litt overmektig bare med lys sjokolade?)

      • Johnsbaking
        Reply
        Posted at 22:39, 30. March 2016

        Takk for svar. Vi tenker mye likt:) blei halvparten av hver:)
        Digger iden med jukse Sarah Bernhard oppskiften, love it.
        (ferdig kransekake deig)Raskt, enkelt, godt.
        Mvh John

      • Konditor-Elin
        Reply
        Posted at 10:03, 31. March 2016

        Halvparten av hvert slag må jo bli bra? Håper den falt i smak 😉

  • Hege
    Reply
    Posted at 13:48, 2. December 2016

    Prøvde meg på denne, men fløten ble helt stiv i kjøleskapet som ganache til trøfler. Gikk ikke å piske opp kan du si!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:10, 2. December 2016

      Men så fint. Da er det jo bare å bre massen utover. Noen ganger virker den litt stiv, men så blir den bløt så snart du rører i den. Da er det bare å piske den opp. Om den er så stiv at den har blitt til trøffelganache kan det virke som om det er blitt for mye sjokolade i forhold til fløte?

  • Marthe
    Reply
    Posted at 16:23, 17. December 2016

    Tåler mandelbunnen å stå et par dager på kjølen før jeg har på fyllet?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 17:02, 17. December 2016

      La den heller stå innpakket i romtemperatur. Eller putt den i fryseren.

  • Alison
    Reply
    Posted at 14:20, 2. February 2017

    Hei. Holder på å lager denne – laget sjokoladekremen igår, med 70% sjokolade. Men jeg synes ikke den smaker så god. Jeg elsker mørk sjokolade men allikevel synes den er ikke søt nok. Burde jeg tilsette litt sukker eller blir det bra sammen med bunnen?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:42, 2. February 2017

      Om du ikke syntes kremen er søt nok kan du tilsette ca. (smak deg frem) 2 ss melis – (sukker vil ikke løse seg så lett opp) når kremen skal piskes opp. Neste gang anbefaler jeg deg å bruke en sjokolade med rundt 50% kakaomasse.

  • Azita
    Reply
    Posted at 23:18, 27. October 2017

    Hei 🙂 Hvordan lager man sjokolade strekene over? Takk!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:03, 28. October 2017

      Hei! Du smelter sjokolade (enten i mikroovn eller over vannbad) og lager et kremmerhus av matpapir. Ha sjokoladen i papirkremmerhuset og klipp et lite hull.

  • Anne Sofie Korslund
    Reply
    Posted at 08:13, 8. December 2017

    Hei. Fant din Sarah Bernhard oppskrift i Glimt fra Ullensaker. Fikk veldig positive tilbakemeldinger da jeg serverte kaken til kaffegjester. Hvor mye skal jeg piske sjokoladekremen? Opplevde at mitt sjokoladekremlag ble tynnere enn på bildet ditt. Takk for oppskriften. Hilsen Anne Sofie

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:03, 8. December 2017

      Hei Anne Sofie! Kremen skal piskes stiv. Det går på få sekunder, så pass på at det ikke blir overpisket. Hvor tykt laget med krem blir avhenger av hvor stor bunnen din er.

  • Sigve
    Reply
    Posted at 15:09, 10. December 2017

    Hei, skal sjokoladekremen stå i kjøleskap til dagen etter ?
    Jeg gjorde det, da ble den veldig hard/fast, måtte la den stå litt i romtemperatur før pisking, men følte ikke den ble sånn kremaktig som på bilde. takk for tilbakemelding 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:16, 10. December 2017

      Jeg pleier å la den stå til dagen etter, og ja, den blir fast på toppen (men er helt bløt inni). Den behøver ikke å stå til romtemperatur først, men piskes rett fra kjøleskap. Da blir det best hold i kremen.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits