Semifreddo med kaffe og sjokolade

Semifreddo med kaffe og sjokolade

Mektig og god iskrem som holder fasongen samme hvor lenge den står fremme. Grunnen til at den ikke smelter utover som annen iskrem er fordi den er laget med italiensk marengs og sjokolade. Iskremen er kanskje litt mer omfattende å lage enn en vanlig parfait, men den lages helt uten ismaskin, for det handler fortsatt om å gjøre det enkelt.

Det er en jungel av begreper også innen sjangeren is, så la meg forklare litt:

Parfait
Eggedosis og krem blandet og tilsatt smak. For å unngå iskrystaller kan man varme eggedosisen over vannbad under pisking.
Sorbet
Vann-is laget på sukkerlake (ofte tilsatt fruktpure). Noen tilsetter litt pisket eggehvite for å få en luftigere sorbet.
Semifreddo
Mange lager semifreddo på samme måte som en parfait-is, men ekte italiensk semifreddo lages med italiensk marengs.
Granitè
Der sorbet gjerne er laget med ismaskin for å få den rette silkemyke konsistensen skal granite være en grovkornet vannis laget av smaksatt, frossen sukkerlake.
Kulfi
Indisk is, nesten som vaniljesaus i fast, frossen form.
Italiensk Gelato
Italiensk melkebasert iskrem smaksatt med fruktpureer eller nøtter. På grunn av et lavere fettinnhold er iskremen mindre mektig å spise enn for eksempel fløteis.

Tips – denne sjokolade-isen passer bedre til voksne enn til barn.

Semifreddo med kaffe og sjokolade
2 -3 ss pulverkaffe
3 dl kremfløte
150 g sjokolade

Italiensk marengs:
2 eggehviter
100 g sukker
1 dl vann

Krønsj:
50 g sjokolade
50 g pecannøtter

Slik gjør du:
1. Start med å ha fløte, sjokolade og pulverkaffe i en kjele. Varm opp over svak varme til sjokoladen er smeltet. Bruk gjerne en stavmikser for å få en jevn masse. Sett blandingen i kjøleskap 1-2 timer.
2. Forbered nøttekrønsj: smelt sjokolade over vannbad eller i mikroovn. Bland inn grovhakkede pekannøtter. Spre utover en tallerken kledd med plast og sett i kjøleskap for å stivne.
3. Finhakk de sjokoladetrekte pecannøttene når sjokoladen har stivnet.
4. Pisk opp sjokolade, fløte og kaffe-blandingen med en håndmikser. Det går svært raskt, pass på at det ikke blir overpisket.
5. MARENGS: Klargjør en bolle med to eggehviter.
6. Ha vann og sukker i en liten kjele og la det koke på høy varme i ca. 5 minutter. Bruker du termometer skal temperaturen være ca. 120 grader.
7. Pisk eggehvitene med håndmikser mens du heller sukkerlaken forsiktig i (tynn stråle).
8. Marengsen skal være blank og ha bløt konsistens.
9. Bland litt av marengsen inn i sjokoladeblandingen, før du heller all sjokoladekremen over i bollen med italiensk marengs.
10. Tilsett litt over halvparten av de hakkede sjokoladenøttene (resten brukes som dekor ved servering). Bland alt godt sammen ved hjelp av en slikkepott.
11. Blandingen helles i en brødform (ca. 1 liter) kledd med plastfolie. Pakk godt inn og sett i fryser.
12. Isen bør stå i fryser minst 6 timer før den skal spises.

Slik lager du italiensk marengs: Pisk eggehvitene med håndmikser mens du heller sukkerlaken forsiktig i (tynn stråle). Marengsen skal være blank og ha bløt konsistens.

Bland litt av marengsen inn i sjokoladeblandingen, før du heller all sjokoladekremen over i bollen med italiensk marengs. Tilsett litt over halvparten av de hakkede sjokoladenøttene (resten brukes som dekor ved servering). Bland alt godt sammen ved hjelp av en slikkepott.

Blandingen helles i en brødform (ca. 1 liter) kledd med plastfolie. Pakk godt inn og sett i fryser.  Isen bør stå i fryser minst 6 timer før den skal spises.

2 Kommentarer
  • Mona
    Svar
    Skrevet på12:50, 21. mars 2019

    Hei! Kva meines med pulverkaffe? Er det evt. eit alternativ til det?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits