Sjokoladepai med bringebær

Sjokoladepai med bringebær

Velsignet god kake

En mektig, god dessert med bringebær og sjokolade, stekt i et sprøtt paiskall. «Velsignet god», som min mormor ville sagt.

Sjokoladepai med bringebær

Paideig
50 g melis
100 g smør/margarin
150 g hvetemel
1 eggeplomme

Fyll
2 egg
1 dl sukker
100 g smør
100 g kokesjokoalde

Mørdeigen:
Del smøret i terninger. Mel, melis og smør smuldres sammen til en deig, gjerne med fingrene. Tilsett eggeplommen og elt raskt sammen til en deig. La deigen hvile i kjøleskap minimum en time. Kle en 26 cm springform eller bruk en paiform. Jeg brukte fingrene til å klemme deigen ut i forma. Du kan gjerne kjevle den jevn og legge den over. Det er nemlig litt viktig at du får en jevn flate, slik at deigen ikke blir ujevnt stekt. Prikk deigen lett med en gaffel.

Forstek paiskallet på midterste rille, på 180 grader 10-15 minutter.

Videre..
Mens paiskallet steker, pisk tykk eggedosis av egg og sukker. Smelt smør og sjokolade sammen og bland med eggedosisen. 

Ta paiskallet ut av ovnen og hell egg- og sjokoladeblandingen i paiskallet. Strø over bringebær og sett tilbake i ovnen. Stek videre til fyllet stivner (ca. 25 minutter).

Picture

Hell i sjokoladeblandingen og dryss på bær. Stekes videre til fyllet har stivnet.
Avkjøl på rist. Serveres med (enda flere) bær, vaniljesaus eller is. 

(I den opprinnelige oppskriften er denne kaken laget med pærer. Skrell 3-4 pærer og del de i båter. Legges i det forstekte paiskallet før sjokoladefyllet helles over.)

Dette er en svært mektig dessertkake som de voksne nok vil like best. Den er konfektaktig og fyldig – et lite stykke er nok. Jeg benyttet 70% sjokolade, noe som gir en «sterkt» sjokoladesmak. For en litt mildere smak, benytt vanlig kokesjokolade eller halvbland lys og mørk sjokolade. 

Bringebærene blir litt blasse etter å ha blitt utsatt for varme, men selv om de kanskje ikke ser så lekre ut etter at de kommer ut av ovnen smaker disse nydelige bærene perfekt sammen med den mørke sjokoladen.

Kaka holder til 6-8 personer (minst!). Det ble mye kake igjen og den smakte like godt dagen etter. Kan gjerne lages en dag i forveg.  

En velsignet god kake

Det er ferietid og jeg har vært noen dager i Vestfold. I mamma sitt barndomshjem, ikke langt fra Holmestrand. Der fant jeg et bakebilag til Allers med en drøss kakeoppskrifter. Ikke av nyeste dato, men jeg hadde bake-kløe og ville dra sammen noe godt.

Det er synd å si det, men svært lite så fristende ut. Sjokoladepaien så heller ikke særlig attraktiv ut på bildet, men da jeg så ingrediensene som skulle med i kaka var det bare å sette i gang. Enkel å lage og full av sjokolade! 

Huset i Vestfold er pusset opp etter at mormor og morfar døde for mange år siden, men mye av kjøkkenredskapen i skuffer og skap er av edel årgang. Da jeg endelig hadde funnet fram det jeg trengte av redskap for å bake, ble det en nostalgisk humrestund.

I skuffen fant jeg flere av morfars hjemmelagde kjøkkenredskap, blant annet en kremsprøyte som nok ikke har vært særlig anvendelig. Men tenk så flott å ha en kremsprøyte for et halvt århundre siden! 

Jeg har så mange gode minner fra  huset til mormor og morfar og husker alle de gode måltidene mormor serverte. Hun lagde havregrøt til oss hver morgen. Med sukker og en liten fløteskevtt på. Det var hjemmelaget syltetøy på bordet og grønnsaker, frukt og bær fra kjøkkenhagen. 

Men – tilbake til bakingen min…

Picture

Bakevekt av edel årgang. Ikke helt til å stole på…
Jeg tror mormor sto ved siden av meg og prøvde fortelle hvordan jeg skulle bruke både bakevekt og miksmaster. 

 Sistnevnte drar så vidt i gang, og får en elektrisk lukt så sterk at du tror den skal skjære seg hvert øyeblikk. Samme lukt oppsto da hun brukte den til å piske krem til krumkakene også. For tretti år siden. 

Kake ble det. En skikkelig mektig konfekt-sak. Hadde mormor sett sjokoladeherligheten med bringebær da den kom ut av ovnen, ville hun ha slått hendene sammen og sagt:

– Du verrrrden!
Morfar var litt mer stillferdig, men jeg syntes jeg hører han si:
–  Makalaus.

Og god, det ble den.

Velsignet god, som min mormor ville sagt. 

Be the first to write a review
4 Kommentarer
 • Madelén
  Svar
  Skrevet på19:50, 21. juni 2014

  Takk for oppskrift! Jeg laget denne paien til mamma og pappa som hadde bryllupsdag. Den ble mer enn vellykket, og de ville gjerne at den skulle bakes ved senere anledninger også 🙂

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på02:45, 22. juni 2014

  Så hyggelig å gjøre stas på sine foreldre på den måten. Takk for koselig kommentar!

 • Lise Gunn
  Svar
  Skrevet på09:28, 5. februar 2015

  Blir nok flott kake til turntilstelningen. Jeg pisker krem som kan serveres til. Blir sikkert kjempegodt. Takk for enkel og god pai ☺️

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:14, 5. februar 2015

   Så hyggelig å høre, blir kjempegodt med krem til Lise Gunn

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...