Sjokoladeterte med bringebærganache

Sjokoladeterte med bringebærganache

Konfektdessert som smelter på tungen

Nyttårsaften trenger et verdig punktum. Dette er en sånn kake du gjerne lager til et voksent lag. Den er tung og mektig, derfor har jeg tilsatt litt frisk bringebærsaft. Det kan du gjerne sløyfe om du vil, eller du kan tilsette en annen smak du liker (for eksempel appelsinlikør, cognac, kaffe eller lignende). Selv om kaka er liten holder den til minst 8 personer. Serveres med is, fruktsaus, frisk frukt, vaniljesaus eller krem.

Mørdeig
150 g hvetemel
75 g smør (romtemperatur)
25 g melis
1 egg


Fyll (bringebærganache):
2 dl kremfløte
250 g mørk sjokolade
75 g bringebærsaft (valgfritt)


Slik gjør du:
1. Lag mørdeig ved å blande sammen alle ingrediensene i en bolle. Bruk fingrene og lag en deig. Så fort den henger sammen, pakk den inn i plast. La ligge kjølig i ca. 30 minutter.
2. Rør ca. 100-150 g bringebær sammen. Sikt de rørte bærene slik at du sitter igjen med ca. 75 g bringebærsaft (litt under 1 dl)
3. Hakk sjokolade. Hell fløte, bringebærsaft og sjokolade i en bolle og smelt over vannbad eller i mikroovn.
4. Kjevle ut mørdeigen og kle formen 20-22 cm (bruk enten en paiform med løs bunn eller en springform)
5. Skjær av overflødig deig og prikk bunnen. Sett kjølig ca. 10 min før du kler formen med folie/bakepapir/ clingfilm. Hell i erter/ mynter/ bønner/ris.
6. Forstek paiskallet litt ned i ovnen på ca. 200 grader i 15 min. Fjern ertene og stek videre i 10 -15 min til bunnen er gyllen. Avkjøl.
7. Hell ganachen i paiskallet og sett kjølig 1-2 timer.
8. Skjær tynne skiver og server med is, fukt og bær.

Lag mørdeig og legg den kjølig en halvt time. Kjevle den ca. 2 mm tynn og kle en form ca. 20- 22 cm. Sett i kjøleskapet i ca. 10 minutter. Kle bunnen med folie, bakepapir eller kvalitets-plastfilm og hell i noe som leder varme. Erter eller ris fungerer fint. Stek på ca. 200 grader litt ned i ovnen i 15-20 minutter. Fjern erter/ris og stek videre til skallet har en gyllen farge.

La paiskallet avkjøles helt før du heller i ganache. Settes kjølig et par timer før den skal spises.

Dette var årets siste blogginnlegg! Takk for det gamle, velkommen 2019!

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits