Din handlekurv er nå tom!
Skolebrødpizza (Fladis)
Fredag markeres skolebrødets dag og jeg har vært i det kreative hjørnet. Det er nemlig ikke første gang jeg har bakt skolebrød (eller Olaboller som jeg kaller det) her på bloggen:
Olaboller
Skolebrød tangzhong
Latmannsskolebrød
På Instagram story i dag tullet jeg med at dette er en bolle som kalles mye rart, fra purker til Olaboller, og sa at noen kalte den for Fladis. Det var jo bare noe tull jeg fant på der og da, men da jeg spurte mine følgere hva denne skulle hete fikk jeg til svar, at navnet hadde jeg jo allerede gitt selv: Fladis 🙂
Som vanlig bruker jeg min grunnoppskrift på boller, deler deigen i to og kjevler to pizzaer. La deigene hvile litt før du deler dem opp med en pizzaskjærer. Tolv biter per pizza passet fint, men vil du ha større biter, lag åtte. Vaniljekremen legges på hver bit, gjerne med en sprøytepose. En hel porsjon vaniljekrem med 4 eggeplommer ble litt mye, men en halv porsjon blir nok i miste laget, så lag heller en hel porsjon. Resten av vaniljekremen kan du bruke i en pai med bær eller i muffins.
Steketid vil variere fra ovn til ovn. Jeg stekte den i 7-8 minutter midt i ovnen på 230 grader varmluft med pizzaeffekt. Har du ovn med over/ underarme stek på 230 grader midt i ovnen til den er gyllen. Det tar kanskje et par minutter lenger.
Det skal gå helt fint å dra bitene fra hverandre. Er det vanskelig, bruk en saks. En ren saks. Klipp opp, lag melisglasur og stryk på kantene, før du dypper hver bit i kokos. Prøv å ikke få melisglasur på vaniljekremen. Den vil spalte glasuren og gjøre den til «vann».
Skolebrødpizza (Fladis) 2 stk
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt
Vaniljekrem Denne porsjonen gir litt mer enn du trenger. Resten kan du kanskje lage linser av?
Melisglasur (vann og melis røres sammen til en passe tykk glasur)
Kokos
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time (den hvilen kan gjerne gjøres i kjøleskap, da blir deigen lettere å jobbe med), del deigen i to. Se bilder under for å se hvordan jeg lager pizzaene.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Legg på vaniljekrem på hver bit.
9. Stekes midt i ovnen på 230 grader i ca. 10 minutter eller på varmluft 230 grader i 7-10 minutter.
10. Avkjøl. Del opp i biter (gjerne med saks). Ha på litt melisglasur (melis og vann blandes). Dypp i revet kokos.
L
Hei. Disse så kjempegode ut.
Har tenkt til å prøve meg på det, men kan disse fryses? eventuelt hvor lenge holder de seg i fryser mtp vaniljekremen og melisen og det?
Elin Krem.no
Du fryser dem uten glasur og kokos. Pakk inn i plast. Holder i 3 måneder, minst.
Emma
Legges vaniljekrem på etter etterheving?
Elin Krem.no
Det går fint å legge på kremen både før og etter etterheving, men jeg pleier å vente til etterhevingen.
Gro Smefjell
Skal den først heve, så hvile og så bakes ut? Fortsetter ikke hevingen hvis den går rett fra heving til hvile?
Elin Krem.no
Skjønner ikke helt spørsmålet? Deigen skal bare hvile før utbaking, så etterheve.