Din handlekurv er nå tom!
Skolebrød tangzhong
Det er unntakstilstand i heimen. Når barn er hjemme blir det straks litt annerledes å jobbe hjemme. Har derfor ikke fått bakt så mye som jeg har ønsket denne uka, men i dag har jeg endelig bakt! Nå i disse karantene-tider er det maaange som tar fram bakebollen. Det er jo hyggelig. Mange som er hjemme med barn vil gjerne ha noe barna kan bake også, derfor har jeg tipset mange om mine «visuelle oppskrifter». Den ene er på rullekake og den andre på muffins.
Dagens bollebakst er laget over samme lest som all annen tangzhong bollebakst. Deigen ble fantastisk! Trikset med tangzhong er å elte på passe lav fart sånn at deigen ikke blir for varm. Den trenger lang eltetid (opp til 20 min) for å absorbere væske. Deigen min i dag var ikke i nærheten av å være klissete. Det er bare å øve!
Søt gjærdeig – tanzghong
jevning:
40 g mel
200 g melk (2 dl)
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)
Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g fersk gjær
175 g kald væske (gjerne melk) (1.75 dl)
75 g smør i terninger
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
En halv porsjon vaniljekrem
Melis
Kokos
Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner. Avkjøl til romtemperatur (eller sett i kjøleskap til den er kald). Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Smuldre gjær rett i bollen.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsett etter ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt, totalt ca. 15-20 minutter. Øk farten siste 5 minuttene. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving i ca. 40 min til 1 t. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Del deigen opp i 15-18 biter. Rull boller og klem flate. Plasser på et brett med bakepapir. Lag en fordypning i bollene
6. Etterhev ca. 35-45 minutter. Klem ned gropene til vaniljekrem på nytt og legg på vaniljekrem.
7. Stek på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter. Avkjøl på rist. Lag melisglasur og dypp i revet kokos.
Malin lyng sliper
Nydelige skoleboller🥰
Anne Bergman
Hei Elin. Skal egget være i deigen eller er det til å pensle.
Elin Krem.no
Hei Anne! I deigen. Men sløyf om du ikke har og bruk 1/2 dl vann i steden.
Kristine
Kan deigen stå over natten i kjøleskapet?
Elin Krem.no
Ja, bare husk å halvere gjærmengde.
Marianne M. Dalen
Du får så fin, dyp grop til vaniljekremen. Bruker du noe spesielt redskap eller triks for å lage gropen, eller trykker du bare med fingrene?
Elin Krem.no
Bruker bare fingrene.
Eva Nygård
Er det noe jeg må passe på hvis jeg skal dobbel deigen?
Tusen takk <3
Elin Krem.no
Nei, det er bare å doble alt.
Fredrik Wiberg
Hei! Litt seint til «festen». Håper du ser😅 Hvis jeg halverer oppskriften, bør jeg også halvere gjærmengden? Er så mye frem og tilbake fra folk om hva man bør gjøre med gjærmengden i.f.t oppskrift.
Btw; du er flink!🤩
Elin Krem.no
Ja, skal oppskriften halveres kan du halvere gjærmengde også. Tusen takk for skryt!
Karoline
Hei, hvordan oppbevarer du bollene til dagen etter? I en tett pose? 😊
Elin Krem.no
ja