Skolebrød tangzhong

Skolebrød tangzhong

Det er unntakstilstand i heimen. Når barn er hjemme blir det straks litt annerledes å jobbe hjemme. Har derfor ikke fått bakt så mye som jeg har ønsket denne uka, men i dag har jeg endelig bakt! Nå i disse karantene-tider er det maaange som tar fram bakebollen. Det er jo hyggelig. Mange som er hjemme med barn vil gjerne ha noe barna kan bake også, derfor har jeg tipset mange om mine «visuelle oppskrifter». Den ene er på rullekake og den andre på muffins.

Dagens bollebakst er laget over samme lest som all annen tangzhong bollebakst. Deigen ble fantastisk! Trikset med tangzhong er å elte på passe lav fart sånn at deigen ikke blir for varm. Den trenger lang eltetid (opp til 20 min) for å absorbere væske. Deigen min i dag var ikke i nærheten av å være klissete. Det er bare å øve!

Søt gjærdeig – tanzghong
jevning:
40 g mel
200 g melk (2 dl)
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)

Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g fersk gjær
175 g kald væske (gjerne melk) (1.75 dl)
75 g smør i terninger
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt

En halv porsjon vaniljekrem
Melis
Kokos

Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner. Avkjøl til romtemperatur (eller sett i kjøleskap til den er kald). Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Smuldre gjær rett i bollen.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsett etter ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt, totalt ca. 15-20 minutter. Øk farten siste 5 minuttene. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving i ca. 40 min til 1 t. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5.  Del deigen opp i 15-18 biter. Rull boller og klem flate. Plasser på et brett med bakepapir. Lag en fordypning i bollene
6.  Etterhev ca. 35-45 minutter. Klem ned gropene til vaniljekrem på nytt og legg på vaniljekrem.
7.  Stek på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter. Avkjøl på rist. Lag melisglasur og dypp i revet kokos.

Dagens deig! Nyyydelig. Her ser du en glutentest. Den indikerer når deigen er ferdig eltet.
Dra plast over bollen og la stå på benken en times tid. Du kan også putte bollen i kjøleskapet et par timer uten problemer.
Alt om tangzhong kan du lese i boka mi Søt bakst.
Lagde en halv porsjon vaniljekrem. Når porsjonen er så liten kan alt has i kjelen og kokes opp.
Del deigen opp i 15-17 biter, eller vei hvert deigemne til 60 gram
Trill boller og klem flate
Med tangzhong blir bollene supermjuke og like gode å spise i morgen..
5 Kommentarer
  • Malin lyng sliper
    Svar
    Skrevet på14:15, 24. mars 2020

    Nydelige skoleboller🥰

  • Anne Bergman
    Svar
    Skrevet på15:28, 25. mars 2020

    Hei Elin. Skal egget være i deigen eller er det til å pensle.

  • Kristine
    Svar
    Skrevet på14:05, 7. mai 2020

    Kan deigen stå over natten i kjøleskapet?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Vågå-rundstykker m..

Ferieturen jeg og søstra mi var på forrige...

Mørdeigskaker med s..

Det har vært stille på bloggen ei ukes...

Skolebrødpizza (Fla..

Fredag markeres skolebrødets dag og jeg har vært...

Mini Monkey bread (s..

Samtidig som jeg lagde hvitløksbrød (kuvert) bestemte jeg...

Hvitløksbrød i for..

I disse tider, hvor vi helst ikke skal...