Din handlekurv er nå tom!
Smulefritt grovbrød. Billig, enkelt og godt.
Matprisene er på vei opp (igjen) og jeg har derfor bakt egne grovbrød. Det ble åtte brød. Til kr. 4.40 per stykk. Ekstra stas er det at de faktisk ble kjempegode. Uten å smule.
I dag koster et kjøpebrød mellom kr. 20,- og helt opp til 80,- kroner. Det er lenge siden jeg bakte selv og regnet ut hvor mye det koster. Å bake selv er nemlig billig! Jeg regnet meg frem til at det koster under fem kroner per brød* (*Prisen er regnet ut på et brød som veier 550 g (litt små) før steking. Prisen ble regnet ut før siste prishopp, så regn med at råvarene til brød vil gå noe opp, i likhet med pris på brød.) Jeg har ikke tatt med at det også koster å bruke strøm, men alt i alt er det mye billigere å bake selv enn å kjøpe brød. Men, hvordan lage gode, hjemmelagde brød? Som ikke smuler?
Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg alltid har slitt med å bake grovt. En konditor er ikke like dreven som en baker nei, men noen triks har jeg lært. For i dag funket det temmelig bra. Det første trikset er å la det grove melet suge til seg væske en times tid (eller mer) før resten av melet tilsettes (sammen med salt og gjær). Det hindrer at brødet smuler.
Brødet er «bare» 56% grovt, men jeg liker ikke for grove brød. Enklere å bake og enklere å spise. Vil du gjøre brødet enda grovere? Finn en annen oppskrift. Jeg kan ikke garantere et godt resultat dersom du begynner å kludre med mer grovt og må tilsett mer væske.
Oppskriften har jeg hentet fra baker- og konditorlandslaget, men jeg har tilsatt mer væske enn det sto opprinnelig. Enda er deigen veldig fast. Det beste brødet får du ved å bake brødene på dag 1, forme og sette i kjøleskapet og så steke på dag 2. Vil du la stå i kjøleskap natten over kan du halvere gjærmengden.
Jeg vet at dere ofte vil bake og steke samme dag, derfor har jeg oppjustert gjærmengde sånn at de hever ferdig på en liten formiddag (eller kveld).
Du får to oppskrifter. En stor og en liten. Jeg bakte åtte brød av den største oppskriften. Plasserte fire brød ved siden av hverandre på en plate, de fire siste i former. Vil du lage større brød, gjør gjerne det, det er opp til deg (evt hvor store former du har). Et brød på 550 gram vil få plass i en 1 liters form.
«Problemet» mitt er at jeg bare har en ovn. Måtte steke fire brød av gangen. De første fire brødene (på plate) ble for lite hevet, mens de fire siste ble perfekt hevet.
Min Probaker fiksa greit den største oppskriften, men har du en litt mindre maskin, gå for den minste porsjonen.
OPPDATERING. Jeg har registrert at noen får veldig bløt deig av den lille porsjonen. Av den grunn har jeg justert den ned en halv dl og endret på fremgangsmåten sånn at du bruker 5 dl av total væskemengde til å bløtlegge det grove melet. (Det spiller igrunn liten rolle om det du blølegger først blir bløtt – hvetemelet skal jo tilsettes). Et par ting til: Ved å elte lenger vil deigen absorbere mer væske. Ikke elt for raskt, for deigen skal ikke bli varm. Så er det lov å tenke sjøl. Mel er forskjellig, og derfor kan det være lurt å vente med å tilsette all væsken. Særlig hvis deigen er veldig bløt. Er den for fast: tilsett mer væske.
Grovbrød 3-4 brød
8.5 dl vann
500 g sammalt hvete fint
70 g sammalt rug grovt (eller fint)
430 g hvetemel
25 g blå fersk gjær
15 g salt
——————————————————–
Grovbrød 7-8 brød
1.75 liter vann
1 kg sammalt hvete fint
140 g sammalt rug grovt (eller fint)
860 g hvetemel
50 g blå fersk gjær
30 g salt
Slik gjør du:
1. Start med å veie opp det grove melet. Ha det i bakebollen og kjør sammen med 1 liter vann for stor porsjon og 5 dl vann for liten porsjon. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.
2. Vei opp hvetemel, salt og gjær. Tilsett i bakebollen, sammen med resten av væsken. Hold gjerne igjen litt av væsken, tilsett når deigen har gått sammen ( etter ca. 4-5 minutter). Juster med mer væske om du syntes deigen er for fast.
3. Elt deigen på middels fart i 10-12 minutter. Prøv gjerne å ta en glutentest. Det er vanskelig å ta glutentest på grove deiger, men du får en viss indikasjon. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den er perfekt rundt 26 grader.
4. Dekk til bakebollen med en klede eller pakk inn i plast og la stå på benken enda en times tid.
5. Del deigen i 4 eller 8 (vekt ca. 550 gram). Form store boller som du legger under et håndkle. Begynn med den første bollen du lagde og form til brød. Det heter å slå opp brødene (se bilder under). Legg på plate eller i form.
6. La etterheve i en time. Før steking: pensle eller spray litt vann på. Ta den skarpeste kniven du har eller et barberblad og lag et litt dypt snitt i hvert brød.
7. Sett ovnen på 280 grader. Sett en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett brødene inn i ovnen, ett hakk ned fra midten, og kast 1-2 dl kokende vann i langpanna. Lukk ovnsdøra raskt igjen.
9. Etter 5 minutter, ta ut langpanna og skru ned temperaturen til ca. 230 grader.
10. Stek brødene i ca. 25-35 minutter (avhenger av hvor store brød du baker) – eller bruk et digitalt termometer og stikk inn i brødet. Skal ha 96-98 grader.
11. Avkjøl brødene på rist (tøm raskt ut av evt former).
Tips mot svinn: Skjær brødene i skiver og frys ned. Ta frem og tin kun skivene du trenger. Da har du ferskt og godt brød alltid.
Janicke Oppedal
Denne oppskriften vil jeg prøve! Men skjønte ikke steg 1?
«1. Start med å veie opp det grove melet. Ha det i bakebollen og kjør sammen med 1 liter vann for stor porsjon og 7 dl vann. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.»
Skal det være en dl vann eller 7dl vann? Sammen med alt det grove?
Elin Krem.no
en del av setningen har falt ut. Jeg har rettet det nå. 1 liter for stor porsjon, 7 dl for liten.
Randi Hidle
Hei, under fremgangsmåten skriver du at en skal tilsette 5 dl vann for liten porsjon, i kommentaren skriver du 7 del. Hva er riktig?
Elin Krem.no
Hold deg til oppskriften, den er justert etter den kommentaren ble skrevet.
Jannike Benjaminsen
Ovnen min har ikke høyere enn 250 grader. Hvordan bør jeg da steke brødene? 🙂
Elin Krem.no
Så varmt du kan først, så skru ned som angitt.
Nina O
Jeg har damp innstilling på ovnen min, kan jeg bruke den de første 5 min istede for langpannen med vann?
Elin Krem.no
Ja
Anne Marie
Kan jeg bruke varmluft?
Elin Krem.no
ja, det går kanskje litt raskere å steke hvis du bruker varmluft.
Heidi S
Hei, og takk for spennende oppskrift som må prøves:) Regner med det kan funke med tørrgjær også…? Har ellers lest en plass at gjær og salt ikke trives så godt sammen, stemmer det..? – ser jo her at det skal blandes i samtidig, så da har det kanskje ikke noe å si:)
Elin Krem.no
Gjær og salt skal aldri komme i kontakt med hverandre, det vil si, når du veier opp skal du aldri legge de ved siden av hverandre. Salt ødelegger gjær, så ikke finn på å røre det sammen heller (sånn noen gjør). Denne oppskriften funker nok med tørrgjær, men jeg unngår å bruke det fordi tørrgjær krever litt mer lunken væske. Da blir deigen ofte for varm under elting. Det tar også litt lenger til å heve. Det er en vanesak, så er du vant med å bruke tørrgjær – bruk gjerne det. Det passer fint til heving over natt.
Hege
Når tilsetter man saltet? Skal det tilsettes etter det har eltet med hvetemel og gjær?
Elin Krem.no
Du kan godt tilsette det senere i eltingen, men det står på pkt. 2
AA
Hvis man vil lage grovere brød, kan du peke meg i retning av noen som er gode på det/har gode oppskrifter?
Elin Krem.no
Jeg vet ikke om noen som baker gode, helgrove hjemmebakte brød. Men på sidene til opplysningskontoret for brød og korn finner du en hel haug med oppskrifter.
Stine Øien Kristiansen
30 g salt… syntes jeg ble veldig mye når jeg veide det opp????
Elin Krem.no
Jeg lagde åtte brød, det blir 3.75 g salt per brød. Du kan jo ta en vurdering etter at du har smakt? Det er fritt frem for å redusere noe, men brødet trenger salt. Ikke bare for smak, men for å få et godt resultat.
Fred Johan Bøe
Hei.
Om en vil lage feks runde brød av den store oppskriften, hvor mange brød/gram pr emne tenker du?
Prøved å lage liten oppskrift i former, gode brød:-)
Elin Krem.no
750 gram er en standard vekt som er fin. Finn den størrelsen du foretrekker, det er ingen fasit.
Cathrine Wahlmann
Hei, hvordan er det å tilsette noe kort i denne deigen? Typ sesam, havre eller solsikkefrø? Gleder meg til å teste oppskrift 😉 ungene vil så gjerne være med å bake (etter å bli hekta på bakebananas).
Ha en knall fin dag videre!!
Elin Krem.no
Havre vil nok suge mer væske enn frø. Bare tilsett det du vil og juster med væske, dersom deigen blir for fast.
Anne Ånensen
Denne oppskriften har jeg lyst til å teste! Mine hjemmebakte brød har ikke vært så populære hos den yngre garde pga smuler og at det fort blir tørt. Du skriver at en kan kaldheve brødene i kjøleskap etter de er formet som brød. Skal deigen forheve som normalt før de formes og sette i kjøleskap?
Elin Krem.no
Nei det er ikke nødvendig. Bare la deigen slappe av litt så de blir lettere å forme til brød. Lykke til!
Gunnlaug Seland
Synes disse brødene ble veldig små. Lagde bare 3 brød i stedet for 4, da vekten på hvert emne ikke ble 550 g, snaut 500 g, da jeg delte deigen i 4. Fulgte oppskriften til punkt og prikke.
Elin Krem.no
Da kan du jo bare lage 2 brød av deigen neste gang.
Anne-Lise
Hei😊 lagt grovt mel i bløt nå men er vant til fett i brødoppskrifter enten i form av olje eller smør. Tenker jo brødet blir mer saftig med det men i denne er det ikke noe fett, hvorfor ikke? Bare smak og behag eller en bakergrunn? Ellers må jeg si at jeg er veldig fornøyd med resultatet jeg får med dine oppskrifter!
Elin Krem.no
Ved å tilsette fett eller olje får du en litt annen konsistens. Brødet blir ikke seigt, men «kort». Jeg har bare fulgt oppskriften, slik bakeren har laget den. Det er en smaksak, men hvis du er ute etter et saftigere brød er det ikke fettet som gjør det mer saftig.
Barbro Ugedal
Hvor store former? 1 l?
Elin Krem.no
Bruk de formene du har. Mine er 1.5 liter og er i største laget hvis du skal lage fire brød.
Bente
Dette var digg! Ungene var STRÅLENDE fornøyd! Og eg var ikke misfornøyd eg heller 😉 Anbefales å teste ut!
Synnøve S
Veldig gode! Mine ble litt flate, og mørkere på toppen enn dine, jeg hevet kanskje ikke nok før jeg stekte dem?
Tror du det går an å lage horn eller brytebrød av denne deigen?
Elin Krem.no
Lykke til neste gang!
Mia Fjellhaug
Hei, disse er fantastiske! Kids og mann spiser opp på null komma niks 🤩 lurer bare på om du kan ta bilde av meltypene for meg? Brødene mine blir så veldig mye brunere i midten enn dine? 🤪 og ser ikke så kompakte ut.. hilsen en som bruker oppskriftene dine flittig 🤗
Elin Krem.no
Meltypen er den jeg har skrevet i oppskriften. Lyset på bildet kan gjøre at brødene ser lysere ut enn de faktisk er. Og at dine brød ikke er så kompakte er jo bare en fordel.
Kristin L .
Hei. Mine ble lave og kompakte , hva har jeg gjort feil? De var gode på smak ☺️
Elin Krem.no
Det er litt vanskelig å svare på siden jeg ikke vet hvordan du har bakt brødene, men de kan enten ha hevet for lite, eller for mye før de gikk i ovnen. Hvis de har hevet for mye vil de falle sammen før/under steking.
Kristin L
No har jeg prøvd en gang til men blir like små og kompakte. Føler jeg følger oppskriften.
Elin Krem.no
Bruker du tørrgjær? Hvis brødene er kompakte kan det være fordi de ikke har hevet lenge nok, eller at de har hevet for lenge og klappet sammen.
Kristin L
Bruker fersk gjær. De står hvertfall en time . Skal den stripen oppå skjæres rett før de skal i ovnen ?
Elin Krem.no
Ja, men du kan godt droppe det. Jeg mistenker kanskje at du «punkterer» deigen ved å snitte? Det kan skje..
Kristin L
Ja så det no, var høye og fine men falt sammen når jeg snittet de. Dropper det neste gang 😊
Ingvild
Hei!
Jeg vil heve brødene i kjøleskapet over natten, kan de gå rett i ovnen i morgen eller burde de stå i romtemperatur først ?
Elin Krem.no
De bør stå en time på benken før steking 🙂
Lene Melgård Sæther
Hei. Her ble deigen veldig løs, lot den være på den løsere siden enn å tilsette for mye mel. Kan det variere så mye på melkvalitet? Den lille oppskriften kjørte jeg
Elin Krem.no
Det kan avhenge av hvordan du elter. Maskiner er forskjellige..hvilken bruker du?
Lene Melgård Sæther
Dessverre en gammel en fra kitchenaid… har opplevd at flere gjærdeiger blir vanskelige så kanskje jeg bare må gjøre det jeg vil å kjøpe en ny!! Brødene ble mindre men veldig gode da.
Elin Krem.no
Anbefaler deg å få tak i noe som klarer eltejobben! Lykke til 🙂
Anonym Anonym
Noe verre mannskitoppskrift har jeg ikke vært borti!
Fikk 2 brød og med en temperatur som kan brukes til kremering, var de brun nok etter bare 10 min i ovnen. Anbefaler dere å finne en annen oppskrift!
Elin Krem.no
Mannskitoppskrifter funker tydeligvis for noen, ikke for andre. Bedre lykke neste gang.