Smulefritt grovbrød. Billig, enkelt og godt.

Smulefritt grovbrød. Billig, enkelt og godt.

Matprisene er på vei opp (igjen) og jeg har derfor bakt egne grovbrød. Det ble åtte brød. Til kr. 4.40 per stykk. Ekstra stas er det at de faktisk ble kjempegode. Uten å smule.

I dag koster et kjøpebrød mellom kr. 20,- og helt opp til 80,- kroner. Det er lenge siden jeg bakte selv og regnet ut hvor mye det koster. Å bake selv er nemlig billig! Jeg regnet meg frem til at det koster under fem kroner per brød* (*Prisen er regnet ut på et brød som veier 550 g (litt små) før steking. Prisen ble regnet ut før siste prishopp, så regn med at råvarene til brød vil gå noe opp, i likhet med pris på brød.) Jeg har ikke tatt med at det også koster å bruke strøm, men alt i alt er det mye billigere å bake selv enn å kjøpe brød. Men, hvordan lage gode, hjemmelagde brød? Som ikke smuler?

Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg alltid har slitt med å bake grovt. En konditor er ikke like dreven som en baker nei, men noen triks har jeg lært. For i dag funket det temmelig bra. Det første trikset er å la det grove melet suge til seg væske en times tid (eller mer) før resten av melet tilsettes (sammen med salt og gjær). Det hindrer at brødet smuler.

Brødet er «bare» 56% grovt, men jeg liker ikke for grove brød. Enklere å bake og enklere å spise. Vil du gjøre brødet enda grovere? Finn en annen oppskrift. Jeg kan ikke garantere et godt resultat dersom du begynner å kludre med mer grovt og må tilsett mer væske.

Oppskriften har jeg hentet fra baker- og konditorlandslaget, men jeg har tilsatt mer væske enn det sto opprinnelig. Enda er deigen veldig fast. Det beste brødet får du ved å bake brødene på dag 1, forme og sette i kjøleskapet og så steke på dag 2. Vil du la stå i kjøleskap natten over kan du halvere gjærmengden.

Jeg vet at dere ofte vil bake og steke samme dag, derfor har jeg oppjustert gjærmengde sånn at de hever ferdig på en liten formiddag (eller kveld).

Du får to oppskrifter. En stor og en liten. Jeg bakte åtte brød av den største oppskriften. Plasserte fire brød ved siden av hverandre på en plate, de fire siste i former. Vil du lage større brød, gjør gjerne det, det er opp til deg (evt hvor store former du har). Et brød på 550 gram vil få plass i en 1 liters form.

«Problemet» mitt er at jeg bare har en ovn. Måtte steke fire brød av gangen. De første fire brødene (på plate) ble for lite hevet, mens de fire siste ble perfekt hevet.

Min Probaker fiksa greit den største oppskriften, men har du en litt mindre maskin, gå for den minste porsjonen.

OPPDATERING. Jeg har registrert at noen får veldig bløt deig av den lille porsjonen. Av den grunn har jeg justert den ned en halv dl og endret på fremgangsmåten sånn at du bruker 5 dl av total væskemengde til å bløtlegge det grove melet. (Det spiller igrunn liten rolle om det du blølegger først blir bløtt – hvetemelet skal jo tilsettes). Et par ting til: Ved å elte lenger vil deigen absorbere mer væske. Ikke elt for raskt, for deigen skal ikke bli varm. Så er det lov å tenke sjøl. Mel er forskjellig, og derfor kan det være lurt å vente med å tilsette all væsken. Særlig hvis deigen er veldig bløt. Er den for fast: tilsett mer væske.

Grovbrød 3-4 brød
8.5 dl vann
500 g sammalt hvete fint
70 g sammalt rug grovt (eller fint)
430 g hvetemel
25 g blå fersk gjær
15 g salt

——————————————————–
Grovbrød 7-8 brød
1.75 liter vann
1 kg sammalt hvete fint
140 g sammalt rug grovt (eller fint)
860 g hvetemel
50 g blå fersk gjær
30 g salt

Slik gjør du:
1. Start med å veie opp det grove melet. Ha det i bakebollen og kjør sammen med 1 liter vann for stor porsjon og 5 dl vann for liten porsjon. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.
2. Vei opp hvetemel, salt og gjær. Tilsett i bakebollen, sammen med resten av væsken. Hold gjerne igjen litt av væsken, tilsett når deigen har gått sammen ( etter ca. 4-5 minutter). Juster med mer væske om du syntes deigen er for fast.
3. Elt deigen på middels fart i 10-12 minutter. Prøv gjerne å ta en glutentest. Det er vanskelig å ta glutentest på grove deiger, men du får en viss indikasjon. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den er perfekt rundt 26 grader.
4. Dekk til bakebollen med en klede eller pakk inn i plast og la stå på benken enda en times tid.
5. Del deigen i 4 eller 8 (vekt ca. 550 gram). Form store boller som du legger under et håndkle. Begynn med den første bollen du lagde og form til brød. Det heter å slå opp brødene (se bilder under). Legg på plate eller i form.
6. La etterheve i en time. Før steking: pensle eller spray litt vann på. Ta den skarpeste kniven du har eller et barberblad og lag et litt dypt snitt i hvert brød.
7. Sett ovnen på 280 grader. Sett en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett brødene inn i ovnen, ett hakk ned fra midten, og kast 1-2 dl kokende vann i langpanna. Lukk ovnsdøra raskt igjen.
9. Etter 5 minutter, ta ut langpanna og skru ned temperaturen til ca. 230 grader.
10. Stek brødene i ca. 25-35 minutter (avhenger av hvor store brød du baker) – eller bruk et digitalt termometer og stikk inn i brødet. Skal ha 96-98 grader.
11. Avkjøl brødene på rist (tøm raskt ut av evt former).

Tips mot svinn: Skjær brødene i skiver og frys ned. Ta frem og tin kun skivene du trenger. Da har du ferskt og godt brød alltid.

Rør sammen væske og grovt mel. La stå en time. Tilsett hvetemel, salt, gjær og mer væske.
Elt til deigen. Prøv gjerne å ta en glutentest.
Min deig ble over 29 grader under elting, noe som gjorde at den smalt opp. Dette er etter en time.
Del deigen i biter.
Trill brødene til runde, store boller.
Slå opp brødene ved å følge bildene under.
Brett inn og klem.
Gjenta helt til du kommer …
…til bunnen av deigen.
Trill hardt sånn at du får en skjøt som fester seg. Den skal alltid ligge under.
Toppen av brødet ser sånn ut og kan enten plasseres …
…på plate…
…eller i former…
Spray eller pensle med vann, sånn at overflaten ikke tørker ut.
Bruk en skarp kniv eller et barberblad og lag et snitt.
Stek brødene etter anvisning over. Stek i ca. 25-30 minutter. Lager du større brød? Bruk et termometer og mål til 96-98 grader.
Åtte brød! De første (på plate) ble for lite hevet og sprakk.
Helt ok, selv om de fikk litt for lite hevetid. Smakte veldig godt!
Brødene i form fikk over en time til å heve seg og ble finest.
5 based on 6 reviews
53 Kommentarer
 • Janicke Oppedal
  Svar
  Skrevet på19:08, 30. januar 2023

  Denne oppskriften vil jeg prøve! Men skjønte ikke steg 1?
  «1. Start med å veie opp det grove melet. Ha det i bakebollen og kjør sammen med 1 liter vann for stor porsjon og 7 dl vann. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.»

  Skal det være en dl vann eller 7dl vann? Sammen med alt det grove?

   • Randi Hidle
    Svar
    Skrevet på10:22, 9. mars 2023

    Hei, under fremgangsmåten skriver du at en skal tilsette 5 dl vann for liten porsjon, i kommentaren skriver du 7 del. Hva er riktig?

 • Jannike Benjaminsen
  Svar
  Skrevet på21:12, 30. januar 2023

  Ovnen min har ikke høyere enn 250 grader. Hvordan bør jeg da steke brødene? 🙂

 • Nina O
  Svar
  Skrevet på23:48, 30. januar 2023

  Jeg har damp innstilling på ovnen min, kan jeg bruke den de første 5 min istede for langpannen med vann?

 • Anne Marie
  Svar
  Skrevet på19:45, 31. januar 2023

  Kan jeg bruke varmluft?

 • Heidi S
  Svar
  Skrevet på21:51, 1. februar 2023

  Hei, og takk for spennende oppskrift som må prøves:) Regner med det kan funke med tørrgjær også…? Har ellers lest en plass at gjær og salt ikke trives så godt sammen, stemmer det..? – ser jo her at det skal blandes i samtidig, så da har det kanskje ikke noe å si:)

   • Hege
    Svar
    Skrevet på18:17, 23. februar 2023

    Når tilsetter man saltet? Skal det tilsettes etter det har eltet med hvetemel og gjær?

 • AA
  Svar
  Skrevet på13:57, 2. februar 2023

  Hvis man vil lage grovere brød, kan du peke meg i retning av noen som er gode på det/har gode oppskrifter?

 • Stine Øien Kristiansen
  Svar
  Skrevet på15:04, 2. februar 2023

  30 g salt… syntes jeg ble veldig mye når jeg veide det opp????

 • Fred Johan Bøe
  Svar
  Skrevet på21:40, 2. februar 2023

  Hei.
  Om en vil lage feks runde brød av den store oppskriften, hvor mange brød/gram pr emne tenker du?
  Prøved å lage liten oppskrift i former, gode brød:-)

 • Cathrine Wahlmann
  Svar
  Skrevet på13:04, 3. februar 2023

  Hei, hvordan er det å tilsette noe kort i denne deigen? Typ sesam, havre eller solsikkefrø? Gleder meg til å teste oppskrift 😉 ungene vil så gjerne være med å bake (etter å bli hekta på bakebananas).
  Ha en knall fin dag videre!!

 • Anne Ånensen
  Svar
  Skrevet på09:40, 4. februar 2023

  Denne oppskriften har jeg lyst til å teste! Mine hjemmebakte brød har ikke vært så populære hos den yngre garde pga smuler og at det fort blir tørt. Du skriver at en kan kaldheve brødene i kjøleskap etter de er formet som brød. Skal deigen forheve som normalt før de formes og sette i kjøleskap?

 • Gunnlaug Seland
  Svar
  Skrevet på16:19, 4. februar 2023

  Synes disse brødene ble veldig små. Lagde bare 3 brød i stedet for 4, da vekten på hvert emne ikke ble 550 g, snaut 500 g, da jeg delte deigen i 4. Fulgte oppskriften til punkt og prikke.

 • Anne-Lise
  Svar
  Skrevet på10:33, 5. februar 2023

  Hei😊 lagt grovt mel i bløt nå men er vant til fett i brødoppskrifter enten i form av olje eller smør. Tenker jo brødet blir mer saftig med det men i denne er det ikke noe fett, hvorfor ikke? Bare smak og behag eller en bakergrunn? Ellers må jeg si at jeg er veldig fornøyd med resultatet jeg får med dine oppskrifter!

 • Barbro Ugedal
  Svar
  Skrevet på11:12, 5. februar 2023

  Hvor store former? 1 l?

 • Bente
  Svar
  Skrevet på10:13, 6. februar 2023

  Dette var digg! Ungene var STRÅLENDE fornøyd! Og eg var ikke misfornøyd eg heller 😉 Anbefales å teste ut!

 • Synnøve S
  Svar
  Skrevet på14:02, 6. februar 2023

  Veldig gode! Mine ble litt flate, og mørkere på toppen enn dine, jeg hevet kanskje ikke nok før jeg stekte dem?
  Tror du det går an å lage horn eller brytebrød av denne deigen?

 • Mia Fjellhaug
  Svar
  Skrevet på22:34, 22. februar 2023

  Hei, disse er fantastiske! Kids og mann spiser opp på null komma niks 🤩 lurer bare på om du kan ta bilde av meltypene for meg? Brødene mine blir så veldig mye brunere i midten enn dine? 🤪 og ser ikke så kompakte ut.. hilsen en som bruker oppskriftene dine flittig 🤗

 • Kristin L .
  Svar
  Skrevet på09:23, 1. august 2023

  Hei. Mine ble lave og kompakte , hva har jeg gjort feil? De var gode på smak ☺️

   • Kristin L
    Svar
    Skrevet på18:56, 3. august 2023

    No har jeg prøvd en gang til men blir like små og kompakte. Føler jeg følger oppskriften.

     • Kristin L
      Skrevet på12:46, 4. august 2023

      Bruker fersk gjær. De står hvertfall en time . Skal den stripen oppå skjæres rett før de skal i ovnen ?

     • Kristin L
      Skrevet på00:25, 5. august 2023

      Ja så det no, var høye og fine men falt sammen når jeg snittet de. Dropper det neste gang 😊

 • Ingvild
  Svar
  Skrevet på22:50, 2. august 2023

  Hei!
  Jeg vil heve brødene i kjøleskapet over natten, kan de gå rett i ovnen i morgen eller burde de stå i romtemperatur først ?

 • Lene Melgård Sæther
  Svar
  Skrevet på20:52, 16. august 2023

  Hei. Her ble deigen veldig løs, lot den være på den løsere siden enn å tilsette for mye mel. Kan det variere så mye på melkvalitet? Den lille oppskriften kjørte jeg

   • Lene Melgård Sæther
    Svar
    Skrevet på21:31, 17. august 2023

    Dessverre en gammel en fra kitchenaid… har opplevd at flere gjærdeiger blir vanskelige så kanskje jeg bare må gjøre det jeg vil å kjøpe en ny!! Brødene ble mindre men veldig gode da.

 • Anonym Anonym
  Svar
  Skrevet på16:48, 30. november 2023

  Noe verre mannskitoppskrift har jeg ikke vært borti!
  Fikk 2 brød og med en temperatur som kan brukes til kremering, var de brun nok etter bare 10 min i ovnen. Anbefaler dere å finne en annen oppskrift!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...