Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Smulefritt grovbrød. Billig, enkelt og godt.

Smulefritt grovbrød. Billig, enkelt og godt.

Matprisene er på vei opp (igjen) og jeg har derfor bakt egne grovbrød. Det ble åtte brød. Til kr. 4.40 per stykk. Ekstra stas er det at de faktisk ble kjempegode. Uten å smule.

I dag koster et kjøpebrød mellom kr. 20,- og helt opp til 80,- kroner. Det er lenge siden jeg bakte selv og regnet ut hvor mye det koster. Å bake selv er nemlig billig! Jeg regnet meg frem til at det koster under fem kroner per brød* (*Prisen er regnet ut på et brød som veier 550 g (litt små) før steking. Prisen ble regnet ut før siste prishopp, så regn med at råvarene til brød vil gå noe opp, i likhet med pris på brød.) Jeg har ikke tatt med at det også koster å bruke strøm, men alt i alt er det mye billigere å bake selv enn å kjøpe brød. Men, hvordan lage gode, hjemmelagde brød? Som ikke smuler?

Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg alltid har slitt med å bake grovt. En konditor er ikke like dreven som en baker nei, men noen triks har jeg lært. For i dag funket det temmelig bra. Det første trikset er å la det grove melet suge til seg væske en times tid (eller mer) før resten av melet tilsettes (sammen med salt og gjær). Det hindrer at brødet smuler.

Brødet er «bare» 56% grovt, men jeg liker ikke for grove brød. Enklere å bake og enklere å spise. Vil du gjøre brødet enda grovere? Finn en annen oppskrift. Jeg kan ikke garantere et godt resultat dersom du begynner å kludre med mer grovt og må tilsett mer væske.

Oppskriften har jeg hentet fra baker- og konditorlandslaget, men jeg har tilsatt mer væske enn det sto opprinnelig. Enda er deigen veldig fast. Det beste brødet får du ved å bake brødene på dag 1, forme og sette i kjøleskapet og så steke på dag 2. Vil du la stå i kjøleskap natten over kan du halvere gjærmengden.

Jeg vet at dere ofte vil bake og steke samme dag, derfor har jeg oppjustert gjærmengde sånn at de hever ferdig på en liten formiddag (eller kveld).

Du får to oppskrifter. En stor og en liten. Jeg bakte åtte brød av den største oppskriften. Plasserte fire brød ved siden av hverandre på en plate, de fire siste i former. Vil du lage større brød, gjør gjerne det, det er opp til deg (evt hvor store former du har). Et brød på 550 gram vil få plass i en 1 liters form.

«Problemet» mitt er at jeg bare har en ovn. Måtte steke fire brød av gangen. De første fire brødene (på plate) ble for lite hevet, mens de fire siste ble perfekt hevet.

Min Probaker fiksa greit den største oppskriften, men har du en litt mindre maskin, gå for den minste porsjonen.

OPPDATERING. Jeg har registrert at noen får veldig bløt deig av den lille porsjonen. Av den grunn har jeg justert den ned en halv dl og endret på fremgangsmåten sånn at du bruker 5 dl av total væskemengde til å bløtlegge det grove melet. (Det spiller igrunn liten rolle om det du blølegger først blir bløtt – hvetemelet skal jo tilsettes). Et par ting til: Ved å elte lenger vil deigen absorbere mer væske. Ikke elt for raskt, for deigen skal ikke bli varm. Så er det lov å tenke sjøl. Mel er forskjellig, og derfor kan det være lurt å vente med å tilsette all væsken. Særlig hvis deigen er veldig bløt. Er den for fast: tilsett mer væske.

Grovbrød 3-4 brød
8.5 dl vann
500 g sammalt hvete fint
70 g sammalt rug grovt (eller fint)
430 g hvetemel
25 g blå fersk gjær
15 g salt

——————————————————–
Grovbrød 7-8 brød
1.75 liter vann
1 kg sammalt hvete fint
140 g sammalt rug grovt (eller fint)
860 g hvetemel
50 g blå fersk gjær
30 g salt

Slik gjør du:
1. Start med å veie opp det grove melet. Ha det i bakebollen og kjør sammen med 1 liter vann for stor porsjon og 5 dl vann for liten porsjon. Rør det sammen og la stå på benken i ca. en time.
2. Vei opp hvetemel, salt og gjær. Tilsett i bakebollen, sammen med resten av væsken. Hold gjerne igjen litt av væsken, tilsett når deigen har gått sammen ( etter ca. 4-5 minutter). Juster med mer væske om du syntes deigen er for fast.
3. Elt deigen på middels fart i 10-12 minutter. Prøv gjerne å ta en glutentest. Det er vanskelig å ta glutentest på grove deiger, men du får en viss indikasjon. Pass på at deigen ikke blir for varm. Den er perfekt rundt 26 grader.
4. Dekk til bakebollen med en klede eller pakk inn i plast og la stå på benken enda en times tid.
5. Del deigen i 4 eller 8 (vekt ca. 550 gram). Form store boller som du legger under et håndkle. Begynn med den første bollen du lagde og form til brød. Det heter å slå opp brødene (se bilder under). Legg på plate eller i form.
6. La etterheve i en time. Før steking: pensle eller spray litt vann på. Ta den skarpeste kniven du har eller et barberblad og lag et litt dypt snitt i hvert brød.
7. Sett ovnen på 280 grader. Sett en liten langpanne i bunnen av ovnen.
8. Sett brødene inn i ovnen, ett hakk ned fra midten, og kast 1-2 dl kokende vann i langpanna. Lukk ovnsdøra raskt igjen.
9. Etter 5 minutter, ta ut langpanna og skru ned temperaturen til ca. 230 grader.
10. Stek brødene i ca. 25-35 minutter (avhenger av hvor store brød du baker) – eller bruk et digitalt termometer og stikk inn i brødet. Skal ha 96-98 grader.
11. Avkjøl brødene på rist (tøm raskt ut av evt former).

Tips mot svinn: Skjær brødene i skiver og frys ned. Ta frem og tin kun skivene du trenger. Da har du ferskt og godt brød alltid.

Rør sammen væske og grovt mel. La stå en time. Tilsett hvetemel, salt, gjær og mer væske.
Elt til deigen. Prøv gjerne å ta en glutentest.
Min deig ble over 29 grader under elting, noe som gjorde at den smalt opp. Dette er etter en time.
Del deigen i biter.
Trill brødene til runde, store boller.
Slå opp brødene ved å følge bildene under.
Brett inn og klem.
Gjenta helt til du kommer …
…til bunnen av deigen.
Trill hardt sånn at du får en skjøt som fester seg. Den skal alltid ligge under.
Toppen av brødet ser sånn ut og kan enten plasseres …
…på plate…
…eller i former…
Spray eller pensle med vann, sånn at overflaten ikke tørker ut.
Bruk en skarp kniv eller et barberblad og lag et snitt.
Stek brødene etter anvisning over. Stek i ca. 25-30 minutter. Lager du større brød? Bruk et termometer og mål til 96-98 grader.
Åtte brød! De første (på plate) ble for lite hevet og sprakk.
Helt ok, selv om de fikk litt for lite hevetid. Smakte veldig godt!
Brødene i form fikk over en time til å heve seg og ble finest.








5 based on 8 reviews
57 Kommentarer
  • Caroline
    Svar
    Skrevet på15:06, 4. januar 2024

    Har så lyst til å få til denne oppskriften, både pga pris men også den fantastiske smaken! Mine blir dessverre ikke like høye og luftige som dine, men lavere og mer kompakte. Bakte fire di to første gangene men prøvde med tre denne gangen. Ble litt bedre men ikke like flotte som dine. Både barn og voksne likte i alle fall brødene veldig godt, noe som er en seier i seg selv! Takk for oppskrift, får prøve meg mer frem.

  • Marie
    Svar
    Skrevet på08:54, 16. januar 2024

    Veldig gode brød! Alle i huset likte det,og de ble så luftige og fine. Ikke noe tørt brød dette😃

  • Kjersti
    Svar
    Skrevet på12:57, 18. august 2024

    Hei, er det mulig å bruke tørrgjær på dette brødet? Å i såfall er det en 1/2 pakke på liten oppskrift?

  • Marit Gullaksen
    Svar
    Skrevet på09:32, 28. august 2024

    Hei! Dette ble kjempegode brød!
    Hvis jeg lar de heve over natten i kjøleskap. Skal jeg forgjeves først? Du skriver forme og sette i kjøleskap, betyr det fullføre frem til og med steg fem og så la stå kaldt over natten, hvile i romtemp. og så steke? Eller skal en forme brød uten å heve de først og sette de rett i kjøleskapet?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...

Olympiske sjokoladem..

  Du har kanskje hørt om "The muffin...

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...