Spis deg feit på glutenfri mat

Spis deg feit på glutenfri mat

Bilde

Motemat med mindre næring

​Mange tror de tar et sunnere valg ved å velge glutenfritt. At de blir slankere av å kutte ut brødet. Da må de tro om igjen. 
​Å spise glutenfritt er en økende trend og stadig flere velger glutenfrie produkter når de handler. Hvorfor det er blitt slik vet vi ikke helt, men antakelig er det fordi flere mener de er sensitive til gluten, eller glutenintolerante.

Eller fordi noen mener det er slankende.

Glutenfritt er ikke sunnere
De som velger glutenfri mat fordi det er trendy er kanskje ikke klar over hva de går glipp av? For, det finnes få grove glutenfrie produkter i dag. Varene er dermed fattige på fiber og andre viktige næringstoffer. Bakervarer uten gluten gir ofte lite varig metthetsfølelse.

For å kompensere glutenets fuktighetsgivende egenskaper tilsettes mer usunt fett. De glutenfrie produktene inneholder ofte mer sukker og stivelse.   

Vil du ned i vekt – glem glutenfritt
Doktorstipendiat og ernæringsfysiolog Tine Sundfør forklarer at der man fjerner glutenet, blir det i hovedsak kun stivelse igjen. For de som ønsker å gå ned i vekt er det nettopp denne stivelsen man ønsker å kutte ned på.

Man risikerer altså å legge på seg av den glutenfrie dietten.

Karbohydrater og fiber er tingen
Velger du å trene bort påskens kalorier er det viktig å få i seg mat som er rik på karbohydrater. Da trenger man påfyll av energi.

For folk som er i aktivitet får man den beste energien fra grovt brød og produkter med sammalt mel. Gjennom grove kornprodukter får man også i seg fiber. Anbefalt inntak per dag bør tilsvare 25-30 g per dag. Disse verdiene kan man se langt etter om man velger glutenfri motemat fremfor mettende og sunt, grovt brød.  

PS. Dette er IKKE et angrep på de som har cøliaki. De aller fleste av dem som ikke tåler gluten er klar over problemet og er stadig på jakt etter nye gode grove produkter som de kan spise. Heldigvis blir det stadig flere av dem.  

Fikk du lyst til å bake? Her kommer et par forslag på noe grovt og godt: 
 

Bilde

Anbefaler disse grove franskbrødene. Eller landgang som de het en gang på åttitallet. 
Bilde

Raskt og enkelt er det også å lage grove scones
Be the first to write a review
5 Kommentarer
 • Findus
  Svar
  Skrevet på10:19, 1. april 2016

  Hysj, Elin… Det fine med den glutenfrie trenden er at den har gitt økt etterspørsel etter glutenfrie produkter og følgelig økt tilbud til oss med cøliaki. Men du har selvfølgelig helt rett.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:34, 1. april 2016

   På en måte må jeg jo be om unnskyldning Findus. Jeg har selv tre glutenallergikere i familyn og veit akkurat hva du snakker om. Samtidig er jeg jo litt sånn at jeg må drive med litt folkeopplysning også. Men flere glutenfrie produkter er topp det altså!

 • agnete
  Svar
  Skrevet på00:38, 3. april 2016

  Hear, hear! Jeg må si jeg har undret meg STORT over dette gluten-hysteriet. Selvsagt toppers for cøliakere, men hva resten tenker på??On the bright side; mindre sjanse for at Åpent Bakeri blir utsolgt 🙂

 • Kirsti Strømme Østbe
  Svar
  Skrevet på07:27, 7. desember 2019

  Har du prøvd den japanske metoden på glutenfri bakst?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på15:17, 7. desember 2019

   dessverre! Noen får det til, andre ikke.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...