Tilslørte bondepiker

Tilslørte bondepiker

Knallgod tradisjonsdessert 

Soft krem møter crunch, møter smooth eplemos. Ekte norsk dessert, med andre ord. 

Tilslørte bondepiker

Til en litt stor bolle med dessert til 5-6 personer (kommer an på hvor glade de er i dessert..) trenger du ca:

Eplemos ca.500g
Knust kavring ca. 5 stk
Fløte ca. 1/2 liter

Husk at du ikke behøver å følge denne oppskriften slavisk! Liker du mye syltetøy tar du det, liker du mye krem, pisk en liter -eller er kavringsmulene best, knuser du bare flere. Hensikten er at du har -et lag syltetøy -et lag kavring -et lag pisket krem. Dette gjentas til bollen er full – eller du ikke har flere ingredienser igjen.


Hvordan lage eplemos?
I går kokte jeg eplemos, og i stede for å bruke bare hvitt sukker valgte jeg å erstatte ca. 1/3 del av sukkeret med brun farin. Brunt farin gir mosen en litt karamellaktig smak, og setter en mer gyllen farge. Oppskriften ble ca. sånn:

1 – 1, 5 kg kg epler
1,5 dl vann
100 g brun farin
200 g sukker

Valgte å gi det et kraftig oppkok under lokk, og dro det så av plata etter noen minutter. Da fikk jeg noen digre, deilige eplebiter i syltetøyet.

Du kan lage kavring selv. Kjøpeboller uten rosiner deles i to og settes  i ovnen 50-75 grader natten over. Eller du kan kjøpe ferdige sukkerkavringer på butikken. Den enkleste måten å unngå smuler over hele kjøkkenet er å knuse dem i en pose med en kjevle (eller annen egnet redskap). Bruk en litt tykk pose (hvis du har) eller legg to-tre poser utenpå hverandre. Dette gir forøvrig god mental helse!
Kremen tilsettes 2 – 3 ss sukker og piskes myk og bløt. Den skal være super-slapp, men ikke rennende. Så er det bare å starte og legge sammen lag for lag. Her er det ingen regler om hva man skal starte med. Husk at kavringen trekker til seg fuktighet, så den vil bli noe myk etter en dag i kjøleskapet. Den blir derfor best om den lages sammen dag som den skal spises.
Be the first to write a review
2 Kommentarer
 • Mai Wangen
  Svar
  Skrevet på19:08, 9. juni 2016

  I min familie stekte vi alltid di knuste kavringene i steikepanna med litt sukker. Blir enda bedre, veldig sprøtt og trekker ikke til seg fuktighet så fort heller . Mye bedre !
  Mvh Mai

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:18, 9. juni 2016

   Smart! Takk for godt tips Mai 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...