Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Toscakake

Toscakake

Picture

Husker du denne?

Da jeg var liten kan jeg huske vi plastpakket Toscakaker på bakrommet i bakeri-butikken. Små, runde kaker med et knallhardt karamell-skall. Å pakke kaker i plast syntes jeg var gøy, men å spise Toscakake, nei fy. Den kaka var bare noe gamle folk spiste mens de hørte Ønskekonserten. Dog ikke uten risiko. Det var nemlig uvisst om tenna fortsatt var i god behold etter at kakebiten var fortært. 

Jada, jeg kan kunsten å overdrive. Men jeg juger ikke når jeg sier at Toscakake ikke falt i smak blant oss barna. Da jeg i går begynte å bla i mammas gamle kakebok fant jeg oppskriften. Denne kaka har jeg ikke smakt siden jeg var en meter stor, og er det noe jeg ønsker, så er det å ta vare på tradisjoner. Derfor ble det Tosca-kake i går. Som ble med på foreldremøte. 

Håpet var jo at alle skulle ta en bit og bli i så godt lune at de alle rakk opp hånden da det skulle velges nye klassekontakter for neste år. Men det funka ikke, gitt. Merkelig hvor stille det kan bli i et klasserom stappa med skravlesjuke foreldre når noen sier «valg av nye klassekontakter». Aldri har vel noen gransket skoene sine kraftigere enn akkurat de minuttene læreren står og svetter og etter en laaang stille stund sier; – Neivel. Ingen som vil? Det virket nesten som om hun spurte om noen vil bli påført en dødelig sykdom. – Ok, da blir det spanskrøret på samtlige. Haha! Neida, hun sa jo ikke det. Men loddtrekning er jo nesten like ille. 

Vel, vi slapp loddtrekning. To (!) meldte seg frivillig og jeg ba om applaus for at jeg tok gjenvalg (og jeg var ikke alene om å ta gjenvalg, forresten). Ser dere glorien min nå eller? Klapp på skuldra og ekstra kakebit til meg og mine nye klasse-kontakt-buddiser og hurra for alle dere som i disse dager ser opp fra gulvet, rekker opp hånda og sier: – Jeg kan godt være klassekontakt! 

Du dør faktisk ikke av det. 

Picture

I forordet til mammas kakebok fra femtitallet: En våken husmor er ikke redd for å prøve nye oppskrifter. Haha! Jeg trenger vekking 🙂
————————————————————————————————————————————————————————————-

Toscakake
2 egg
1 1/2 dl sukker
100 g smør
2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Florentinmasse
75 g sukker
50 g smør
30 g fløte
75 g grovhakkete mandler eller mandelflak

Alle ingredienser bortsett fra mandelflak has i en kjele. Kok i ca. 10 minutter. Ta kjelen av platen og bland inn romtempererte mandler. 

Slik gjør du:
1. Pisk romtempererte egg og sukker til luftig eggedosis. 
2. Smelt smøret og hell i eggedosisen.
3. Sikt mel og bakepulver og bland inn til du har en glatt røre. 
4. Helles i en smurt form 22 cm (ca.)
5. Stekes på 175 grader i ca. 10-15 minutter. Ta ut av ovnen og smør på florentinermassen før du setter kaken tilbake i ovnen. Stek i 10-15 minutter til, slik at toppen har fått en gyllen farge. (Jeg satte på grill-funksjonen de siste 5 minuttene) 

Picture

Her er kakene tatt ut av ovnen og fått et lag med karamellmasse, så skal de steke videre.  Joda, disse ser fancy og flotte ut i de små formene, men bruk en vanlig springform! Jeg hadde fått noen nye former jeg ville teste, og de ble jo flotte, bevares, men det som skjer når du bruker slike former er at massen på toppen sklir av i ovnen. (Skal du bruke små former – tilsett 1 ss hvetemel i florentinermassen, det binder den noe sammen). Ellers anbefaler jeg å bruke en helt vanlig springform ca. 22 cm)

Picture

Be the first to write a review
6 Kommentarer
 • May benthe
  Svar
  Skrevet på06:24, 23. april 2014

  De såg nydelige ut ,blir nok prøvd ut en av de nærmeste dagen

 • Astrid
  Svar
  Skrevet på14:19, 14. juni 2014

  Hei!
  Bakte denne idag, første gangen jeg lager toscakake. Gjorde selvsagt min egen vri, med en liten gnutt vanilje i kakerøra og en litt større gnutt salt i karamellen. Fikk fantastisk med skryt av alle som smakte! Hadde tenkt å ta med hjem en bit i og med et kaffebesøk i morgen, men alt forsvant på et blunk!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på01:03, 15. juni 2014

   For en god ide! Gæmliskaka ble plutselig super-trendy. Og ikke minst kjempegod. Takk for tips Astrid!

 • Skrevet på16:50, 6. juli 2015

  Hei😊Har vokst opp med en hel stor Tosca kake☺Nydelig kake, mandellokket er best!

 • Skrevet på16:55, 6. juli 2015

  Leter etter en oppskrift jeg ikke finner, kanskje noen kan hjelpe? Det er en langpannekake, kokos og bringebærsyltetøy☺Mer vet jeg ikke! Den er søt og seig😋

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...