Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 49,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Vaniljeboller

Søte, mjuke boller med hint av vaniljesmak. Høres det godt ut? Om det var!

I mange år har dere spurt om jeg ikke kan bake vaniljeboller, og her er de ENDELIG. Min søte grunnoppskrift kjenner du jo, men denne bolledeigen er tilsatt litt ekstra med mel for at deigen skal bli lettere å kjevle, ta på fyll og enklere å forme. Jeg lot den stå et par timer kjølig – bare fordi det er letter å jobbe med en kald deig.

De ble VELDIG gode. Ønsker du enda mer vaniljesmak? Bland inn litt vaniljesukker i sukkeret du dypper bollene i.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (blå gjær, fersk)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
1-2 ts kardemomme
1 egg eller en 1/2 dl vann
en liten klype salt

Fyll:
75 g  sukker
75 g lys sirup
150 g mykt smør
20 g melis
15 g (ca. 6 ts) vaniljesukker
20 g maisenna

Etter steking:
15-20 g smør smeltes
en skål med finkornet sukker/ vanlig sukker (tilsettes 2 ts vaniljesukker om du vi ha mer vaniljesmak)

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett melk (romtemperatureller kald) og deretter egg/vann, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen – kjør på lav fart. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen litt (på min probaker ca. 40-50) og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i noen minutter på raskest fart.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving, gjerne på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller dra et trekk over. Den kan gjerne stå i kjøleskapet noen timer.
7. Etter at deigen har hvilt, kjevle ut et rektangel (se bilder lenger ned på siden). Smør på fyll og brett som vist på bildene.
8. Kjevle deigen litt ut igjen og del deigen i 16 like strimler.
9. Dra litt i hver strimmel, snurr hver ende hver sin vei, og rull til slutt sammen til en bolle (se bilder). Sett på plate med et bakepapir under. Etterhev i 45 min – 1 time.
10. Stek midt i ovnen på 210 grader varmluft eller 220 grader over/undervarme i ca. 10 minutter.
11. Pensle bollene med smeltet smør mens de enda er litt varme og dypp i fint eller vanlig sukker.

 

Rør sammen mykt smør, sirup, sukker, melis, maisenna og vaniljesukker til fyllet

Kjevle deigen ut til et rektangel og stryk på fyllet

Brett deigen over først en gang…

…så over der igjen.

Kjevle deigen ut litt både i bredde og lengde, marker 16 like store biter

Dra litt i deigstrimlene og tvinn dem…

Rull sammen til en bolle. Dytt enden godt innunder bollen.

Dette blir 16 stk boller. Jeg stekte ett og ett brett..

Pensle med smeltet smør mens de enda er varme..

..og dypp i sukker.

 

Helt nyyyydelige boller!


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Vaniljeboller

Søte, mjuke boller med hint av vaniljesmak. Høres...

Pumpkin spice cake

Høsten byr på saftige krydderkaker, og dette er...

Mammas eplekake

Det er endelig eplesesong, og alt dere vil...

Saftig grovbrød med..

Dere har trykket mine grove brødoppskifter til deres...

Krydderkake med Bisc..

Høsten er tiden for krydderkaker, og har du...