Din handlekurv er tom.

Vaniljeboller
Søte, mjuke boller med hint av vaniljesmak. Høres det godt ut? Om det var!
I mange år har dere spurt om jeg ikke kan bake vaniljeboller, og her er de ENDELIG. Min søte grunnoppskrift kjenner du jo, men denne bolledeigen er tilsatt litt ekstra med mel for at deigen skal bli lettere å kjevle, ta på fyll og enklere å forme. Jeg lot den stå et par timer kjølig – bare fordi det er letter å jobbe med en kald deig.
De ble VELDIG gode. Ønsker du enda mer vaniljesmak? Bland inn litt vaniljesukker i sukkeret du dypper bollene i.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
550 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær (blå gjær, fersk)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
1-2 ts kardemomme
1 egg eller en 1/2 dl vann
en liten klype salt
Fyll:
75 g sukker
75 g lys sirup
150 g mykt smør
20 g melis
15 g (ca. 6 ts) vaniljesukker
20 g maisenna
Etter steking:
15-20 g smør smeltes
en skål med finkornet sukker/ vanlig sukker (tilsettes 2 ts vaniljesukker om du vi ha mer vaniljesmak)
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett melk (romtemperatureller kald) og deretter egg/vann, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen – kjør på lav fart. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen litt (på min probaker ca. 40-50) og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i noen minutter på raskest fart.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving, gjerne på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller dra et trekk over. Den kan gjerne stå i kjøleskapet noen timer.
7. Etter at deigen har hvilt, kjevle ut et rektangel (se bilder lenger ned på siden). Smør på fyll og brett som vist på bildene.
8. Kjevle deigen litt ut igjen og del deigen i 16 like strimler.
9. Dra litt i hver strimmel, snurr hver ende hver sin vei, og rull til slutt sammen til en bolle (se bilder). Sett på plate med et bakepapir under. Etterhev i 45 min – 1 time.
10. Stek midt i ovnen på 210 grader varmluft eller 220 grader over/undervarme i ca. 10 minutter.
11. Pensle bollene med smeltet smør mens de enda er litt varme og dypp i fint eller vanlig sukker.