Din handlekurv er nå tom!
Saftig loff
Det er lite som slår fersk loff med smør. Jeg eeelsker det! Jeg har jo laget loff et par ganger før her på krem.no også, som for eksempel denne havreloffen, eller loffen jeg lagde etter oppskrift fra en verdensmester.
I denne oppskriften har jeg brukt helmelk og to egg. Det gjør den ekstra myk og god, men har du ikke melk eller om du ikke tåler egg kan du erstatte både melk og egg med vann. Beregn 1.2 dl ekstra væske om du erstatter egg med vann.
Jeg bakte to loff av denne deigen. Mine brødformer er gamle former fra bakeriet vårt. De er tar 2 liter og er ikke å få kjøpt. Del gjerne deigen i 3 og bruk former på 1- 1.5 liter.
For å få til en god skorpe hiver jeg kokende vann inn i ovnen rett før døren på ovnen skal lukkes. Det skaper damp og gjør at loffen får en fin skorpe. Min loff stekte ca. 25 minutter på varmluft og ble ikke hel-sprø, men om den hadde stekt noen minutter lenger tror jeg den hadde blitt helt sprø.
Melkeloff (2 – 3 stk)
850 g hvetemel
25 g gjær
5.5 dl helmelk eller vann
2 egg
15 g salt
25 g smør/ margarin
Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske, egg og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt og smør i terninger. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken.
4. Slå opp loffen som vist på bildene under. Legg i former.
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 250 grader.
6. Pensle/ spray med vann og dryss evt. på valmuefrø eller sesamfrø.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et dypt snitt i hver loff.
8. Sett loffen på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 225 grader (bruk gjerne varmluft). Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen og kast vannet i den (den må bli like varm som resten av ovnen). Tas ut etter ca. 10 min.
9. Stek i ca. 25-35 minutter, til kjernen av loffen har ca. 96-98 grader.
10. Hell ut av formene så raskt som mulig, avkjøl på rist.
Jorunn Rydningen
Hiver du kokende vann i ein langpanne?
Elin Krem.no
Ja. Eller rett i ovnen, noe som er litt risikabelt, men jeg gjør det likevel haha.
Iselin Aartun
Dette så jammen fristende ut! Jeg vil rett hjem og bake:) 2 små spørsmål: smører du formene? og steker du dem i formene hele steketiden? Min mor tar alltid brødene ut av formen og hvelver dem på siden de siste minuttene i ovnen, men det er kanskje bare en vane uten «hold»?
Elin Krem.no
Dette er teflonformer så jeg smører ikke, og ja, jeg steker dem i formen hele tiden. Det er sikkert et godt tips å steke dem uten noen minutter.
Inger-Karin Dahl
Kan det å steke dem i dampovn erstatte varmt vann i ovnen?
Elin Krem.no
Jeg kan dessverre ikke noe om dampovn, men kan den lage damp i det du setter noe inn i ovnen, er jo det perfekt.
Tom Eilertsen
Strør du frøene på før eller etter hevingen?
Elin Krem.no
Her strødde jeg på etterpå. Noen ganger dypper jeg hele deigen i frøene.