Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Toscakake i langpanne

Toscakake i langpanne

Det er snart mai og tid for dugnader, loppemarkeder og fest! Hva med å dra fram en kake fra glemselen?

Om denne har jeg tidligere skrevet:

«Da jeg var liten kan jeg huske vi plastpakket Toscakaker på bakrommet i bakeri-butikken. Små, runde kaker med et knallhardt karamell-skall. Å pakke kaker i plast syntes jeg var gøy, men å spise Toscakake, nei fy. Den kaka var bare noe gamle folk spiste mens de hørte Ønskekonserten. Dog ikke uten risiko. Det var nemlig uvisst om tenna fortsatt var i god behold etter at kakebiten var fortært». 

Mange har i likhet med meg hatt en anstrengt forhold til denne gæmliskaka, men vet du hva? Jeg har tatt så feil. For dette ER SÅ GODT, DET!

I dag klarte jeg å bryte en forbannelse også – det gikk opp for meg hvorfor jeg tidligere ikke har fått til topplokket uten at det har sukret seg. Hemmeligheten heter honning. Og må for all del ikke droppes.

Ved å ta i honning i toscamassen unngår du nemlig at den sukrer seg. Se bilde av kake 1 g kake 2 lenger ned, for jada, jeg måtte selvfølgelig lage den på nytt når jeg fant ut hva det var jeg hadde gjort feil. I mitt hode har jeg nemlig alltid brukt oppskriften på florentinere. Men, da sjekket litt nøyere hadde jeg i alle år utelatt honningen. Ikke rart det har gått galt. Honning inneholder nemlig naturlig invertsukker, som er hele årsaken til at massen ikke sukrer seg.

Husk at du ikke må ta på toscamassen for tidlig. Da vil kaka falle sammen og bli paddeflat. Min var på håret innafor- du ser at den har falt sammen litt, men det går fint.

Når du skal skjære kaka i biter – vent til den er helt kald. Bruk en skarp sagekniv.

Toscakake i langpanne
6 egg
350 g sukker
300 g smeltet smør eller margarin
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Toscamasse
150 g sukker
50 g honning
100 g smør eller margarin
1 dl fløte
200 g mandler (flak eller hakket)

Ha alle ingrediensene i kjelen bortsett fra mandler. Kok massen til den har en gyllen farge (10-12 min), rør hele tiden om du ikke bruker en teflonkjele – det vil brenne seg fast ellers. Rør inn mandlene. Fordeles på toppen av kaken.

Slik gjør du:
1. Pisk romtempererte egg og sukker til luftig eggedosis. 
2. Smelt smør/margarin og hell i eggedosisen.
3. Sikt mel og bakepulver og bland inn til du har en glatt røre. Du kan bruke håndmikseren litt i starten, men ikke rør for mye. Bruk heller håndkraft og rør forsiktig sammen.  
4. Helles i en langpanne ca. 30 x 40 cm kledd med bakepapir.
5. Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 20 minutter – til toppen er fast. Husk, ingen ovner er like, kanskje trenger din lenger tid, eller kortere tid.
6. Ta langpanna ut av ovnen og smør toscamassen forsiktig på, før du setter kaka tilbake i ovnen. Stek i 10-15 minutter til, slik at toppen har fått en gyllen farge.
6. Avkjøl godt før du skjærer i biter. Bruk en skarp sagekniv.

Første kaka ble laget med mandelflak. Kake 2 ble laget med hakkede mandler.
Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk romtempererte egg og ikke pisk på maks fart om du har en kraftig mikser.
Ha i smeltet smør/margarin og bruk visp forsiktig inn det tørre.
For å bevare den innpiskede luften, bruk slikkepotten mest – håndmikseren vil slå ut mye luft.
Helles i en form ca. 30 x 40 cm og stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft.
Hakk mandler.
Hell dem i den gylne karamellen.
Ta kaka ut av ovnen når toppen er fast nok til å tåle toppingen (etter ca. 20 min). Fordel karamellen forsiktig på.
Stek videre i ca. 10-15 min. Dra kaken ut av formen og over på rist.
Første kake til høyre. Her ser du en sukret toscamasse som manglet honning. Venstre toscamasse ble akkurat som den skulle.
Midtstykket på langpannen. Den vil synke litt sammen, men oppleves likevel luftig. Veeeldig god!
5 based on 6 reviews
12 Kommentarer
  • Linda Knotten
    Svar
    Skrevet på08:08, 13. april 2024

    Takk for oppskrift, jeg har alltid trodd at det var kokosmasse som skulle være på toppen, må prøve me mandler ☺️

  • Linda Bomann
    Svar
    Skrevet på10:21, 25. april 2024

    Kan denne oppbevares i romtemperatur eller er kjøleskap best?

  • Mette Sørlie
    Svar
    Skrevet på10:45, 20. mai 2024

    Kan den lages i rund form. Hvilken størrelse evt.2stk.

  • Kaja Selnes
    Svar
    Skrevet på12:19, 6. august 2024

    Hei, kan man lagekakebunnen noen dager før og la stå i kjøleskapet, og lage topping på «serveringsdagen»?

      • Kristin
        Svar
        Skrevet på08:55, 16. oktober 2024

        Fryse den først uten topping og så steke på nytt med toscalaget?

  • Jenny
    Svar
    Skrevet på20:16, 14. oktober 2024

    Hei Elin,
    Hvilken honning brukte du?

  • Lillian Evertsen
    Svar
    Skrevet på15:40, 4. november 2024

    Kjempefin oppskrift og nydelig kake

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...