Din handlekurv er nå tom!
Grovbrød med spelt, bønner og rotgrønnsaker
Helse i hver bit
I forrige uke kom jeg over et bilde av et nytt brød i handelen. Bakt med bønner, pastinakk, gulrot og spelt – for å nevne noe. Hm. Kan det være godt da? tenkte jeg. Tviler! Men et eller annet i meg sa at dette måtte jeg prøve å bake.
Som tenkt så gjort. Jeg har satt sammen en oppskrift og brukte én revet gulrot og én pastinakk, men har du ikke pastinakk, bruk bare gulrot. Alle mål er i gram og det er blant annet fordi rotgrønnsakene ofte kan variere ganske mye i størrelse. Av 4 dl væske er en desiliter appelsinjus. Det er fordi jeg har hørt at askorbinsyra i jusen er bra for speltmelet.
Liker du ikke valnøtter eller linfrø er det bare å sløyfe det. Eller erstatt med noe annet du liker godt i brød. Valnøtter gir god smak og et godt tygg, det gjør også for eksempel solsikkekjerner. I utgangspunktet trodde jeg brødet skulle bli vassent og smakløst. Så feil kan man ta. Det er nærmest litt søtt i smaken, og veldig saftig og godt.
Først måtte jeg overbevise meg selv og ta laaange steg utenfor min bake-komfortsine. Nå som det er gjort er det din tur til å bli overbevist.
Tør du prøve? Få høre hva du mener, da!
25 g gjær
4 dl væske (jeg brukte 3 dl vann + 1 dl appelsinjus)
3 ss olje
70 g (knuste) linfrø
40 g havregryn
2 ss honning
2 ts salt
400 g siktet speltmel
100 g sammalt hvete fint
50 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)
175 g revet gulrot/ pastinakk (ca 1 av hver)
90 g hvite bønner (most sammen med en gaffel)
Slik gjør du:
1. Bland sammen lunken væske, gjær, mel, havregryn, olje, linfrø, honning og salt i en bakemaskin med krok. Kjør sammen. Skrap opp fra bunnen. La maskinen gå et par -tre minutter på lav hastighet, deretter 3-4 minutter på litt høyere hastighet. Deigen skal være klissete.
2. Tilsett finrevet gulrot/pastinakk, moste hvite bønner og grovhakkede valnøtter.
3. Kjør deigen godt sammen. Den skal fortsatt være klissete. Dekk bollen og la deigen heve til dobbel størrelse 1.5 – 2 timer.
4. Smør brødformer (en stor eller to små) og fordel deigen ved å helle den i formene (jeg fordelte deigen med en deigskrape).
5. Ta litt olje på hendene og klapp deigen utover forma. Dekk til med plast og la heve i 30 – 45 minutter til.
6. Sett stekeovnen på 225 grader og dryss på litt havregryn. Ha et glass vann klart og hell i bunnen av ovnen rett etter at brødet er satt inn. Skru ned temperaturen til 180 grader og stek til det er ferdig (kjernetemperatur på 90-94 grader). Mitt brød sto i ovnen i 1 time – noen brød trenger enda lenger.
|
|
|
|
Karin Kasbo Freberg
Dette brødet likte jeg. Anbefales.
Brød-Elin
Da er vi to 🙂