Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Grovbrød med spelt, bønner og rotgrønnsaker

Grovbrød med spelt, bønner og rotgrønnsaker

Bilde

Helse i hver bit

Skeptikeren i meg måtte overbevises. Brød bakt med bønner, linfrø, gulrot, pastinakk, speltmel, samalt mel, valnøtter, honning og havregryn – godt sa du? Det tror jeg ikke før jeg får smakt det!
Vanskelig å lage? Nei. Godt? Overraskende nok: Ja! ​

I forrige uke kom jeg over et bilde av et nytt brød i handelen. Bakt med bønner, pastinakk, gulrot og spelt – for å nevne noe. Hm. Kan det være godt da? tenkte jeg. Tviler! Men et eller annet i meg sa at dette måtte jeg prøve å bake.

Som tenkt så gjort. Jeg har satt sammen en oppskrift og brukte én revet gulrot og én pastinakk, men har du ikke pastinakk, bruk bare gulrot. Alle mål er i gram og det er blant annet fordi rotgrønnsakene ofte kan variere ganske mye i størrelse. Av 4 dl væske er en desiliter appelsinjus. Det er fordi jeg har hørt at askorbinsyra i jusen er bra for speltmelet.

Liker du ikke valnøtter eller linfrø er det bare å sløyfe det. Eller erstatt med noe annet du liker godt i brød. Valnøtter gir god smak og et godt tygg, det gjør også for eksempel solsikkekjerner. I utgangspunktet trodde jeg brødet skulle bli vassent og smakløst. Så feil kan man ta. Det er nærmest litt søtt i smaken, og veldig saftig og godt.

Først måtte jeg overbevise meg selv og ta laaange steg utenfor min bake-komfortsine. Nå som det er gjort er det din tur til å bli overbevist.

​Tør du prøve? Få høre hva du mener, da!

Grovbrød med rotgrønnsaker, spelt, bønner og valntøtter
25 g gjær
4 dl væske (jeg brukte 3 dl vann + 1 dl appelsinjus)
3 ss olje
70 g (knuste) linfrø
40 g havregryn
2 ss honning
2 ts salt
400 g siktet speltmel
100 g sammalt hvete fint
50 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)
175 g revet gulrot/ pastinakk (ca 1 av hver)
90 g hvite bønner (most sammen med en gaffel)
Slik gjør du:
1. Bland sammen lunken væske, gjær, mel, havregryn, olje, linfrø, honning og salt i en bakemaskin med krok. Kjør sammen. Skrap opp fra bunnen. La maskinen gå et par -tre minutter på lav hastighet, deretter 3-4 minutter på litt høyere hastighet. Deigen skal være klissete.
2. Tilsett finrevet gulrot/pastinakk, moste hvite bønner og grovhakkede valnøtter.
3. Kjør deigen godt sammen. Den skal fortsatt være klissete. Dekk bollen og la deigen heve til dobbel størrelse 1.5 – 2 timer.
4. Smør brødformer (en stor eller to små) og fordel deigen ved å helle den i formene (jeg fordelte deigen med en deigskrape).
5. Ta litt olje på hendene og klapp deigen utover forma. Dekk til med plast og la heve i 30 – 45 minutter til.
6. Sett stekeovnen på 225 grader og dryss på litt havregryn. Ha et glass vann klart og hell i bunnen av ovnen rett etter at brødet er satt inn. Skru ned temperaturen til 180 grader og stek til det er ferdig (kjernetemperatur på 90-94 grader). Mitt brød sto i ovnen i 1 time – noen brød trenger enda lenger.

12 tips for å lykkes med gjærdeig

Bilde

Først kjørte jeg sammen deig-ingrediensene, deretter kom disse til slutt: bønner, gulrot/pastinakk og valnøtter.
Bilde

Dette minner ikke så mye om en deig, men sånn skal den være. Pakk bollen inn i plast og la stå i et par timer.
Bilde

Da ser den sånn ut. Og jeg hadde så stor form at jeg fikk plass til hele brødet i en form. Brukte en skrape og helte deigen i forma.
Bilde

Ha litt olje på fingrene og jevn utover. Settes til heving enda en halv time til tre kvarter. Så litt havregryn på toppen før det settes i ovnen.
Bilde

Det smaker litt søtt og valnøttene er med på å gi et ekstra spennende og godt tygg (mener jeg, da)
Bilde

Saftig, og overraskende nok (jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk) godt!
Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Karin Kasbo Freberg
    Svar
    Skrevet på13:54, 3. mars 2016

    Dette brødet likte jeg. Anbefales.

    • Brød-Elin
      Svar
      Skrevet på15:51, 3. mars 2016

      Da er vi to 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...