Din handlekurv er nå tom!
Fakta om sjokolade
Lær om smelting, temperering og anvendelse av sjokolade
Da den spanske eventyrer og kriger Hernando Cortez invaderte aztekernes hovedstad Mexico i 1519 ble han slått av undring over den umåtelige rikdommen som møtte ham. Det var gull over alt. Landets keiser ønsket velkommen ved å by på en brunsvart drikk servert i gullskåler. Drikken ble kalt «chokolatl» og ble fremstilt av frøene fra et tre som vokste i skogen. Aztekerne tilba treet og hevdet at måneguden, Quetzalocoatl, hadde skjenket det fra gudenes have. Drikken ble fremstilt ved at frøene ble kokt i vann og tilsatt honning og vanilje. Aztekerne satte stor pris på drikken, som ikke bare smakte forfriskende, men også styrke og kraft. Det ble drukket enorme mengder «chocolatl». Bare ved hoffet ble det sagt at 200 kopper gikk med daglig. Kakaofrøene ble også brukt som betalingsmiddel. Cortez ble meget interessert i den brune drikken som smakte ulikt alt annet han før hadde smakt, og brakte den med hjem til Spania for å overbevise Karl den V om at én eneste kopp ga nok krefter til en soldat på anstrengende dagsmarsj. Spanjolene innførte monopol på kakao og forbød utførsel, men ved smugling og erobring av spansk land ble kakaobønnene etterhvert spredt over hele kontinentet.
For å forstå det bedre må man vite noe om fremstillingsprosessen. På kakaotreet vokser kakaofrukten som består av 30-40 kakaofrø, også kalt kakaobønner. 50% av en kakaobønne består av fett. Etter at kakaobønnene er pirket ut av frukten blir de lagt til tørking. Fruktkjøttet som sitter igjen på bønnene begynner å gjære. Når gjæringsprosessen er over blir de skylt. Kakaobønnen har nå gjennomgått en kjemisk prosess som er helt avgjørende for videre behandling. Ingen vet helt eksakt hva som skjer i gjæringsprosessen annet at den danner aroma og gjør kakaobønnene anvendelige til fremstilling av sjokolade. Bønnene tørkes, deretter blir de røstet og malt. Massen som består av 50% kakaosmør blir kalt kakaomasse. Kakaomassen presses slik at fettet skilles ut.
Fremstiling av sjokolade
For å fremstille sjokolade blander man kakaomasse, sukker og kakaosmør. Denne massen blir finmalt og deretter konsjet. Konsjingen skjer ved at sjokoladen valses i store tromler over flere dager. Konsjetid og kvalitet henger nøye sammen. Jo lengre konsjetid, jo glattere virker sjokoladen i munnen. Melkevarianten lages på samme måte, bare tilsatt melkepulver. Hvit sjokolade kan knapt kalles sjokolade ettersom den er laget av kakaofett tilsatt melkepulver og vaniljesmak. Jo høyere innhold av kakaomasse i sjokoladen, jo kraftigere smak. Den vanlige kokesjokoladen består av rundt 50% kakaomasse, resten er sukker og fett. Noen produsenter erstatter ekte kakaosmør med vegetabilsk fett. Sjokolade tilsatt kunstige fettstoffer vil forringe både smak og holdbarhet. Ved å lese varedeklarasjonen finner du ut hvilken kvalitet sjokoladen har.
|
2. Hell sjokoladen utover en steinplate eller lignende og start tableringen. Å tablere sjokoladen betyr at man drar sjokoladen utover, for så å dra den inn mot midten. Da oppnår du en rask nedkjøling.
3. Så snart du merker at sjokoladen begynner å tykne tar du den over i bollen igjen. Temperaturen på sjokoladen skal da være rundt 28 grader.
4. Varm sjokoladen opp til 31-32 grader igjen. Så er sjokoladen klar til bruk.
Den andre måten å gjøre dette på, er å smelte halvparten av sjokoladen til 55 grader. Tilsette resten av sjokoladen (finhakket) litt etter litt, mens du hele tiden rører. Tilsett sjokolade til du har 31-32 grader (ikke sikkert du trenger å tilsette alt).
Forslag til sjokoladefylt bakst/ dessert… |
|