Din handlekurv er nå tom!
Grovbrød med tyttebær og valnøtter
Brød med skorpe og karakter
For, i går bakte jeg et skikkelig høstbrød. Et brød som du kan kose deg med når regnet pisker og vinden uler, men som er litt mer enn bare et brød. Etter min målestokk ble det litt sånn gourmetbrød. Det magiske, det jeg ENDELIG fikk skikkelig til var en fantastisk SKORPE! Den smakte litt bittert, litt søtt, men mest av alt var den knasende god. Hvordan få sprø skorpe? Jo, det handler om å få varmen til å trekke raskt inn i brødet. Derfor har jeg nesten maks temperatur på ovnen når jeg dytter det i ovnen. For å få til at varmen trekker raskt inn i brødet kaster jeg vann i en form som står i bunnen av ovnen. Dampen forhindrer brødet i å sprekke og danner skorpe.
Brødet har valnøtter og tyttebær og jeg spurte mine facebookfølgere hva som kunne smake godt på skiva? Det var mange gode forslag som for eksempel ost, spekemat og leverpostei. Tror også dette brødet vil smake godt til for eksempel en høstgryte.
For all del, dropp både tyttebær og nøtter om du ikke vil ha det. Dette er et grovbrød som kan bakes i en form og puttes i matboksen også.
Jeg er ingen dreven brødbaker, derfor håper jeg dere brødproffer ser i nåde til mitt noe flate bakverk. (Tar gjerne i mot tips til hvordan jeg skal få brødet ut av hevekurven uten at det henger fast – for jada, det gjorde det).
Grovbrød med tyttebær og valnøtter (2 brød)
Skålding:
200 g sammalt hvete fint
100 g havremel (eller havregryn)
100 g rug finmalt
6.5 dl kokende vann
Etter 30 minutter – 1 time tilsettes:
25 g gjær
2 dl kaldt vann
350 g hvetemel
4-5 ts salt
2 ss olje
helt til slutt:
100 g grovhakka valnøtter
2 -3 dl hele tyttebær
Les mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig
Slik gjør du:
1. Start med å blande skåldingen. Det skal bare blandes såvidt sammen (bruk gjerne en skrape for å få med alt så det blir en deig). La skåldingen stå ca. 1 time.
2. Tilsett gjær, vann og hvetemel. Grunnen til at jeg skriver kaldt vann er fordi det er masse varme i deigen fra skåldingen. Det kan fort blir en for varm deig. Husk at du ALLTID kan justere en deig med vann. Er den for fast – tilsett mer væske. Skrap gjerne opp fra bunn og kanter i starten slik at du får med deg alt inn i deigen.
3. Elt deigen i 6-7 minutter på middels fart. TIlsett salt og olje. Fortsett å elte deigen i 5 minutter til. Helt til slutt tilsettes tyttebær og grovhakkede valnøtter. Ikke bland for mye etter at dette er tilsatt.
4. Pakk deigen inn i plast og la den stå til heving i ca. 1.5 time. Den behøver ikke stå varmt – la den bare stå på benken.
5. Del deigen i to og form til brød, enten ved å putte deigen over i en form eller i hevekurver. Pakk brødene inn i plast og la de heve ca. 30 minutter (jeg satte hele posen med brød over en kum med varmt vann) før de stekes.
6. Sett ovnen på 280 grader (jeg setter på pizzaeffekt med ekstra undervarme) og putt en liten form i bunnen av ovnen. Fyll en kopp med vann. Snitt brødene med en skarp kniv.
7. Når ovnen er varm nok, plasser brødene på nest nederste rille. Kast vannet i formen i det du lukker ovnsdøra.
8. Skru temperaturen ned til 240 grader etter fem minutter. La brødet steke i 40 minutter til. Ikke bli fristet til å ta det ut for tidlig, da går du glipp av den gode skorpa.
|
|
Else marie eriksen
Idag bakte jeg dette brødet. Deigen ble veldig løs og klissete tiltross for at jeg målte opp veldig nøye. Skal den være løs, det hevet seg nesten ikke, men det er vel normalt med slik grov deig.
Smaken ble veldig god så det blir helt sikkert spist opp.
Jeg bruker oppskriftene mye og lærer mye av de gode beskrivelsene.
med hilsen
Else Marie