Din handlekurv er nå tom!
Ambassadekake
Jeg har spurt dere om retrokaker i lang tid og mange ønsket seg Ambassadekake. Denne er ikke særlig ulik alle andre du finner på nettet, men min versjon har fått en tøtsj av sofistikert dekor, nemlig litt sirlig sprøytet sjokoladedekor.
Det er noe merkelig med disse retrokakene, de tar snart livet av meg (haha!), for enten er oppskriftene mangelfulle, eller de er gamle (dårlige) og uten særlig beskrivelse. Etter at jeg begynte å lage retro-oppskrifter har jeg knapt lagd en eneste kake uten å måtte lage den igjen på nytt. Med andre ord: Det tar dobbelt så lang tid.
Også denne kakebunnen måtte jeg lage to ganger, men jeg skylder ikke på oppskriften, her var jeg rett og slett litt for hard på gassen. Det ble for mye luft pisket inn i massen. I ovnen steg kakebunnen høyt over formen. Jeg tok den ut litt for tidlig, og når det er mye luft og lite hold skjer dette: bunnen sank sammen etter steking. Har du en kraftig håndmikser, eller bruker du en bakemaskin når du skal lage kakebunner som starter med eggedosis? Da har jeg et råd: ikke pisk på full guffe. Det vil gi for store bobler i massen. Når disse boblene kommer i ovnen vil de utvide seg. De blir så store at «veggene» ikke bærer. Er bunne i tillegg litt understekt får du et resultat som ser ut som en hengekøye.
Så, jeg lagde altså bunnen på nytt (jeg pisket på lavere fart og justerte oppskriften noe) Bunnen vokste ikke over formen, men ble akkurat passe høy og helt flat etter steking.
Det mest kritiske ved denne oppskriften er nok kremen. Den kan være litt vanskelig å få til, fordi den fort kan bli rennende og bløt, eller skille seg på den måten at sjokoladen blir kornete i kremen. For å lykkes må du sørge for at smør/margarin, sjokolade og kaffe-blandingen er avkjølt. Den skal ikke være stivnet helt, men litt stiv bør den være. Jeg pisket den ut i eggedosisen, så tok jeg litt av den bløtpiskede kremen i sjokolade/ eggedosis-blanding, før jeg blandet alt i en bolle (se trinn for trinn bilder under).
Tok av litt krem så jeg kunne dekorere litt på toppen, men det er opp til deg. Vil du pynte den med sprøytet sjokolade? Se under bildene hvordan jeg har gjort det.
Ambassadekake
Bunn – 22-24 cm form
4 egg
135 g sukker
50 g malte mandler/ mandelmel
60 g potetmel
40 g hvetemel
2 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel, potetmel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen, sammen med mandelmel/ malte mandler .
3. Helles i en form kledd med bakepapir. Stekes midterste rille på 175 grader varmluft 30 min eller over undervarme 35-45 minutter.
Krem
100 g smør/ margarin
100 g sjokolade (mørk)
0.5 dl kaffe
Smeltes og avkjøles til det begynner å tykne.
Piskes til eggedosis:
1 egg
45 g sukker
3 dl kremfløte piskes til kremfløte
Slik gjør du:
1. Lag bunnen først. Den kan du gjerne lage en dag i forveg og pakke inn i plast (la stå på benken)
2. Smelt smør/margarin, kaffe og sjokolade i mikroovn eller over vannbad (sett en bolle over en kjele med vann som putrer. Vannet skal ikke være i kontakt med bollen).
3. Rør blandingen glatt og sett kjølig til den begynner å tykne.
4. Pisk eggedosis. Ha i sjokoladeblandingen. Rør glatt.
5. Bløtpisk kremfløte. Ta litt av den piskede kremen i sjokoladeblandingen før du blander alt sammen.
6. Del kakebunnen i to (eller tre om du vil).
7. Stryk på et godt lag med krem.
8. Legg på toppen, stryk opp kaken. Ta av litt av kremen om du vil bruke noe av kremen til pynt.
9. Lag små topper, evt bare legg mokkabønner på kaken som dekor. Vil du lage sjokoladepynt på kaken? Se forklaring under hvert bilde.
10. Kaken oppbevares kjølig og kan fryses.
Monica Brænden
Hva mener du med bløtpisket krem? Nesten flytende men ikke stiv? Elsker å bake og prøve nye oppskrifter, men av og til så må jeg bare spørre 😉
Elin Krem.no
En krem som ikke er for fast
Jeanita Kristensen
Hej.
Håber du kan forstå mine spørgsmål, da jeg skriver på dansk.
Hvad kan man bruge i stedet for kaffe? da jeg ikke kan tåle kaffe.
Skal man bruge håndmixeren når man pisker æggesnaps og chokoladeblanding sammen?
Og skal man bruge håndmixeren når man pisker ægge/chokoladeblanding sammen med flødeskummet?
Vil gerne prøve denne opskrift, da den ser så lækker ud.
Tak
Elin Krem.no
Hei! Jeg forstår godt dansk 😉 Du kan gjerne droppe kaffe, den er tilsatt mest for smak. Svaret på begge spørsmål angående bruk av håndmikser er: ja. Masse lykke til!
Bodil Bekkemellem
Hei. Skal toppen på denne være sprø? Der blir den hos meg og den sprekker når jeg stikker nål i den for å undersøke om den er ferdig. I tillegg siger bunnen ned under dette sprøe lokket. Noen tips om hva jeg gjør feil?
Elin Krem.no
Hei! hvordan pisker du eggedosisen? Det er viktig å piske den lenge, men ikke for kraftig. Bruker du en sterk kjøkkemaskin eller håndmikser vil det gi for store bobler i eggedosisen. Pisk på jevn fart (ikke bånn pinne om du har en sånn kraftig piskedings) og sørg for at det er luftig og kremete eggedosis før du vender inn resten av ingrediensene. Husk at du ikke må åpne ovnsdøren før det har gått 20 minutter. Da kan den også falle sammen. Lykke til!