Hva jeg bruker norske epler til

Sponset / Hva jeg bruker norske epler til

(Foto: frukt.no)

Annonse. Høst er epletid og i butikkene bugner det nå av verdens beste epler: De norske. Du finner dem både i billigposene, i løsvekt og i papirforpakninger. I morgen skal jeg på oppdrag fra NYT NORGE vise deg (direkte, på Instagram Story) hvor du får tak i de norske eplene, merket du skal se etter (se under), jeg skal smake hvordan de forskjellige eplesortene smaker, og ikke minst vise hvordan jeg lager eplemos/ eplesaus og enkel eplekake i langpanne.

Oppskriften på denne eplekaka finner du litt lenger ned å siden..

Eplet sies å ha sin opprinnelse fra Kaukasusfjellene og historien går helt tilbake til steinalderen. Eller enda lenger tilbake skal vi ta bibelhistorien bokstavelig. Skjønt, flere vil ha det til at det ikke var et eple Eva spiste av i Edens have, heller en aprikos eller en fiken. Egyptere, Romere og Grekere spiste alle epler i gammel tid. 400 e.kr finnes 37 forskjellige epleslag nedskrevet, og i dag over 1000!

Kommersielle krefter jobber kontinuerlig for å komme frem til «det perfekte eplet» som gir gode avlinger, er resistent mot sykdommer, god på smak og med et tiltalende utseende selv etter pakking og lang transportering. I Norge ble det første epletreet plantet i Hardanger for 200 år siden. Vi dyrker epler i hele Sør-Norge, i Møre og Romsdal og helt opp til Steinkjer.

Oppskrift på eplemos og eplesaus finner du litt lenger ned på siden..

Eplets mangfoldige bruksområder kan ikke måle seg med noen annen frukt. Det kan nytes hele dagen, til hvilket som helst måltid, i hvilken som helst rett. Eple kan spises i kjøttretter, i salater, på brødskiva, i desserter, rått, bakt, kokt eller stekt.

Fra et gastronomisk synspunkt kan epler deles inn i tre grupper:
Epler for all-bruk, epler for matlaging og epler for å spises rå. Epler for matlaging er faste, gjerne sure epler, men selvfølgelig kan man bruke alle typer. Når du skal handle epler i butikken skal du se etter norske, faste, blanke og fargerike sorter. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen. I Norge er den største eplesorten er Aroma, deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 tallet, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep. 

En liten persentasjon av de mest vanlige norske eplene (foto: Frukt.no):Alle disse epletypene kan dukke opp i din dagligvarbutikk, og jeg tok spesielt med eplesorten SUNRISE. Den er nemlig en personlig favoritt! Vil du lese mer om norske epler? Du finner en fyldig epleguide her.

Ekstra spennende er det at du i år kan få kjøpt norske vinterepler i butikk helt frem til jul. Eplet jeg snakker om heter RUBINSTEP og er spesielt egnet for vinterlagring. Det skal du få vite mer om litt senere på høsten, så følg med!

Du kan fryse båter, tørke, lage eplemos, lage eplete av skallet, eplesaus, steke hele eplet som dessert (ta ut kjernen) eller rett og slett spise det rått. Eplet (særlig skallet) er vitaminrikt og inneholder minst seks mineraler. Her kommer et par forslag i fra meg, nemlig eplemos (og eplesaus av skall og skrotter) pluss en enkel eplekake i stor langpanne.

Eplemos/ Eplesaus

Jeg lager kilovis med eplemos hver høst, for da er de norske eplene i sesong. Det er bare de norske eplene som har den friskheten en eplemos trenger og som gir den aller beste, fineste og mest smakfulle eplemosen du kan få. Hemmeligheten bak en god eplemos er at at eplene må koke i stykker, noe de utenlandske eplene ikke gjør på samme måte. De utenlandske eplene klarer heller ikke å gi eplemosen den gode, friske smaken.

1 – 1, 5 kg skrelte epler i biter (ta vare på skrell og skrotter)
1,5 dl vann
150-200 g sukker (smak til)

Gi eplene et kraftig oppkok under lokk.  Skru ned varmen og rør til du syntes eplene er passe møre/ har passe med biter. (selv liker jeg at det er noen digre, deilige eplebiter i syltetøyet). Dryss i sukker (smak til). Rør ut alt sukkeret før mosen helles over i egnede bokser som etter avkjøling puttes i fryseren.


Av skrell og skrotter lager du..

Eplesaus
Slik gjør du:
1. Ha skrell, skrotter, epler med flekker og mjuke epler i en kjele.
2. Ha på ca. 1 dl vann.
3. Kok til alt er mørt (skikkelig gjennomkokt)
4. Hell alt over i en sikt og rør til det bare er «tørt» tilbake.
5. Rør evt inn litt sukker om du vil. Ha på glass og frys.

Smaken er litt annerledes enn vanlig eplemos, nærmest litt bitter (se den fine fargen!), men åh, så godt. Bruker det på brødskiva, på grøt og til tilslørte bondepiker.


Eplekake i stor langpanne

Jeg brukte langpannen som fulgte ovnen (yttermål ca. 42 cm x47 cm)

6 egg
4.5 dl sukker
3 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
150 g smeltet smør
2 dl melk
7.5 dl hvetemel
6-7 NORSKE epler (skrelt og delt i biter)
Kanel og sukker

Slik gjør du:
1. Pisk sammen rom-tempererte egg og sukker til en luftig eggedosis.
2.  Sikt inn det tørre vekselsvis med smeltet smør. Rør inn melken til slutt.
3. Skrell epler og legg dem i en bolle med vann tilsatt noen sitrondråper. Hell av vannet og legg eplebitene i langpannen. Dryss over kanel og sukker.
4. Hell røra over. (Eventuelt kan du helle røra i langpanna og strø eplene over).
5. Stekes på varmluft i 200 grader eller under/ overvarme190 grader. Steketid ca. 15-20 minutter.

Skrell epler og legg dem i en bolle med sitronvann. Spar på skall og skrotter, kok eplesaus av det.
Vei opp ingrediensene, pisk eggedosis. Sikt inn det tørre og rør forsiktig til du ikke har klumper.
Fordel eplene i langpannen.
Dryss over kanel og sukker.
Hell over røren. (Eventuelt kan du helle røren i først).
Dra det utover, det gjør ingen ting om det ikke går helt ut til kanten.
Stek kaken på 200 grader, varmluft. Den er ferdig på ca. 15-20 minutter.
Nydelig, enkel og kjapp eplekake du gjerne kan fryse.

Har du lyst til å lage noe annet godt av epler? (trykk på bildene for å komme til oppskrift)

Stekte epler
Smuldrepai med eple og kardemomme
Klassisk eplekake
Smuldrepai med eple
Tosca-eplekake

2 Kommentarer
 • Inger Sundby
  Svar
  Skrevet på09:46, 20. oktober 2021

  Hei Elin!
  Jeg vil gjerne bake en eplekake i langpanne som er så saftig som mulig. Hva blir best å bruke av oppskriften hvor egg og sukker piskes eller hvor smør og sukker røres hvitt?
  På forhånd takk for svar. 😋❤️

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake

Noen har etterlyst en vanlig, rund toscakake her...

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...

Ambassadekake

Jeg har spurt dere om retrokaker i lang...