Tosca-eplekake

Tosca-eplekake

Her en dag fikk jeg tilsendt en oppskrift fra en av mine følgere. Det var en desserteplekake med tosca. Det fikk jeg lyst til å lage.

Tosca er en karamellmasse med mandler eller nøtter som legges på alt fra massariner og boller til den tradisjonelle formkaken. I dag måtte jeg lage denne kaken to ganger fordi jeg ikke ble fornøyd med toscamassen. Den sukret seg. I og for seg gjør det ikke så veldig mye. Du vil bare få en litt smuldrete karamell på toppen. Det morsomme (ikke så morsomt egentlig, hilsen hun som fikk dobbel jobb) var jo at kakene ble prikk like etter steking.

Personlig liker jeg at det ikke er så tykt lag med tosca på toppen. Denne kaken har et ganske tykt lag, men bruker du en litt videre form (24 cm) vil laget bli tynnere og kaken steke raskere.

Min springform er ca. 22 cm og kaken stekte rundt 25-30 minutter før massen ble påført. Stek videre på varmluft om du har. Grunnen er, at kaken trenger å bli gjennomstekt i midten uten å bli tørr i kantene. Det går raskere med varmluft, dessuten trenger ikke karamellen å steke mer enn ca. 10 minutter før den er ferdig.

Kaken falt ikke helt i smak blant husets yngre garde. Selv syntes jeg det smakte godt med litt sitron i kaka, men det er fritt frem for å droppe det. Erstatt sitronsaft med en halv dl melk.

Tosca-eplekake (22-24 cm form)
100 g mykt smør/ margarin
150 g sukker (gjerne brunt)
180 g hvetemel
3 egg
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Revet skall av en halv sitron
1/2 dl sitronsaft
2 epler i terninger
kanel

Slik gjør du:
1. Pisk mykt smør/ margarin og sukker til en luftig masse. Bruk en miksmaster eller en bakemaskin med grind.
2. Rør inn ett og ett egg.
3. Sikt inn det tørre.
4. Tilsett sitronskall og sitronsaft
5. Stryk massen ut i en springform ca. 22-24 cm.
6. Skrell epler, del i terninger og ha i en pose sammen med litt kanel. Ta så mye du selv liker..
7. Dytt eplebitene godt nedi røra slik at de ikke stikker opp.
8. Stek på 200 grader over/ undervarme, midt i ovnen i ca. 25-30 minutter, ta på toscamasse, stek videre på varmluft i ca. 10 minutter.


Toscamasse
100 g smør
100-150 g hakkede mandler eller mandelflak (jeg brukte 150, ble litt mye)
150 g sukker
1 dl kremfløte
Ha ingrediensene i en kjele, unntatt mandler. Kok massen i ca. 10 minutter. Dra den av platen og bland inn mandler. Massen sukrer seg lett. Det går fint, men har du litt glukose, tilsett ca. 2-3 ss.

Stryk massen på kaken etter at den har stekt ca. 25-30 minutter. Stek videre i ca. 10 minutter lenger.
Avkjøl kaken godt og server evt. med lettpisket kremfløte.

Tok litt sitron kakerøra, det syntes smakte godt, men om du ikke har sitron eller ikke liker smaken kan du droppe det
Skrell eplene i terninger og ha det i en pose med kanel. Dropp sukkeret. Du får dosa med sukker i toscaen på toppen..
Klem eplebitene godt ned i deigen eller gjør som meg, fordel deigen over og under eplebitene..
…på denne måten.
Mens kaken steker lager du toscamassen.
Stek kaken ca. 25- 30 minutter. Stryk på toscamassen
…la kaken steke i ca. ti minutter etter at toscamassen er tatt på.
Sorry for dårlige bilder…dette er så mye bedre enn jeg klarte å få frem i ettermiddag.





2 Kommentarer
  • Roberta Helvig
    Svar
    Skrevet på19:25, 9. september 2020

    Skal ikke det blir mel i kske masse?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Kardemommeknuter

Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet...

Komtessevafler

Det er mange som ønsker at jeg skal...

Butikken er åpen!

I lang tid har jeg fått spørsmål om...

Tosca-eplekake

Her en dag fikk jeg tilsendt en oppskrift...

Hyttesnurrer

Jeg skal snart på hyttetur med jentegjengen. Noe...