Opp-nedkake

Opp-nedkake

Enda en retrokake! Og som jeg har holdt på for å få den til (enda så enkel den er).
Jeg har knotet, for jeg ville den skulle SE penere ut. Oppskriften jeg hadde var heller ikke tilpasset min form. Ville ha mer knas, og dermed doblet mandelmengden fra den opprinnelige oppskriften. Det ble kanskje i meste laget?

Tre ganger lagde jeg bunnen, mye fordi jeg ikke fikk til mandel-laget, men også fordi smøret rant ut i ovnen. Jeg klarte det nesten på siste forsøk. Det fløyt litt smør i bunnen av ovnen da også. Det er jo meningen at mandellaget skal bli skikkelig karamell. Det ble det ikke i min ovn. Toppingen sukret seg, noe jeg ble skikkelig skuffa over, men hey, hvem sa livet var perfekt?

Kritisk punkt: Sørg for at smøret ikke renner ut. Jeg kledde til slutt hele formen med aluminiumsfolie innvendig og smurte den lett på kantene. Det gikk fint, men kjør gjerne dobbelt lag om du får hull i folien. Kritisk punkt nummer to: Stek kaken så den blir gjennomstekt. Bruker du en mindre form vil det ta borti en time å gjennomsteke den.

Så ble jeg som nevnt ikke fornøyd med kaka utseendemessig, men jeg tror du har større sjanser for å få en glinsende vakker mandelkaramell om du steker på over/undervarme og setter kaka litt langt ned i ovnen. Da blir undervarmen sterkere. Jeg har en ovn som funker best på varmluft og stekte den på rundt 35-40 minutter. Den første kaken jeg lagde brukte jeg en form på 22 cm, da ble kaka aaaldri ferdigstekt. Til slutt endte jeg på 26 cm og med den vide formen valgte jeg også å ha mer mandler bunnlaget. Du kan selvfølgelig ta mindre om du vil.

Så jobbet jeg hardt med å få opp glansen på mandlene, jeg prøvde både å putte kaka under grill-elementet på ovnen og kjørte på med creme brule-brenner. Uten at det hjalp nevneverdig. Kaka vil også miste glansen av å stå i kjøleskap eller om den får en tur i fryseren.

Vaniljekremen er laget av en halv porsjon av min grunnoppskrift. Den har fått tilsatt 2 dl bløtpisket kremfløte. Tilsatte 2 plater gelatin. Det kan du godt droppe om du vil, men jeg ville at kremen skulle ha litt hold, og da hjelper det alltid med litt gelatin i kremen.

Opp-ned-kake (26 cm)

I bunnen av formen:
200 g grovhakkede mandler
120 g smør/ margarin
100 g sukker
Smelt smøret og bland det med grovhakkede mandler og sukker. Fordel på bunnen av formen, som er kledd med ett eller to lag aluminiumsfolie.

Bunn:
3 egg
250 g sukker
250 g hvetemel
2 ss kakao (15 g)
1 ts bakepulver
1 dl kaffe eller vann

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.5 dl melk
1 dl fløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Til å blande ut vaniljekremen trenger du 2 dl kremfløte.
Vil du ha kremen stiv? Tilsett 2 plater gelatin.

Slik gjør du:
Før du begynner, eller mens kaken steker, lag vaniljekremen.

1. Kle bunnen av formen med aluminiumsfolie, sånn at det går opp på kantene av formen. Hakk mandler, bland med smeltet smør/margarin og sukker. Fordel blandingen i bunnen av formen.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis.
3. Sikt inn det tørre og rør det forsiktig inn til du ikke har klumper. Rør inn væske.
4. Stek på 180 grader, ett hakk ned fra midten i ovnen 35-50 minutter (over/undervarme). Velger du varmluft, stek på 175 grader i 35-40 minutter. Steketiden er avhengig av hvor vid formen din er. Det går fortere jo videre den er.
5. Bruk en bakepinne og sjekk om bunnen er ferdig. Henger det røre på, stek videre.
6. Avkjøl bunnen noe før du løsner den fra springformen. Hvelv den over på fat mens den ennå er litt lunken og dra av folien på toppen.
7. Del kaken i to.
8. Pisk 2 dl kremfløte. Rør opp vaniljekremen så den er glatt. Tilsett den piskede kremfløten.
Hvis kremen din er rennende eller veldig bløt: legg 2-3 plater gelatin i kaldt vann. La det ligge i ca. 10 minutter. Smelt i 2 ss vann og rør inn litt av kremen, bland deretter alt sammen med resten av kremen. Gelatinen skal hele tiden være rykende varm, jobb fort.
9. Legg vaniljekremen på kakebunnen, legg på toppen av bunnen. Vil du dynke? Bruk sitronbrus eller sukkerlake laget av like deler vann og sukker.

Kaken har holdbarhet på ca. 3 dager i kjøleskapet. Den kan fryses, men sukkeret rundt mandlene vil renne av etter tining.

Grovhakk mandler, kle formen med aluminiumsfolie. Smør kantene.
Lag røren og hell den over laget med mandler.
Stek kaken litt ned i ovnen, bruk en bakepinne for å sjekke om kaken er ferdig.
Bland vaniljekrem og bløtpisket kremfløte. Tilsett evt. gelatin. Smør kremen ut på bunnen.
Legg på toppen.
Opp-ned-retro-kake! Vaniljekremen er holdbar i et par-tre dager i kjøleskapet og kaken kan fryses, men sukkeret vil da smelte rundt mandlene.
Be the first to write a review
2 Kommentarer
 • Anne Sofie Gulli Korslund
  Svar
  Skrevet på22:52, 6. oktober 2021

  Hei. Oppnedkake er en av favorittkakene i vår familie. Jeg har faktisk bakt den senest idag. Jeg har aldri smeltet smøret. Jeg rører bare sammen smør, hakkede hasselnøtter og sukker, og trykker massen ut i bunnen. Det lekker jo alltid litt smør ut under stekingen, men ikke så mye. Idag kledde jeg bunnen av formen med bakepapir på forhånd for å begrense lekkasjen. Nøttetoppingen blir alltid vellykket!

 • Inger Sundby
  Svar
  Skrevet på23:32, 6. oktober 2021

  Så fint at du skriver at du strever med å få den fin nok. Siden du som er den proffe konditoren
  har problemer, tør jo jeg å bake den også. Nå har jeg jo lært av deg hvor fallgrubene er og kan bare gjøre som deg. Tusen takk Elin.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...