Din handlekurv er nå tom!
Brytebrød
Grunnoppskrift på salt gjærdeig
Når det er sagt, så er det bra ting også og det jeg liker aller best med denne deigen er at du kan ha den i kjøleskapet i evigheter. Joda, den hever litt over sine bredder hvis den blir stående for lenge, men ta heller enda mindre gjær da vel. Du kan godt bruke 5-10 gram og så la den stå kjølig til dagen etter.
Pass på å la deigen få stå ca en time ute før den går i ovnen etter at du har oppbevart den i kjøleskap.
1 kg hvetemel
7 dl kaldt vann
20 g gjær
15 g salt
4 ss olje
12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her.
Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (1-2 timer) knas den godt sammen og deles opp i syv emner på ca. 40 gram. (Du kan godt lage større brytebrød også)
5. Trill til runde kuler.
6. Rull kulene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med valmuefrø eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett sammen til en blomst. Bruk et skrapkort eller lignende for å lage mønster (se bilde under). La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.
|