Brytebrød

Brytebrød

Bilde

Grunnoppskrift på salt gjærdeig

Denne deigen kan du bruke til det meste – pizza, rundstykker eller bagetter. Jeg har den i kjøleskapet i timesvis, klemmer den litt ned om den skulle ese utover, og baker ut når det passer meg best.
Er det noe jeg sliter med å få til, så er det dette her. Helt vanlig salt gjærdeig. Jeg blir ALDRI fornøyd. Aldri! Dette er en veldig vanlig grunnoppskrift, men fortsatt får jeg det ikke skikkelig til. Det er om å gjøre å passe på så den ikke tørker og får hinne under heving. Det andre er mangel på fuktighet i ovnen (damp). Det kan man gjøre noe med (helle litt vann inn i ovnen).

Når det er sagt, så er det bra ting også og det jeg liker aller best med denne deigen er at du kan ha den i kjøleskapet i evigheter. Joda, den hever litt over sine bredder hvis den blir stående for lenge, men ta heller enda mindre gjær da vel. Du kan godt bruke 5-10 gram og så la den stå kjølig til dagen etter.

Pass på å la deigen få stå ca en time ute før den går i ovnen etter at du har oppbevart den i kjøleskap.

Brytebrød/ rundstykker (Oppskriften gir 5-6 små brytebrød)
1 kg hvetemel
7 dl kaldt vann
20 g gjær
15 g salt
4 ss olje

12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her. 

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer) knas den godt sammen og deles opp i syv emner på ca. 40 gram. (Du kan godt lage større brytebrød også)
5. Trill til runde kuler.
6. Rull kulene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med valmuefrø eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett sammen til en blomst.  Bruk et skrapkort eller lignende for å lage mønster (se bilde under). La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.

Lyst til å lage loff fra en verdensmester? 

Bilde

Dypp deigemnene på en fuktig overflate før du dypper i frø. Sett sammen på en bakeplate og lag gjerne et mønster.
Bilde

Brødet i midten har jeg penslet med vann og så siktet over sammalt hvete fint. Ergrer meg over at de ikke ble finere. Men – that’s life. Og øvelse gjør mester.
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...