
Grunnoppskrift på salt gjærdeig
Når det er sagt, så er det bra ting også og det jeg liker aller best med denne deigen er at du kan ha den i kjøleskapet i evigheter. Joda, den hever litt over sine bredder hvis den blir stående for lenge, men ta heller enda mindre gjær da vel. Du kan godt bruke 5-10 gram og så la den stå kjølig til dagen etter.
Pass på å la deigen få stå ca en time ute før den går i ovnen etter at du har oppbevart den i kjøleskap.
1 kg hvetemel
7 dl kaldt vann
20 g gjær
15 g salt
4 ss olje
12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her.
Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (1-2 timer) knas den godt sammen og deles opp i syv emner på ca. 40 gram. (Du kan godt lage større brytebrød også)
5. Trill til runde kuler.
6. Rull kulene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med valmuefrø eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett sammen til en blomst. Bruk et skrapkort eller lignende for å lage mønster (se bilde under). La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.
|