Brytebrød

Brytebrød

Bilde

Grunnoppskrift på salt gjærdeig

Denne deigen kan du bruke til det meste – pizza, rundstykker eller bagetter. Jeg har den i kjøleskapet i timesvis, klemmer den litt ned om den skulle ese utover, og baker ut når det passer meg best.
Er det noe jeg sliter med å få til, så er det dette her. Helt vanlig salt gjærdeig. Jeg blir ALDRI fornøyd. Aldri! Dette er en veldig vanlig grunnoppskrift, men fortsatt får jeg det ikke skikkelig til. Det er om å gjøre å passe på så den ikke tørker og får hinne under heving. Det andre er mangel på fuktighet i ovnen (damp). Det kan man gjøre noe med (helle litt vann inn i ovnen).

Når det er sagt, så er det bra ting også og det jeg liker aller best med denne deigen er at du kan ha den i kjøleskapet i evigheter. Joda, den hever litt over sine bredder hvis den blir stående for lenge, men ta heller enda mindre gjær da vel. Du kan godt bruke 5-10 gram og så la den stå kjølig til dagen etter.

Pass på å la deigen få stå ca en time ute før den går i ovnen etter at du har oppbevart den i kjøleskap.

Brytebrød/ rundstykker (Oppskriften gir 5-6 små brytebrød)
1 kg hvetemel
7 dl kaldt vann
20 g gjær
15 g salt
4 ss olje

12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her. 

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer) knas den godt sammen og deles opp i syv emner på ca. 40 gram. (Du kan godt lage større brytebrød også)
5. Trill til runde kuler.
6. Rull kulene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med valmuefrø eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett sammen til en blomst.  Bruk et skrapkort eller lignende for å lage mønster (se bilde under). La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.

Lyst til å lage loff fra en verdensmester? 

Bilde

Dypp deigemnene på en fuktig overflate før du dypper i frø. Sett sammen på en bakeplate og lag gjerne et mønster.
Bilde

Brødet i midten har jeg penslet med vann og så siktet over sammalt hvete fint. Ergrer meg over at de ikke ble finere. Men – that’s life. Og øvelse gjør mester.
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits