Elins chunky granola

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal du få en oppskrift som gjør at granolaen blir litt klumpete.

Jeg måtte lage denne granolaen to ganger, og jeg kunne sikkert laget den tre også, for den andre gangen ble den ikke så fast jeg ønsket. Men, for å slippe å lage den en gang til (jeg har granola leeeenge nå, haha) kan jeg løse ved å informere deg om HVA det er som gjør denne mer eller mindre fast, nemlig mengde med sukker.

Vil du lage en enklere granola som ikke blir klumper? Se her

Den du får oppskrift på her har minst sukker. Den hang også dårligst sammen. Den første porsjonen hadde for mye sukker. Da brukte jeg 120 g honning, 100g brunt sukker og 60 g eggehvite. Den ble helt fast, nesten som sprø energibarer. Eggehvite ble brukt fordi det er protein, og vil derfor binde granolaen sammen. En annen ting jeg gjorde i går, som jeg ikke gjorde i dag, var å riste havregrynene i ovnen. Hell de ut på plate og la stå et kvarter på 175 grader. Det gir enda mer smak.

Som nevnt – det er helt opp til deg å gjøre denne granolaen mer søt, og dermed gjøre så den henger bedre sammen. Velger du å tilsette mer sukker (bruk gjerne brunt sukker eller øk honningmengde) kan du redusere mengde med eplejuice. Prøv deg fram, det går sjelden galt. Det er også opp til deg å bytte ut det du ikke måtte like av andre ingredienser – liker du bare solsikke, og ikke gresskarkjerner – ta dobbelt med solsikke. Liker du ikke kanel? Dropp det. Kokos og bananchips er også helt frivillig.

Den du får oppskrift på lenger ned er laget med eplejuice og honning. Planen var å koke epler som moses og tilsettes, et tips jeg fikk av en konditorkollega. Men, jeg valgte å gå for det enkleste, som mange tipset meg om, nemlig vanlig eplejuice. Granolaen ble ikke særlig søt i smak, men selv om jeg ikke uttrykte stor begeistring på instagram story i dag (uff, så kresen jeg er), er den god sammen med yoghurt og bær. Helt sant!

Brukte en blanding av nøytral olje (raps eller solsikke) og olivenolje. Olivenolje vil gi granolaen et litt mer smak enn om du bare bruker nøytral olje. Og du, ikke glem saltet. Det må være med for å gi den litt smaksdybde.

La granolaen stå til den er tørr. Med den første blandingen med mye sukker tok det nesten en time, med eplejus tok det halvannen time. Den avkjøles i ovnen – sett en sleiv eller lignende i døra og la den stå til ovnen er kald.

Oppbevares på tett glass.

Elins granola chunks
1 liter havregryn (450 g)
150 g grovhakka mandler eller nøtter
2.5 dl solsikkekjerner (135 g)
2.5 dl gresskarkjerner (135 g)
4 ss kokosmasse
ca. 100 g bananchips knust i biter
2 ts kanel
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 dl eplejuice*
50 g honning*
1.5 dl olje (nøytral eller oliven)
*vil du lage en fastere variant som er søtere, erstatt med 120 g honning, 100g brunt sukker og 60 g eggehvite.

Slik gjør du:
1. Bland det tørre i en bolle.
2. Rør ut honning i eplejuice.
3. Hell i juice, honning og olje i det tørre og bland godt.
4. Klem ut i en stor langpanne kledd med bakepapir.
5. Sett midt i ovnen på ca. 130 grader varmluft i ca. 1.5 timer (eller mer):
6. La avkjøle til kaldt i ovnen (skru av ovnen og sett noe mellom ovnsdøra så luft kommer til).
7. Oppbevares tett, gjerne i glass med lokk.

Vei opp alle ingrediensene
Rør sammen honning og jus + olje
Hell i og bland godt
Trykk utover en stor langpanne kledd med bakepapir
La stå til det er tørt (ca. halvannen time). Bryt i biter og oppbevar på tett glass.
5 based on 1 reviews
3 Kommentarer
  • Inger Johanne Sundby
    Svar
    Skrevet på10:05, 7. juni 2024

    Jeg har lyst til å lage den med kokte epler.
    Hvor mye eplemos skal jeg bruke da?
    På forhånd takk!

      • Siri Helen Haugland
        Svar
        Skrevet på20:26, 9. juni 2024

        Laget den i dag, og var fantastisk godt sammen med sitron/lime yoghurt 🤩👌

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...