Et **** er født i Betlehem

Et **** er født i Betlehem

Skolen inviterte til adventsstund, men det var ikke akkurat «Herrens ankomst» det ble sunget og danset om på skolen. Da jeg kom hjem skrev jeg dette innlegget, som sto på trykk i lokalavisen i forrige uke.

I dag troppet jeg opp på adventssamling på skolen. Datteren min skulle synge i koret, noen skulle danse, andre spille eller lese. Adventssamlingene på skolen har jeg vært med på i mange år. Det er en koselig tradisjon med følelse av høytid og stemning. Men ikke i dag. Synging til en random popsang som dundret over anlegget, dansing til listepop. Et lite «tenn lys»-vers ble lest, en julesang spilt på fiolin, ellers var samlingen helt fri for… jul! På vei hjem tenkte jeg på hvordan disse samlingene gradvis har blitt endret fra år til år. Jeg syntes det er så trist!

For det skal ikke lenger synges om at Jesusbarnet er født i Betlehem. Alt annet går, virker det som, bare ikke linjer om barnet på strå. Hvordan skal de norske julesangene bestå når de ikke lenger synges på skolen? Jo, jeg har hørt «En stjerne skinner i natt», men aller helst synges det om Santa Claus, nissen på låven, «Hey Ho» av Freddy Kalas (joda, den teksten synger de på barneskolen..) eller en eller annen amerikansk sviske ala «All I want for Christmas is you». Elevene er flinke, og det er koselig, men hvorfor så hårsåre for å synge julesanger med julens budskap?

«Det jeg ikke forstår er hvorfor vi skal kaste Jesus ut av skolens julemarkeringer (…) For meg blir det som å ta risen ut av risgrøten».

Jeg spør meg: Hvorfor blir julemarkeringene på skolen mer og mer utvannet for hvert år som går? Hvorfor er skolene så redde for å bruke sanger og innhold som forteller at vår julefeiring handler om at vi feirer Jesu fødsel? Satt litt på spissen: Det er ingen som blir frelst av å synge en norsk julesang?

Nei, det er ikke en kristenfundamentalist som spør. Jeg er oppdratt i et kristent hjem og tror på Gud, men er ingen forkynner av den grunn. Min oppfatning er at skolens julearrangementer er kokt ned til en rød saus av nisser, pakker og amerikanske svisker. Er fullt klar over at det er mange som ikke feirer jul fordi Jesus ble født, og det har jeg respekt og full forståelse for. Det jeg ikke forstår er hvorfor vi skal kaste Jesus ut av skolens julemarkeringer av den grunn. For meg blir det som å ta risen ut av risgrøten.

Advent betyr «Herrens ankomst». Ikke si det til dem som bestemmer på skolene. Da kommer de sikker til å endre adventsstunden til «tenning- av-elektriske- lys-samling» ;) 

____________________________________________________________

 
Mandagstanker er mine personlige betraktninger over forskjellige tema. Dette er en fast post som dukker opp med ujevne mellomrom.

Be the first to write a review
6 Kommentarer
 • Veronika
  Svar
  Skrevet på10:10, 11. desember 2017

  Amen 🙏🏼 Jeg er så enig med deg!!! Juleavslutning uten julesanger eller adventslys er liksom ikke juleavslutning synes nå jeg! Når det er sagt er barna utrolig flinke og flotte underholdere, men jeg savner liksom den gode, gamle julestemninga 🌟

 • Solveig
  Svar
  Skrevet på10:13, 11. desember 2017

  Spot on.. Du skriver det mange av oss føler. Trist utvikling!

 • Therese
  Svar
  Skrevet på10:48, 11. desember 2017

  Tusen takk for at du setter ord på mine tanker. Er så lei- og enda værre- synd det er så trist at skolene er så redde for Jesusbarnet og julebudskapet.

 • Inger
  Svar
  Skrevet på10:58, 11. desember 2017

  Enig! Har lenge hatt lyst til å skrive lignende innlegg selv. Hvorfor skal vi da feire jul om vi ikke synger om det som ligger til grunn for at vi feirer jul? Vi bruker mer penger, flere fridager, mre forberedelser, flere julebord, større gaver til jul, men å synge om det, eller gå på en enkel juleavslutning I kirken før jul, det er plutselig problematisk. Trist …

 • Berit R
  Svar
  Skrevet på21:25, 11. desember 2017

  Kunne ikke vært mer enig!!
  La oss la jul være jul – så får de som tror de vet så nye annet lukke ørene om de ikke liker at vi har gamle tradisjoner for det her i vårt lille land. Vi kan ikke like alt … men vi kan godta at slik er det. Ikke alt som må endres selv om tida endres…
  God jul!

 • Sigrunn Thomassen
  Svar
  Skrevet på09:16, 15. desember 2017

  Hei, så fint og så trist å lese, e veldig enig med deg. Har ikke skolebarn mere, men kjenner på din frustrasjon og så uendelig trist å se og høre hvor hele julen bare vannes ut…snart tror barn vi feirer jul fordi da skal vi spise god mat og få julegaver fra nissen…jesus er borte. Ha en fin jul og forsett og bak 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...