Fattigmann

Fattigmann

Åh, dette smaker av barndommens jul, utbrøt søstra mi. Dette er den beste julekake jeg veit! Nå sitter jeg faktisk i kjellerstua hjemme på Haugsletta. Vi har akkurat åpnet pakkene og drikker kaffe foran peisen. De smaker AKKURAT som jeg husker det, sier hun og lukker øya.

En bedre attest kunne jeg ikke fått, for dette har jeg aldri laget før. Fattigmann er julebakst jeg ikke har spist på over tjue år. Da var de laget av konditor Hans på Hjemmebakeriet. Han var en mester på å lage fattigmann.

Du stusser kanskje på utseendet til disse fattigmann-kakene? I mitt hode er det nemlig sånn fattigmann skal se ut. Sånn lagde vi dem i bakeriet vårt. Jeg liker at de er tynne, sprø og flate fremfor en diger klump midt på. Du må gjerne dra den ene tuppen gjennom hullet midt på, men jeg gidder det ikke. Sånn, da var det sagt.

Hemmeligheten til en god fattigmann er etter min mening at de er tynne nok. Jobb med kald deig og ta ut litt etter litt som kjevles så tynt du kan. Bruk godt med mel når du kjevler og kost det av igjen før du skal koke dem i fettet. Jeg bruker smult til smultringer, men til fattigmann har jeg brukt Flott matfett. Det gir ingen utpreget fettsmak, noe jeg godt kan like til disse kakene ettersom de er mektige i seg selv.

Jeg brukte en håndmikser til å lage første del av denne deigen (eggedosis og krem). Byttet fra visper til spiraler når jeg tilsatte melet. Deigen skal ikke eltes mye, bare komme sammen. Settes kaldt minimum 4 timer eller til dagen etter. Pakk bollen inn i plast.

Fattigmann (ca. 100-120 stk)
5 eggeplommer
135 g sukker
1 dl kremfløte
2 ss konjakk (valgfritt)
1 ts kardemomme
300 g hvetemel + mel til utbaking

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker
2. Pisk opp kremfløten til krem.
3. Bland sammen krem og eggedosis. Tilsett evt. cognac.
4. Ha i mel og kardemomme. Rør sammen til du har en deig.
5. La deigen stå kaldt, helst natten over.
6. Ta ut litt og litt deig, kjevle ut og lag ruter.
7. Legg fattigmannen på et brett.
8. Varm opp ca. 1- 1.5 kg smult eller matfett til rundt 220 grader (det skal boble rundt en tresleiv)
9. Stek 5-6 samtidig, vendes raskt og tas ut av fettet før de blir mørke. Dette går veldig fort!
10. La renne av seg på tørkepapir. Oppbevares i tett boks.

Ta ut kald deig fra kjøleskapet. La resten stå kjølig. Kjevle så tynt du kan, bruk mye mel over og under.
Børst bort mel.
Bruk en trinse og del opp i ruter. Datteren min lagde disse, noen ble store, noen små. Det er bare sjarmerende, men for at de skal steke noenlunde likt, prøv å få lik størrelse.
Lag et hakk i midten. Om du vil, dra den ene tuppen igjennom.
Plasser på brett.
Legg opp i en gryte med varmt fett, snus raskt. Jeg brukte en pølseklype.
Ta opp kakene så snart de har fått gyllen farge. Dette går fort!
La kakene renne av seg på en rist med tørkepapir.
Julens BESTE sort?



Be the first to write a review
1Kommentar
  • Linda Marie
    Svar
    Skrevet på10:22, 24. november 2020

    Fattigmann er så godt! 😄
    Min mormor pleide å vrenge ene spissen inn gjennom hullet før steking, så de fikk et litt annet utseende enn dine. Mulig jeg må prøve meg på fattigmann en gang 🥰

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...