Grove pitabrød

Grove pitabrød

Pitabrød er noe jeg alltid har i fryseren, for når man trenger en kjapp middag, ja da går det fort å finne frem en pakke ferdig salatkylling eller skinke, skjære opp litt grønnsaker og varme noen pitarød fra fryseren.

Pitabrødene jeg bakte i dag ble laget av en sånn typisk all-round-oppskrift. Denne kan du bruke til rundstykker, brød, horn eller kanskje en pizza? Det er ikke en særegen pitabrød-oppskrift. Det skulle man kanskje ikke tro for resultatet ble knallbra.

Utfordringen med pitabrød er at de skal blåse seg opp under steking. For at det skal skje er du nødt til å følge fremgangsmåten nøye. Grunnen til at de blåser seg opp er at dampen i deigen vil ut, og det litt kvikt, ettersom ovnen er glovarm. Jeg har ikke testet om det går å få til på lavere temperaturer, så har du en ovn som ikke går så høyt som til 250-300 grader kan jeg ikke garantere for resultatet.

Deigen er ikke så stor – jeg fikk 9 stk pitabrød. For å bevare dem ferskest mulig: Klem pitabrødene litt sammen etter avkjøling og pakk raskt i en pose, så rett i fryseren.

Jeg bakte med fersk gjær. Bruker du tørrgjær blir fremgangsmåten kanskje litt annerledes: bruk lunken væske og hev deigen lenger (om det trengs).

Halvgrove pitabrød (9 stk)
200 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel (fibra, sammalt hvete eller fiberbakst)
12 g fersk blå gjær eller 3.5 g tørrgjær (omtrent 1.5 ts)
1.5 ts salt
1 ss olje
3 dl vann

Slik gjør du:
​1. Ha alle ingrediensene bortsett fra salt og olje i en bakebolle. 
2. Kjør deigen på middels rask fart i ca. 6-7 minutter. Tilsett olje og salt.
3. Kjør deigen i noen minutter til, før du pakker bollen inn i plast. La den stå ca. 1- 1.5 time.
4. Vei opp deigemner på ca. 80 gram, som trilles til boller. La bollene hvile i ca. 10 minutter før du kjevler dem rundt 3-4 mm. Sett på plate med bakepapir.
5. Etterhev 1- 1.5 timer.
6. Snu alle pitabrødene så den tørre siden kommer mot plata. Sett en plate i ovnen til den blir glovarm. Dra bakepapiret med pitabrødene over på den glovarme plata.
6. Stek på 280 grader (bruk pizzaeffekt om du har) i 4-6 minutter (helt nederst i ovnen).
7. Avkjøl på rist. Klem pitabrødene litt sammen før du fryser dem.
8. Når de skal spises: Sett ovnen på 200 grader. Ha litt vann på pitabrødene og la de stå i ovnen 2-3 minutter.

Vei opp alle ingrediensen i bakebollen, bortsett fra olje og salt. Det tilsettes litt ut i eltingen.
Ferdig eltet! Dra en bakehette eller pose over og la stå på benken en time, minst.
Del deigen i 9 biter (ca. 80 g).
Trill boller. La de hvile i ca. 10 minutter under et håndkle.
Kjevle flate kaker. Sett på plate. Snu hvert pitabrød før steking. Dra stekeunderlaget over på en glovarm plate.
Mine stekte i 5 minutter.
Avkjøl på rist. Klem litt sammen før du evt. fryser.
50 % grove pitabrød for ya! Thank me later 😉