Gulrot- og gresskarkake i langpanne

Gulrot- og gresskarkake i langpanne

Picture

Saftig kake med myk kremost-topping

Ta en klassisk gulrotkake-oppskrift og bytt ut omtrent halvparten av gulrotmengden med revet gresskar, og vips så har du en ny halloween-klassiker. For å få best smak har jeg brukt gresskar egnet for matlaging (flaske- muskatt- eller greygresskar). 

Kaken inneholder mye fuktighet og er nærmest en røre og passer derfor best å steke i en langpanne fremfor i en springform. Jeg brukte en vanlig langpanne, og liker at kaken blir litt tynn. Om du vil kan du dele kaken i to og legge et lag krem i mellom. En litt mindre type langpanne (26×36 cm) går også an å bruke. Kaken må da steke litt lenger. 

Sett gjerne ovnen på varmluft og bruk en bakepinne for å teste om den er ferdig. Henger det deigrester igjen på pinnen er den ikke ferdig. Avkjøl kaken godt før du smører på kremen på toppen. Pynt med pekan-nøtter.

(PS. Om du ikke har gresskar – kan du erstatte med gresskarmengde med gulrot)

Gulrotkake med gresskar 

350 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts natron
2 dl demerarasukker
2 dl sukker
2 ts kanel
4 egg
2.5 dl nøytral olje
250 g finraspet gulrot
200 g finraspet gresskar

Ostekrem
250 g kremost (nøytral smak)
100 g mykt smør
150 g melis
2 ss sitronsaft

2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Rør sammen egg, olje og sukker. Sikt inn halvparten av den tørre.
2. Tilsett revet gulrot og gresskar.
3. Sikt inn resten av det tørre og rør til du har en klumpfri røre. Helles i langpanne og stekes på ca. 180 grader. Trenger 30-45 minutter på nederste rille.
4. Avkjøl kaken og ha på krem:
Kjør romtemperert smør og melis til det har en luftig konsistens. Tilsett romtemperert ost, sitron og vanilje. Rør til du har en jevn og fin glasur.

Picture

Picture

Be the first to write a review
7 Kommentarer
 • Linn
  Svar
  Skrevet på12:20, 26. oktober 2014

  En ting jeg har lurt på en stund, og det er hvorfor tilsette olje i gulrotkaker? Når det utelates bruk av smør, hvorfor ikke i det minste tilsette litt salt?
  Du er riktig person å spørre her, føler jeg 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:36, 26. oktober 2014

   Gulrotkake-oppskrifter har gjerne sin opprinnelse i USA, og der benytter de olje. Det gir kaken sin karakteristiske saftige konsistens. Du kan gjerne erstatte olje med smør, da helst smeltet. Ettersom gulrotkake ofte består av mange «tunge» ingredienser gir olje kaken en litt lettere preg. Alternativet er å piske smør og sukker, men da vil den få et «formkake»-preg. Så til salt. Jeg er enig med deg at den godt kunne hatt litt salt i seg, det får smakene bedre frem. Men. Den nøytrale osten som benyttes i kremen er salt, og personlig syntes jeg den gjør at smakene balansere fint sammen.

 • Linda Moen
  Svar
  Skrevet på16:36, 4. august 2015

  Hei 🙂 lurer på hvilken olje du bruker. Er jo en hel jungel der ute… Jeg lagde nemlig en Gulrotkake nå og brukte kaldpresset rapsolje til baking. Synes smaken blir veldig fremtredende og ikke spesielt god. Tips??

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på17:06, 4. august 2015

   Bruk noe helt smaksnøytralt – soya, raps eller solsikke. Rapsolje merket til baking egner seg nok ikke så godt til kaker, men til brød og salte deiger.

 • Hilde
  Svar
  Skrevet på19:50, 6. august 2016

  Hei. Fann en oppskrift på gulrotkake pånettet, det det sto 1 ts salt i ingrediensene. Er de nødvendig å salt i gulrotkake? Såg det sto at det skulle være natron og bakepulver i oppskriften. Reknet med at natron alene ikke vil gi en så veldig høy kake?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:52, 7. august 2016

   Nei, salt er ikke nødvendig, men det er med på å gi smak. Med bakepulver og natron vil du sikre at kake hever. Natron reagerer med syre, mens bakepulver frigjør gass når kaken kommer i ovnen.

 • Heidi H. Andersen
  Svar
  Skrevet på21:18, 27. oktober 2021

  Må bare få si at denne kaka er SÅ god!! Jeg baker den som muffins for tredje året på rad etter å atter en gang ha sittet igjen med enorme mengder gresskarkjøtt etter å ha lagd gresskarlykt. For å få brukt opp så mye som mulig av gresskaret, har jeg byttet ut gulrot med gresskar, og jeg synes det funker fint. Har også hakkede valnøtter oppi. Nam!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...