Hyttesnurrer

Hyttesnurrer

Jeg skal snart på hyttetur med jentegjengen. Noe som har blitt fast rutine, er å koke kaffe før sola står opp og lune litt gjærbakst i ovnen. Disse venninnene mine er noen skikkelige morgenfugler. I fjor kjente jeg kaffelukt hver morgen litt over halv sju. Jeg sjangler meg opp og blir møtt av tente stearinlys, fyr på peisen og småskravling. Koselig! Så skal det sies at de fleste stuper i seng rundt 22. Vi har i utgangspunktet lyst til å sitte og prate ut i de små timer, men det går ikke. Øyelokka detter sammen på de aldrende damene. Tidene forandrer seg, sier jeg bare. Haha!

Siden kaffetåren inntas før frokost lager jeg disse snurrene litt små. Man skal jo ikke spise seg mett på bolle før frokost. Vekten er ca. 25 gram per deigemne. Da fikk jeg et sted mellom 40 og 50 stk.

Fyllet lager jeg ved å kjøre sukker og mandelmasse i en maskin (bruk grind eller k-visp). Du kan også bruke hendene. Hovedsaken er at sukkeret skal blandes godt inn i massen før smøret tilsettes. Tilsett smør og rør godt, så du får en homogen masse. Jeg brukte ikke kanel i fyllet, men for litt ekstra smak gjør du gjerne det. Så hadde jeg noen eggeplommer til overs og lagde en vaniljekrem bare av melk (hadde ikke fløte). Da får du en vaniljekrem som blir litt mer suppete. Som du ser på bildet av de ferdige bollene synker kremen litt sammen etter steking, men det gjør ingen ting.

Den ene platen fikk perlesukker på toppen og den andre platen vaniljekrem, og er ikke i tvil: De med vaniljekrem ble best! En halv porsjon vaniljekrem holder i massevis til begge platene (du får bare plass til en liten dert på hver bolle), jeg tror du kanskje får litt igjen også. Den resten er det lov å maule. Hilsen meg.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling

Remonse (fyll):
100 g sukker
100 g marsipan (50% mandler)
100 g mykt smør
1.5 ts kanel (etter ønske)

Bland sukker og marsipan, tilsett smør og kanel.

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen.
7. Etter at deigen har stått en time på benken, del den i to. Kjevle ute et langt rektangel. Smør på fyll. Rull sammen og kutt i biter på ca. 25 gram. Legg småsnurrene på plate og klem de litt ned. Gjenta med den andre dele av deigen.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Før steking, klem et stort krater i hver lille bolle og legg på en dert vaniljekrem.
10. Stek i 7-10 minutter på 225 grader (over/undervarme eller varmluft)

Del deigen i to og kjevle hver del til et rektangel. Stryk på fyll og rull sammen.
Del i små biter (ca. 25 -30 gram)
Fylte to plater, hvor den ene plata fikk vaniljkrem, mens den andre fikk perlesukker på toppen
Her er de med perlesukker. Gode de også, men de med vaniljekrem var nok best, ja..
Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Amalie
    Svar
    Skrevet på10:03, 6. september 2020

    Hei! Dette har ikke så mye med denne oppskriften å gjøre, men din gjærbakst-oppskrift fra boken. Jeg lurer på hvordan deigen skal være underveis i eltingen? Jeg følte den var alt for bløt hele tiden og måtte tilsette mye mer mel enn det sto i oppskriften. Skal den være bløt mens den elter? Hvis ikke, hva gjorde jeg feil? 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...