Jaffa cakes

Jaffa cakes

Jaffakaker er hyttemat i vår familie. Vi spiser det stort sett bare når vi er på hytta og ungene eeelsker det. Jo billigere, jo bedre.

Dette er jo ikke så vanskelig: kaka består av en mini sukkerbrødbunn stekt i muffinsformer, en bit konsentrert gele og sjokolade på toppen.
Jeg fikk ni kaker, men bunnene kunne godt vært tynnere. Hadde også gele til et par-tre kaker til, så lag gjerne 12-13 stk av oppskriften du finner under.

Det jeg kanskje syntes er vanskeligst er smaken på geleen. Den skal være stram, konsentrert i smaken (mener jeg, da). Ikke like lett å få til, fordi ingen appelsiner smaker helt likt med hensyn til sødme. Jeg presset appelsiner, tilsatte litt sitronsaft (smaksforsterker) og sukker og kokte det inn litt. Liker du det søtere? Tilsett mer sukker. Geleen ble perfekt stiv, men vil du ha gummikonsistens, tilsett mer gelatin.

Kritiske punkter?
Geleen er ikke så lett å få opp av formen, men etter at dette innlegget ble laget tipset noen om å kle hele forma med plast, noe jeg ikke skjønner hvorfor jeg ikke gjorde in the first place. Haha! Jeg dyppet hele greia i varmt vann, slik at den skulle bli litt smeltet i bunnen. Så tok jeg en rund utstikker (3.5 cm) og stakk ut rundinger som jeg fisket opp med en kniv. Har du ikke rund utstikker kan du fint skjære geleen i firkanter og legge på.

Jaffa cakes (10-12 stk)
1 egg
30 g sukker
30 g hvetemel

1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og vend det forsiktig inn i eggemassen.
3. Bruk en skje og fordel ca. en skje masse i hver muffinsform.
4. Stek på 200 grader i 8-12 minutter.

Gelè
ca. 2.5 dl friskpresset appelsinsaft eller jus (inkludert saften av 1/2 sitron)
75 g sukker
Hell gjennom en sil og ha i en kjele. Kok inn til du har totalt ca. 1.5 dl væske

Legg 2 plater gelatin i vann og la de ligge minst 5 minutter.
Rør ut gelatinen i den varme væsken. Hell i en form som gjør at geleen blir ca 1/2 – 1 cm. Sett i kjøleskap.

Montering:
Ta bunnene ut av muffinsformene, stikk ut gele og legg på hver kake. Smelt ca. 100 g mørk sjokolade (jeg brukte Dronning i dag) over vannbad eller i mikro. Smør på sjokolade med en smørekniv, slik at det dekker gele og kake.
Lag mønster på toppen med en gaffel. Avkjøl slik at sjokoladen stivner. Oppbevares i en tett boks eller i kjøleskap.



Jeg hadde noen slitne appelsiner liggende. Du kan også bruke jus.
Sikt fruktsaften.
Reduser til ca. 1.5 dl og rør inn den bløtlagte gelatinen.
Helles i en form, sånn at geleen blir 1/2 – 1 cm høy.
Pisk eggedosis. Sikt inn mel.
Fordeles på ca. 12 stk muffinsformer.
Lag flere, da blir de også tynnere..
Stekes til gylne på 200 grader 7-12 minutter.
Ta av formene.
Stikk ut eller skjær ut gele. Legg på hver kake.
Utstikkeren er 3.5 cm.
Smelt sjokolade og stryk på hver kake.
Bruk en gaffel til å lage mønsteret på toppen.
Avkjøl så sjokoladen stivner. Kan oppbevares i romtemperatur i en tett boks, eller i kjøleskapet.
4 Kommentarer
  • Elin Fresti
    Svar
    Skrevet på19:38, 18. januar 2021

    Hvis du legger plastfolie i bunnen av formen og opp langs kanter, er det lett å få opp gelén.

  • Ellen Marie Holtan
    Svar
    Skrevet på08:58, 14. februar 2021

    Hei! Er det ikke enklere å la bunnene være i muffinsformene under montering. Og så helle over smelta sjokolade i stedet for å smøre den på bunnene. Bare en liten tanke. 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake

Noen har etterlyst en vanlig, rund toscakake her...

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...

Ambassadekake

Jeg har spurt dere om retrokaker i lang...