Julekjeks til ost

Julekjeks til ost

Blåmuggost med pepperkake er blitt en kjent julekombo. Her har jeg forsøkt å lage en halvgrov kjeks tilsatt pepperkakedeig, sånn at du skal få litt søtt, men også litt følelse av å spise en kjeks som passer til ost.

Det ble kanskje litt lite smak av pepperkake? Har du pepperkakekrydderne i skapet kan du godt tilsette en halv teskje av kanel, en kvart teskje nellik og ingefær. Liker du at det bare kiler litt av pepperkake i ganen kan du la oppskriften være som den er.

Dette er ikke kjøpe-kjeks. Den blir ikke like sprø, men fungerer likevel helt utmerket til ost. De er søte nok, derfor drysset jeg litt flaksalt på toppen.

Jeg lagde selve deigen en sein kvledstime, derfor ingen bilder av den prosessen, men det er super-duper-enkelt altså: du bruker hånden og knar alt sammen.

Min deig lå i kjøleskapet til dagen etter og måtte knas godt opp før jeg kjevlet den. Den trenger bare å bli litt kald før du kjevler. Har du ikke utstikker? Bruk et eggeglass eller en kork eller lignende for å stikke ut rundinger. Eller lag firkanter.

Kjeksen inneholder smør og kan derfor harskne om de oppbevares i et (for) varmt rom. Holdbare i 2-3 uker (minst) oppbevart i romtemperatur. Pakkes i boks eller i poser.

Julekjeks til ost
175 g sammalt hvete fin eller fullkornshvetemel
50 g havremel (hvis du ikke har havremel – kjør 50 g havregryn til fint i en foodprocessor)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
100 g mykt smør
2 ss vann
250 g ferdig pepperkakedeig
flaksalt

Slik gjør du:
1. Vei opp alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett mykt smør. Kna sammen med hånden til du har en smulete masse.
2. Riv biter av pepperkakedeig i bollen. Tilsett 2 ss vann. Kna til du får en deig som henger sammen.
3. Pakk deigen inn i plast og legg kjølig en halv time (minst).
4. Kjevle ut på bordet, deigen skal være ca. 1.5 mm tynn. Prikk deigen med en gaffel. Stikk ut passe store kjeks.
5. Legg på plate og dryss evt på litt flaksalt.
6. Stek på 180 grader (over/undervarme) midt i ovnen i ca. 12-15 minutter.
7. Avkjøl og oppbevar tørt.

Kjevle deigen ut ca. 1.5 mm tynn
Stikk ut ringer eller skjær ut firkanter
Legg på plate
Dryss på flaksalt
Stekes på 180 grader midt i ovnen over/undervarme ca. 12-15 min
Fine å putte i poser og gi i gave er de også!
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sarah Bernhardt med ..

Sarah Bernhardt i langpanne har blitt en fast...

Vil du ha et pepperk..

I fjor, rett før jul vant jeg en...

Pepperkakeskåler

Reklame. I samarbeid med Anthon Berg har jeg...

Julekjeks til ost

Blåmuggost med pepperkake er blitt en kjent julekombo....

Budapestrull

Til helgen skal far hylles, og vil du...