Karamellvafler – stroopwafels

Karamellvafler – stroopwafels

Stroopwafels er nederlandsk spesialitet, på norsk best kjent som karamellvafler. Kakene stekes i jern, deles og legges sammen med en karamellaktig sirup i midten. Jeg har kun spist sånne, aldri laget. Da jeg så oppskriften tenkte jeg – hæ? Er de laget med gjær? Dette må jo prøves!

Jeg har ikke et sånt nederlandsk jern, men har et krumkakejern. Det funket bra, selv om det er litt vanskelig å dele kakene. Vær advart: Du kommer til å brenne fingertuppene dine!

Stroopwafler er ukjent terreng for meg og dette er ikke min oppskrift. Jeg har sett på YouTube og tatt oppskriften herifra. Men, jeg har gjort den om litt når det kommer til gjærmengde. Alle oppskriftene jeg så på hadde nemlig enorme mengder gjær. Og jeg forstår ikke helt hvordan det kan bli godt? Jeg har derfor halvert gjærmengde. Vil du lage den originale oppskriften kan du altså bare doble.

I og med at jeg har halvert gjærmengde vil deigen trenge lenger tid på benken. Bruk gjerne rød gjær og beregn rundt to timer.
Som nevnt, jeg har aldri laget disse før, derfor vet jeg heller ikke helt hvordan de skal se ut i jernet/ etter steking, men sånn gjorde jeg det i mitt krumkakejern:

Kulene med deig ble veid til 50 gram, jeg fikk da 10 stk. (Jeg veide noen først til 25 gram, i tilfelle jeg ikke klarte å dele dem etter steking. Da tenkte jeg at jeg kunne legge to og to sammen). Ettersom jeg klarte å dele dem, stekte jeg bare store kuler. Kulene ble klemt ganske så flate, før jeg la dem i jernet, litt ut i fra midten – mot meg. Så klemte jeg jernet godt ned et par ganger. Hvis du klemmer for mye vil jernet gjøre kaken kompakte på ene siden og umulig å skjære gjennom.

For å få den karakteristiske runde formen brukte jeg en utstikker på ca. 10 cm i diameter. Kakene deles mens de er varme, bruk en skarp kniv. Det er varmt, så bruk gjerne noe som gjør at du ikke brenner deg på fingrene.

Sirupen som brukes til fyll er også laget litt annerledes enn oppskriften. Originalt brukes en nederlandsk sirup (Keukenstroop), noe vi ikke får kjøpt i Norge. Jeg har brukt vanlig lys sirup. Det originale sirupsfyllet smaker nok noe mer av mørkt sukker. Vil du har litt mer kraftig smak på sirupen kan du bytte ut noe av den lyse sirupen med mørk. Sirupen bør holdes litt varm, så den ikke stivner når den skal legges på kakene.

Stroopwafels er mektige saker. En halv holder lenge for meg, så vil du lage dem mindre er det fritt fram.
Kakene er holdbare i ukesvis og kan oppbevares i romtemperatur.

Karamellvafler – Stroopwafels (10 stk)
250 g hvetemel
10 g fersk gjær (gjerne rød) eller 1 ts tørrgjær
70 g sukker
120 g smør/ margarin
2 ss melk
1 egg
1/2 ts kanel

Sirupsfyll:
175 g lys sirup (vil du ha en skarpere smak, bytt ut 50 g med mørk sirup)
100 g brunt sukker (farinsukker)
75 g smør/ margarin
1 ts kanel
en liten klype salt

Slik gjør du:
1. Pisk sammen sukker og smør til det blir lyst. Bruk grind om du bruker bakemaskin eller bare bruk en håndmikser. Ha i ett egg.
2. Rør ut gjær i melken, så alt er løst opp.
3. Vei opp det tørre: Mel og kanel. Tilsett i bollen med smør og sukker.
4. Tilsett gjær og melk. Bruker du en håndmikser, ikke ødelegg den – ta ut vispene og kna heller med hendene, til du får en deig. Kna deigen litt godt. Den skal ha samme konsistens som en mørdeig.
5. Del deigen i biter på 50 g. Legg på et brett og la stå i romtemperatur i minst 2 timer. Dekk til brettet med plast eller putt hele brettet i en pose.
6. Mens deigen hviler/hever, lag fyllet: Ha alle ingrediensene i en kjele og kok til sukkeret er oppløst. Det tar ikke lang tid. Fyllet vil stivne noe hvis det blir for kaldt, så hold gjerne kjelen litt varm.
7. Steking: Klem deigkulene flate i hånden og legg inn i varmt krumkakejern. Klem litt godt ned i starten. La steke til de har fått en gyllen farge.
8. Legg den stekte kaken på en fjøl, stikk umiddelbart ut en rund kake med en utstikker (ca. 10 cm i diameter). Har du ikke utstikker, bruk en vid kopp eller en bolle.
9. Bruk en spiss, skarp kniv. Stikk den inn i kanten der det er lettest og skjær deg rundt, sånn at kaken kan deles i to. Legg på en spiseskje eller to med fyllet uten å legge det helt ut i kanten. Legg på toppen og klem sånn at fyllet kommer ut i kantene. Avkjøl på rist.

Smør/ margarin piskes med sukker. Gjær røres ut i melk. Det tørre blandes i en egen bolle.
Egg tilsettes..
…så det tørre, samtidig med gjærmelk. Ta ut vispene på dette stadiet og kna for hånd til du får en deig.
Jeg veide først opp små kuler, men endte med å steke kuler på 50 gram.
La hvile/heve på benken i to timer, minst.
Mens deigen hvilte lagde jeg sirupen som skal brukes til fyll.
Klem kulen flat, plasser litt ut i fra midten – mot deg. Klem godt ned når deigen legges i jernet, men ikke klem for mye. Da får du ikke til å dele dem.
Når du har fått to deler – legg på fyllet og klem toppen på sånn at sirupen kommer helt ut i kanten.
Avkjøl på rist.
Kakene kan oppbevares i romtemperatur, gjerne i en boks, i lang, lang tid.
Norsk vri på Stroopwafel. Gi gjerne en nybegynner som meg en tilbakemelding i kommentarfeltet!








5 based on 5 reviews
6 Kommentarer
  • Line
    Svar
    Skrevet på16:20, 26. juni 2023

    Helt fantastiske på smak og konsistens.
    Det med å oppbevare dem lenge er helt unødvendig 😉

  • Gry
    Svar
    Skrevet på10:00, 9. juli 2023

    Tusen takk for oppskrift og fremgangsmåte. Gleder meg til å prøve 🥰

  • Tone Solli
    Svar
    Skrevet på09:05, 18. november 2023

    Dette så veldig spennende ut. Må prøves😊
    Godt forklart prosedyre i oppskrift😊

  • Torill Aanesrud
    Svar
    Skrevet på15:56, 18. november 2023

    Går det å steke krumkaker og fylle mon tro🤔?

  • Skrevet på19:06, 22. november 2023

    Det står at du klarer ikke spise mer enn en halv! Jeg har ikke laget disse, ennå, men klarer fint å spise en hel pk på null komma niks🤣

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...