Din handlekurv er nå tom!
Klementinmarmelade
Lag syltetøy av klementinene
Men nå over til det som ofte skjer litt ut i januar. Hva gjør vi med alle de innskrumpa klementinene? De som ingen vil spise lenger?
Jeg hadde aldri laget syltetøy eller marmelade av sitrusfrukt før, men dette var jo ikke vanskelig i det hele tatt. Du behøver slett ikke følge oppskriften slavisk. Bruk gjerne appelsiner! Jeg fikk det for meg at det ville smake ekstra godt med litt vanilje og anis, derfor puttet jeg i en vaniljestang og et par stjerneanis. Det likte jeg godt! Om du ikke er så vilt begeistret for noen av delene, så bare dropp det.
Så var det bitterhet. Jeg valgte å kutte opp skallet av en hel klementin, og det gjør marmeladen litt bitter. Smaken blir ekstra intens. For å gjøre den litt mer barnevennlig på smak bruker du bare litt mindre skall eller ingen ting i det hele tatt. Grunnoppskriften har jeg funnet på en utenlandsk nettside. Har bortimot halvert sukkermengden. Enda er det søtt, men det må det være for å veie opp for bitterheten.
Steinene i klementinene og sitronen er viktige å få med! De inneholder nemlig viktig pektin som er med på å tykne syltetøyet. Legg de i et lite klede med en strikk og ha i kjelen. Eller gjør som meg – fisk ut steinene etter koketiden er ferdig.
Etter at marmeladen er ferdigkokt (den skal koke til den har litt tykk, grøtete konsistens) kan du ha det direkte over på et rent glass uten å gjøre noe mer, men jeg syntes det ble litt vel klumpete og fant ut at jeg ville bruke stavmikseren. Bare litt. Det er fortsatt litt biter igjen. Sånn liker jeg det.
Egner seg ypperlig til ost eller bare på en skive rista brød, knekkebrød eller på grøten.
ca. 500-600 g klementiner (veid med skall)
1/2 sitron
250 g sukker
250 g vann (2.5 dl)
1 vaniljestang (valgfritt)
et par stjerneanis (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Vask en av klementinene godt. Skrell og ta vare på skallet.
2. Skrell resten av klementinene og kast skallet. Fjern også skallet på den halve sitronen (det enkleste er kanskje å skjære det av)
3. Skjær klementiner og sitron i passe store biter (se bildet) og ha i en kjele. Skjær skallet av den vaskede klementinen i strimler og ha i kjelen sammen med vann, sukker og vanilje/anis. Dersom du IKKE liker at det smaker litt bittert dropper du å ha i skallet.
4. Gi alt et oppkok og la det koke på lav varme i ca. en times tid. Rør i marmeladen mot slutten så det ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen.
5. Fjern steiner, vaniljestang og anis og kjør blandingen litt sammen med en stavmikser.
6. Oppbevar i en ren boks eller i et glass. Holdbar i et par måneder i kjøleskap – minst.
|
|
|
|
Henrik
Hei. Ser spennende ut! Men hva er holdbarheten? Har lyst til å lage julegaver.
Konditor-Elin
Holder i minst 2-3 måneder uåpnet og rundt en måned åpnet (kjølig).
Ingrid
Tusen takk for en flott oppskrift. Den kom samtidig som mitt bugnende fruktfat sto i fare for å gå i den grønne posen. Nå har jeg en fantastisk marmelade i kjøleskapet i stede. Jeg brukte både vaniljestang og stjerneanis. Marmeladen ble helt etter min smak. 👍
Konditor-Elin
Åh, stas! Jeg falt fullstendig for en anelse anis i denne marmeladen. Glad du likte den også Ingrid.
Stine Farstad
Hei på deg.
Nå jobbes det med klementiner. Dufter herlig, men det blir liksom ikke sånn grøtete som hos deg. Tips, tro»?
Mvh
Stine
Konditor-Elin
Hei Stine! Jo lenger du koker, jo mer fuktighet fordamper og jo fastere blir marmeladen. Det er jo ikke så lett å vite akkurat når konsistensen er perfekt, men jeg har i tillegg til å koke den lenge nok brukt stavmikseren litt. Det var fordi jeg ikke liker så grove biter. Smak og behag, men det er også med på å gjøre konsistensen mer grøtete.
Constanze
Har dobblet oppskriften noen ganger, men syltetøyet blir ikke stivt…. skal det være tyntflytende?
Konditor-Elin
Ja, det blir ganske tynt. Jo lenger du koker, jo mer tykner det. Du kan også hjelpe det med å tykne ved å putte i steiner fra sitrusfrukten.
Celina
Tusen takk for en nydelig oppskrift. Lagde nettopp en posjon til julegaver , men den ble spist opp så må lage en ny 😀
Nina Westerhus
Hei
Jeg bruker et par ruller med hel kanel i denne også. Gir en ekstra julesmak.
Kathrine Ulstein
Hei Elin.
Tar du oppi vaniljefrøene eller kun stanga? 😊⭐️
Elin Krem.no
Vaniljefrø pluss stanga. Den tar jeg ut etterpå.