Krokankake med vaniljekrem

Krokankake med vaniljekrem

Krokankake UTEN smørkrem..

Krokankake er en kake med lange tradisjoner, laget i generasjoner. Selv har jeg smakt den EN gang, og det var langt i fra noen høydare, for å si det sånn. Derfor var det med motstridende følelser jeg endelig ga etter for presset om å lage denne, for jada, mange har mast!

Jeg har fått tilsendt oppskrifter og har sett på flere av dem som ligger ute på nettet, og felles for dem alle er at kakene er fylt med en vaniljekrem blandet med smør. Off, tenkte jeg. Må jeg? For, noen ganger bir det litt for mektig. Det blir nesten som en suksessterte-krem i et sukkerbrød, og jada, det er sikker godt det altså, men jeg fikk så lyst til å droppe det smøret. Som tenkt, så gjort!

Da jeg lagde denne kaka på stories (instagram – søk @kremno_elin og se høydepunkter) blandet jeg ut vaniljekremen med litt vanlig pisket krem. Det går jeg bort i fra i denne oppskriften som du snart skal få se under her, bare fordi jeg heller vil ha mer smak av vaniljekrem. Men, du gjør ingen feil om du vil blande litt krem inn i vaniljekremen.

Apropos vaniljekrem…
Om den koker for lenge vil kremen skille ut fett. Mitt råd er å røre som en ‘gal’ for å få fettet inn i kremen igjen, eller bruk en stavmikser. Det gjør susen. Avkjøl kremen så raskt du kan. Skulle du kjenne at den er litt kornete i munnen etter avkjøling kan du forsøke å varme den litt for å få de små fettpartiklene til å smelte inn i kremen igjen.

Krokanen er ikke så vanskelig å få til, men jeg vil anbefale deg å riste mandlene litt på forhånd, eller gjøre som meg, blande inn hakkede mandler i smeltet sukker og så spre det ut på en bakeplate med bakepapir, så sette plata i ovnen i 6-7 minutter på 200 grader. Jeg gjør det for at mandlene skal få en god smak. Velg selv om du vil grovhakke krokanen eller kjøre den sammen i en foodprocessor. Jeg mener denne kaken smaker aller best med et tynt lag krokan med noen grovere biter, av den grunn finmalte jeg krokanen. (Store klumper av sukker på ei kake gjør den fort altfor søt. Det tar over hele smaksbildet).

Krokanakake
Sukkerbrød 22 cm
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Helles i en smurt form. Kle bunnen av springformen med bakepapir. Ovnstemperatur: 175 grader (varmluft), steketid: ca.30-40 min. Avkjøl gjerne kakebunnen opp ned på en rist og ikke fjern ringen før bunnen er helt avkjølt.

Du trenger ca. 2 dl kremfløte til å stryke opp kaka

Kremen finner du oppskrift på her

Krokan
200 g mandler (uskåldet)
150 g sukker
Hell grovhakkede mandler ut på en bakeplate og sett i ovnen på 200 grader ca. 10 minutter. Smelt sukker i en stekepanne. Sukkeret skal ha gyllen farge når du heller mandlene i panna og rører sammen. Hell alt ut på en bakeplate, prøv å bre det utover så det ikke blir en stor klump. (Skulle det bli en stor klump kan du sette plata inn i stekeovnen og la den smelte utover på ca. 200 grader i noen minutter, men pass godt på at det ikke blir brent). Avkjøl og mal i en foodprocessor eller grovhakk ved å knuse krokanen med en kjevle/ flaske.

Montering
1. Del kakebunnen i tre deler. Legg den nederste kakebunnen på fatet kaken skal serveres (den kan ikke flyttes etterpå). Dynk med litt eplejus, brus eller annet du liker.
2. Rør opp vaniljekremen så den blir glatt, stryk på halvparten av kremen. Dryss over litt krokan.
3. Legg på andre bunn og gjenta.
4. Legg på siste bunn og pisk opp kremfløte. Stryk på pisket kremfløte på kantene og på toppen.
5. Bruk hele håndflaten og legg krokan på siden av kaken. Bruk en stor tallerken som krokanen kan drysse ned på. Fjern overflødig krokan fra kakefatet og dryss på krokan på toppen.
6. Kaken oppbevares i kjøleskap frem til den skal spises. Noe av krokanen vil smelte om den er finmalt. Bør derfor ikke stå for lenge i kjøleskapet før den spises. Kaka kan fryses.

Grovhakk mandler, for å få ut mer smak må de gjerne ristes i ovnen først.
Disse tre tingene kan godt lages ferdig en dag i forveg: vaniljekrem oppbevares i kjøleskap, kakebunn tas ut av formen etter avkjøling og pakkes inn i plast. Oppbevares på benken (eller i fryser, så blir den lettere å dele). Krokanen kan males / hakkes ferdig. Oppbevares i romtemperatur.
Jeg brukte en kraftig blender for å hakke krokanen (ekstrautstyr til stavmikseren min).
Rør opp vaniljekremen, del kakebunnen i tre og pisk litt krem til å stryke på utenpå.
Dynk bunnen litt med noe du liker, stryk på et lag med vaniljekrem og dryss over litt krokan. Legg på neste bunn og gjenta prosessen.
Helt til slutt stryker jeg opp kaka med litt lettpisket kremfløte.
Legg på krokan på sidene og på toppen av kaka.
Dekorer med noen små roser . Oppbevares kjølig frem til den skal spises.
5 based on 1 reviews
5 Kommentarer
 • Ivana
  Svar
  Skrevet på18:21, 24. januar 2020

  Hei, kan jeg lage kaken i kveld, montere den og servere den i morgen kveld?

  Eller bør jeg vente med monteringen til i morgen?

 • Inger Helene Harris -Christensen
  Svar
  Skrevet på23:49, 11. februar 2022

  Jeg lager krokankaken med vaniljekrem til fyll og smørkrem under krokanen på toppen.🙂

 • Zeinab
  Svar
  Skrevet på02:10, 10. mai 2024

  Kan man fryse kaka?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...